19 Май 2021сряда06:31 ч.

Интервю

О.з. ген. Кольо Милев: Приоритетите в бюджета за отбрана са сбъркани

Изпълнението на проекти за модернизация отново ще бъде за сметка на Сухопътните войски, казва народният представител от "БСП за България"

/ брой: 217

visibility 1973

КОЛЬО МИЛЕВ е роден на 26 юли 1953 г. във варненското с. Рудник. Завършва ВНВУ във Велико Търново, специалност инженерни войски, а през 1983 г. - Военната академия в София. До 1996 г. е командир на Инженерно-сапьорния полк в с. Сотиря. През 2001 г. завършва Генерал-щабния факултет на ВА. През 2006 и 2007 г. е главен координатор на поделенията от БА, участващи в справянето с наводненията по р. Дунав. Командир на 55-а Инженерно-сапьорна бригада (2002-2008). От 1 юли 2009 г. до 3 май 2010 г. е командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада. През 2011-2015 г. е кмет на Сливен. От 2017 г. е народен представител от "БСП за България". Член е на Комисията по отбрана в НС.

Интервю на Спирдон СПИРДОНОВ

- "БСП за България" не подкрепя предложения от правителството бюджет за следващата година. Това се отнася включително и за средствата за отбрана. Защо, след като при тях има увеличение със 111 млн. лв.?

- Вярно е, че според проектобюджета предвидените 1,69% от БВП за отбрана са с 0,05 на сто повече от референтния процент по Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Увеличението е основно в средствата за персонал и за ВВВУ в Долна Митрополия. Но тези показатели са под въпрос, защото никой не знае какъв ще бъде прирастът в БВП и дали няма да има намаление през 2021 г. заради КОВИД-19. По прогноза на ЕК и МВФ ще има спад с 5-7% на БВП. В този смисъл в абсолютни числа картинката ще бъде друга.

- Поредни 10% се предвиждат за увеличаване на военните заплати. Вече четвърта година. Докъде ще стигнат те? 

- Да, увеличението на разходите за персонала покрива тези обещани 10% повече за заплати. На практика обаче то няма да окаже съществено влияние върху социалния статус на военнослужещите, защото очакваното увеличение на цените на стоките, електрическата енергия, водата, парното и горивата ще надхвърли по стойност това нарастване на възнагражденията. Ако включим в разходите за персонала и постоянно нарастващите задължителни застраховки, може да се очаква понижаване на материалното благосъстояние на военнослужещите. 

Нещо повече, което е много важно. Разходите за персонала за 2019 г. бяха 78% от реалния бюджет на МО, което е повече от тези за 2018 г., когато бяха 76,4%. За 2020 г. са 72,3%, което беше добър сигнал за намаляване на дела на разходите за персонал, но все още далеч от планираното по Програма 2020 разпределение на бюджета. То предвиждаше за персонал да се разходват 60% от бюджета. Но през 2021 г. се планира те да бъдат 75%, което е връщане назад и изоставане от програмата. Това е доста тревожен сигнал, че не се приближаваме към планираните параметри на бюджета, което е за сметка на персонала. Това осезаемо натежава като причина за некомплекта от личен състав. 

- Вече седма година базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност на военнослужещите е 380 лв. Нормално ли е такова замразяване?

- Така е и за 2021 г. Това е най-малкото необяснимо. Тази база изостава от минималната работна заплата за страната, която през 2021 г. ще бъде 650 лв., изостава вече 11-а година. С такова задържане едва ли Министерството на отбраната ще успее да изпълни програмата си за преодоляване на некомплекта от личен състав във войските, който вече надхвърля 6000 души.

Нещо повече - процесът на напускане от Въоръжените сили, станал вече неконтролируем, може да се усили, което неминуемо ще окаже влияние на боеспособността на формированията и на качественото изпълнение на планираните задачи. В същото време се предлага минималната работна заплата да остане на нивото 650 лв. през следващите години, което е планиран застой на доходите за един по-продължителен период, а това ще се отрази и на военните възнаграждения.

- Застой има и при капиталовите разходи в бюджета на Министерството на отбраната. 

- Това е друг недостатък на бюджета за отбрана. Капиталовите разходи, които ще движи МО, реално намаляват и стигат под 8% от бюджета, което е твърде далеч от бленуваните 20% по Програма 2020.

Този застой е тревожен на фона на започналите проекти за модернизация на наличното въоръжение в Сухопътни войски и необходимостта от поддръжка на авиационната техника и новозакупения кораб във ВМС. Едно такова замразяване фактически обезсмисля всички планирани проекти по програмата за модернизация на армията, за възстановяване на наличното въоръжение и техника и ремонтните дейности, които непрекъснато нарастват и се изпълняват с тези средства. Вероятно и следващата година няма да бъде преодолян огромният недостиг от средства за издръжка и бойна подготовка и недостигът от резервни части, ГСМ, гуми, акумулатори и консумативи. При това състояние на въоръжението и техниката и при необходимостта от възстановяване на наличното въоръжение и поддържането му в техническа изправност тези средства са крайно недостатъчни.

- Бихте ли конкретизирали с няколко думи за какво няма да стигне бюджетът на МО през 2021 г.?

- Независимо от увеличените средства за отбрана, които отиват целево за покриване на задължителни плащания, бюджетът на МО вероятно няма да осигури и преодолее основните проблеми: очакваното от всички назначаване според планирането на военнослужещи на вакантни длъжности; недостига от средства за издръжка - ГСМ, резервни части за военна техника и привеждането в готовност на наличното въоръжение и техника. А последното непрекъснато се декапитализира и достига състояние, когато няма да може да бъде възстановено и ще трябва да се изхвърли за скрап.

- Но има предвидени средства за основните модернизационни проекти.

- Тревожно е обаче разпределението на приоритетните инвестиционни проекти между видовете Въоръжени сили, които ще се изпълняват със средствата, отпуснати на МО като капиталови разходи. Налице е тотално пренебрегване, отново и отново, на основния вид Въоръжени сили - Сухопътните войски. От 15 приоритетни проекта само един е за Сухопътни войски, три за КИС, три за ВМС и осем за ВВС. Докато за ВВС и ВМС проектите са разбити на лотове, директно по вид и марки въоръжения, то за Сухопътни войски е един всеобхващащ проект - "Модернизация на бронетанкова и автомобилна техника", което не означава нищо конкретно. Като се има предвид, че се изпълнява проектът за модернизация на танковете Т-72, мисли се за модернизация на БМП, която също е под въпрос, не става ясно какво ще се прави с останалото въоръжение на Сухопътни войски. В критично състояние са ЗРК "Оса", от модернизация и ремонт се нуждае реактивната артилерия в лицето на БМ-21 "Град". Нито една дума няма в програмите за модернизация и превъоръжаване на специалните войски - инженерни, ЯХБЗ и разузнавателните машини "Сова". Няма намерения за внедряване на автоматизирани системи за управление на огъня на артилерията. Сухопътните войски са заплашени да останат без надеждна огнева и специална поддръжка в близко бъдеще. Кого ще поддържат новите самолети и съществуващата авиационна техника, чието основно предназначение е да осигурява бойните действия на Сухопътните войски, ако те изгубят своите възможности?

- Т.е. Сухопътните войски пак са на опашката?

- Ще спомена една прогноза. Непрекъснато се насажда мнението, че проектът за придобиване на нов боен самолет Ф-16 ще струва повече, отколкото се очакваше. Според думите на министъра на отбраната разходите за изграждане на Интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет ще достигнат 300 млн. лева. Не става ясно откъде ще се вземат тези пари или започва нов процес на изсмукване на средства, необходими за другите Въоръжени сили и за Сухопътните войски в частност, поради скрити от Народното събрание пропуски в договора за придобиване на новия самолет, който може да се окаже златен.

- Каква е прогнозата ви за бъдещото осигуряване на Въоръжените сили?

- Като чета актуализираната средносрочна бюджетна програма за разходи по политики до 2024 г., виждам спад на средствата, отделяни за сектора на отбраната, което не кореспондира с проекта за бюджет и с плановете. Дори се очаква спад за 2021 г. до 1,6% от БВП, вместо планираните 1,69%. А в следващите години до 2024 г. се предвиждат 1,5% разходи за отбрана. Вероятно отделните части на бюджет, средносрочни прогнози и консолидирана програма се изготвят от различни хора, които не общуват помежду си. Каквото и да означават тези числа, те предизвикват опасения, че ще се достигнат 2% разходи за отбрана до 2024 г.

Именно поради редицата неясноти и хвърлените произволно милиони по средносрочната програма, различаващи се от основния законопроект, нямахме основание да подкрепим законопроекта на първо четене. Да се надяваме, че съдържането му ще се изчисти на второто четене. Нямам обаче особени надежди за това.

Започва проверка на Търговския регистър

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 94

Марокански мигранти нахлуха в Испания

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 94

Москва даде обяснения за неприятелския списък

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 94

Израелската държава атакувана и от Ливан

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 94

Кратки новини

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 94

Гърди си с титла накичи

автор:Велиана Христова

visibility 142

/ брой: 94

През златната арка

автор:Славчо Кънчев

visibility 106

/ брой: 94

Жертви на модерната война

visibility 145

/ брой: 94

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ