12 Август 2020сряда16:20 ч.

Отново рекет

/ брой: 134

автор:Евгени Гаврилов

visibility 641

Освен от коронакризата, след два месеца бедната ни държава може да бъде сполетяна и от още една криза - бензинова. С това заплашиха за пореден път отговорни фактори от Българската петролна и газова асоциация (БПГА), обединяваща крупните играчи на пазара на горива. Причина за нея щяло да стане въведеното изискване производителите на акцизни стоки да подават картина в реално време към Агенция "Митници". До 13 септември трябва да бъде инсталирано видеонаблюдение във всички данъчни складове в страната. Тези срокове били прекалено кратки и едрите търговци не можели да се справят с тях и затова щели да спрат работа. 

И това ако не е поредният откровен рекет на тези търговци, здраве му кажи. Те приемат на нож и със заплахи всеки опит на държавата да осветли поне малко от тяхната дейност. Борбата продължава с години. Още през 2011 г. покойният шеф на митниците Ваньо Танов предприе акция за монтирането на нивомери на складовете и на продуктопровода на рафинерията в Бургас. Веднага бе извадена заплахата, че тя спира работа и ще се появи дефицит на горива. В типичния си стил този, чиято оставка сега искат по площадите, замете проблема и ситуацията остана непроменена.

Преди три години, при поредното поскъпване на горивата, започнаха поредните протести срещу опитите на веригите от бензиностанции да дерат кожи. Тогава Той разпореди на Влади Горанов в касовите бележки при покупката на горива да се вижда как се образува цената. Тази идея трябваше да бъде материализирана чрез злополучната Наредба 18 за касовите апарати. Срещу разбивката в касовата бележка на отделни редове трябваше да има размера на ДДС, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупна цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност). Т.нар. едри търговци веднага започнаха да носят от девет дерета вода, за да доказват колко това противоречи на пазарните принципи, как ще бъде нарушена конкуренцията в сектора и как те не са готови за подобна стъпка. НАП многократно им дава отрочка и намеренията останаха на книга. И така до поредния удобен случай за рекет.

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 133

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 137

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ