02 Декември 2021четвъртък02:30 ч.

Отново за американските бази в България

Имаме ли кокошка, която да снася златни яйца, или се разпиляваме безхаберно

/ брой: 116

автор:Васил Попов

visibility 2327

Тези дни отново нашумя темата за присъствието на американските бази на българска територия. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров безцеремонно връчи на американския посланик Уорлик тлъста сметка за няколкогодишното пребиваване на US-бойци на българска територия. Само че май сбърка адресата. Или е позабравил събитията. А може и да е отлагал скандала, за да не засенчи по никакъв начин двегодишната си безусловна подкрепа за ГЕРБ. Защото е съвсем естествено американските посланици да защитават интересите на САЩ. Друг е въпросът, как ние, българите, защитаваме националните си интереси.
Затова ще припомним събитията. Преди три-четири години дузина български радетели за изграждането на въпросните бази неуморно обикаляха градове, села и паланки в Сливенска и Ямболска област и ентусиазирано обясняваха на населението за огромните ползи, които всеки щял да почувства, ако някъде наблизо се построи такава база. То не бяха обещания за изкупуване на огромни количества хранителни продукти, напитки, бум на хотелиерството, трудова заетост и какво ли още не. Гръмко се прокламираха обещания за изкупуване на всичко българско от региона на базите - строителни материали, консумативи и пр., за което човек може да се сети. Щедро се раздаваха надежди за привличане на строителни фирми и обслужващ персонал, всеки по някакъв начин щял да участва в делото и да печели не нашенски, а направо зелени пари.
Това всичкото, самодоволно и възприемайки се като спасители на посочените региони, го обясняваше групичка от военни пенсионери, играеща ролята на медиатор посредник между американците и Министерството на отбраната, от една страна, и нашенското местно население. Най-активни в тази "хвърковата чета" бяха запасният генерал Аню Ангелов и запасният полковник Иван Иванов. Сега единият е министър, а другият - главен кадровик на МО. Това е положението. Затова твърдим, че е сбъркан адресът. Сметката трябва да се връчи на генерал-министъра Аню Ангелов, или на неговия благодетел, който в момента е в позицията на премиер. Кой подкрепя сегашния военен министър, освен Бойко Борисов, който се произнесе категорично, че това бил най-успешният военен министър за последните 20 години, приравнявайки го едва ли не към фигури в нашата история като генерал Иван Кинов, генерал Петър Панчевски, генерал Иван Михайлов и армейски генерал Добри Джуров. За тези, които не престават да го хвалят, нека посочим, че този "гениален военен стратег" Аню, според "Галъп Интернешънъл", се ползва с едва 15% доверие. Но за това колко е велик генералът-политик, ще се произнесат на предстоящите избори всички български семейства, които по някакъв начин са свързали съдбата си с МО и Българската армия.
Но нали говорим за американски военни бази у нас, или по-точно за използване на български военни бази от чуждестранни войски. Трябва да напомним, че като дим във въздуха се разсеяха няколко мита. Първо, нашенските политици ни уверяваха, че когато чужди военни са у нас, те ще си получават заплатата тук и една част от нея ще я оставят също тук, за да пълни държавната хазна. Няма такъв филм. Второ, уверяваха ни, че американците ще инвестират в развитието и модернизацията на нашите военни бази и инфраструктурата. Ще има още да чакаме. Американците не ядат наши продукти, не пушат наши цигари. Всичко им се доставя директно от най-голямата американска база Рамщайн в Германия. Дори обслужващият персонал е техен собствен. Как да си представим редник Джон Смит от Националната гвардия в Тексас да седне в кръчмата в с. Падарево, срещу полигона Ново село, да си поръча една мастика с кисело зеле и домашна сланинка, и да обсъжда с местните жители каква е очакваната реколта от лозята наесен. Нямаме нищо против такава пасторална картинка. Покажете ни я! Ще се радваме.
Не е вярно, че американците не плащат. Те си плащат за поддръжката на всички техни бази по света, независимо дали са техни собствени или под наем в други държави. Вашингтон за 15 години харчи 8 трилиона долара (което означава 8 хил. милиарда) за поддържане на военни бази. В целия свят те са над 700. Защо само за използването на българските военни бази няма да си плащат? За пореден път ли ние сме в позицията "изуй гащи"?
За тази дейност на американците на българска територия има подписан някакъв договор. Някои политически активисти твърдят, че неговите клаузи не се спазват. Това не е наша, на журналистите, работа. Това е работа на държавната власт и преди всичко на съда, на юристите. Нашата работа е само да констатираме, че някой бозае от майка България, без да е нейно чедо. И тук не става въпрос дали България ще бъде майка или мащеха на чуждестранни военни сили, каквато никога не е била. Тук въпросът е да не третират нашата държава като изтривалка за нечии кални ботуши. И по-точно, нашето държавно управление да не ни превръща в такова нещо.
Можем ли да си представим подобен безплатен гювеч за милото отечество България? Примерно, изпращаме механизиран батальон на обучение и тренировки в полигона Алтенграбов, близо до град Магдебург. Изкарват там определено време, изпълняват си задачите и си тръгват, без да платим нито грош! Или разполагаме нашата мощна бойна авиация в базата Инджирлик в Турция, или в базата Авиано в Италия, без да плащаме нито един цент! Сънувала кокошката просо...

 

Грейна коледната елха в София

автор:Дума

visibility 179

МС реши: 710 лeва минимална заплата

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 232

Медици напускат болницата в Кубрат

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 232

Държавата може да изхарчи ударно 8 млрд. лв. за месец

автор:Дума

visibility 196

/ брой: 232

Газът поскъпва с 10% през декември

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 232

България внася жалба в Съда на ЕС срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 194

/ брой: 232

Печалбата на банките с 50% ръст

автор:Дума

visibility 169

/ брой: 232

Скопие: Ветото на София ще падне скоро

автор:Дума

visibility 197

/ брой: 232

Кремъл: Украйна изпрати 125 хиляди войници в Донбас

автор:Дума

visibility 209

/ брой: 232

"Политика": Сърбия има най-изгодната цена за руски газ

автор:Дума

visibility 225

/ брой: 232

Папуа търси независимост от Индонезия

автор:Дума

visibility 502

/ брой: 232

Скок и шок

автор:Нора Стоичкова

visibility 215

/ брой: 232

Битката за Москва

/ брой: 232

Рано е за отпускане на мерките

автор:Аида Паникян

visibility 211

/ брой: 232

От пролетта петролът и газът може да поевтинеят

visibility 214

/ брой: 232

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ