Оцетът - само от вино или плодове
/ брой: 55
Оцетът е продукт, получен чрез оцетно-кисела ферментация или алкохолна и оцетно-кисела ферментация на вино, плодове (всяка тяхна част и/или сок), плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Тази дефиниция за оцет записаха вчера с промени на второ четене в Закона за виното и спиртните напитки народните представители. В зависимост от суровините оцетът е винен, плодов, алкохолен, балсамов, решиха още депутатите.
Според мотивите на вносителите - депутатът от Коалиция за България Светла Бъчварова и група народни представители, липсата на определение е оставила отворена вратата за злоупотреби от страна на недобросъвестни производители, които пускат на пазара или влагат в храни опасни синтетично добити химикали. През последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на "оцет", приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т.е. за производството му не се е използвало вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола, посочват вносителите.
С промените се въвежда и санкция за лицата, произвеждащи, разпространяващи или предлагащи за консумация оцет, произведен в нарушение на закона.