28 Юли 2021сряда08:17 ч.

Пак дране

/ брой: 13

автор:Евгени Гаврилов

visibility 75

Декември 2022 година е поредният краен срок, до който сградите в страната трябва да имат изготвени технически паспорти. Удължаване на срока този път няма да има. Поне така твърдят от регионалното министерство. До момента той три пъти бе удължаван, и то по искане на кметове, защото редица общини не са направили паспорти на публичните сгради. Повечето и от частните жилищни кооперации, строени преди 2005 г., също нямат паспорти. Първоначалният срок сградите да имат тапия бе далечната 2012 г.

Типично за България законовите изисквания за техническо досие на блокове, кооперации, административни здания и офис сгради вече години се пренебрегват. А паспортизацията е важна - особено за по-старото строителство, защото трябва да покаже в какво състояние е сградата, отговаря ли на всички норми и изисквания за експлоатация и какво е необходимо за нейното саниране. Вероятно този документ е необходим, а обръгналият на всякакви социално-битови безумия българин ще издържи и него. Проблемът е, че издаването на технически паспорт на сградите ще бъде повод за поредното дране. Той ще струва до 500 лв. за всеки апартамент в жилищните сгради. А да беше само той! Не минава и година, в която да не сменяме я водомери, я топломери. А това е свързано с немалко разходи за домакинствата. 

Според редица изчисления данъчната тежест за българина е 550-600 лв. на месец. Съществува обаче едно понятие - вторично данъчно облагане, което също е като бездънна яма. Парите за технически паспорти, за водомери и топломери са именно такива. Плащаш и си траеш. Такива са и всички такси, лицензи, патенти. И като теглиш чертата, след като си обиколил всички каси на монополистите за битови услуги, на държавната и общинската администрация, усещаш че си олекнал двойно. Иначе се хвалим, че сме държавата с най-ниските данъци.

Заев няма претенции за "македонско малцинство"

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 143

Фон дер Лайен: ЕС ваксинира 70% от населението

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 143

Атентат срещу кубинското посолство в Париж

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 143

Социални протести в САЩ

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 143

Лоши игрички

автор:Велиана Христова

visibility 156

/ брой: 143

Горещо лято, скромни ремонти

автор:Деси Велева

visibility 109

/ брой: 143

Здравна реформа? Забравете!

автор:Велко Велков

visibility 122

/ брой: 143

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ