29 Юли 2021четвъртък06:35 ч.

Няколко думи

Пачи яйца

/ брой: 88

автор:Евгени Гаврилов

visibility 821

Страната влезе  в политическа криза. Проблемът е, че с нея има голяма вероятност да се задълбочи и икономическата.

Идват месеците на служебно правителство. То явно ще бъде насадено на пачи яйца от отиващата си власт и ще бъде принудено да работи на принципа: пари нема, действай. Служебните министри трябва да работят без актуализиран държавен бюджет, без пари за ковид мерките, без средства за добавки към пенсиите, с блокирана и ослушваща се за бъдещето си администрация, без коригиран план за възстановяване и развитие и без възможност за взимане на заеми.

Според официална информация на министерството на финансите за три месеца - в периода от септември до декември 2020 г. Бойко Борисов е изхарчил 5 милиарда лева от фискалния резерв. Според бившия финансов министър Петър Чобанов 3,5 милиарда са изхарчени повече за първите четири месеца на годината (стр.4). Доказателство за това са последните харчове за борба с коронавируса, пари за които са намерени  чрез преразпределение на парите за БНТ, БНР и на различни министерства, защото "натрупаната мазнинка", по думите Му вече е стопена. Индикациите, че основният финансов закон на държавата е нефелен, че държавните пари се харчат неефективно, като така в риск се поставя финансовата стабилност, станаха твърде много.

Те се видяха още от официалните информации на Министерството на финансите за изпълнението на бюджета до края на февруари, когато бе отчетен дефицит от 1 млрд. лв. А според данните на БНБ фискалният резерв към първата десетдневка на април се бе сринал под 5,9 млрд. Това е най-ниското му равнище от кризисната 2010-а насам, когато поради незнание и неумение да управлява държавните пари първото правителство на ГЕРБ имаше сериозни проблеми с приходите и се наложи още в средата на годината да актуализира бюджета. Тогава дефицитът бе удвоен. Само че тогава удвояването бе от 1,6 млрд. на 3,8 млрд. лева. Ако сега се наложи удвояване на дефицита на държавния бюджет, за база трябва да бъде взето сегашното законово равнище от 5,48 млрд. лева. Удвоената сума всеки сам може да сметне.

Появиха се и изчисления на икономисти, според които неприкосновената част на фискалния резерв е в размер близо 6 млрд. лева, над половината от които са парите на "Сребърния фонд". Излиза, че досегашната изпълнителна власт е започнала да харчи и пари, до които не би трябвало да се докосва. Миналия месец финансовият министър се оправда, че фискалният резерв е около  8 млрд. лева, но това не променя цялостната картина в държавата.

Проблемът е, че при липса на работещ парламент няма кой да приеме такава актуализация. Без действащ парламент държавата не може да взема външни заеми, за да финансира дефицита и да попълва фискалния резерв. За такова попълване изпълнителната власт може да разчита само на вътрешни заеми, но не е ясно доколко и на каква цена.

Дори да допуснем, че мащабите на третата вълна на пандемията са изненадали властите, без отговор остава въпросът защо при очертаващия се голям размер на антиковид разходите на проведените преди изборите заседания на кабинета се разпределяха средства за второстепенни и с неясна необходимост проекти.

Банките вдигат таксите за искане на кредит

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 144

"Еврохолд" приключи сделката за ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 144

Поскъпват чадърите по претъпканите плажове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 144

"Бyлгapтpaнcгaз" ce paзплaщa пpeдcpoчнo за "Бaлкански поток"

автор:Дума

visibility 94

/ брой: 144

"Мини Шенген" става икономически съюз

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 144

Байдън предупреди за война заради хакерски атаки

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 144

Напрежение между палестинци и Израел

автор:Дума

visibility 352

/ брой: 144

В САЩ ваксинират държавните служители

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 144

Приземяване

автор:Ралица Николова

visibility 116

/ брой: 144

Зараза от незнание или от нежелание?

автор:Аида Паникян

visibility 149

/ брой: 144

Минаха години...

автор:Лозан Такев

visibility 126

/ брой: 144

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ