28 Септември 2020понеделник14:59 ч.

Откриват литературен център "Да бъде ден"

Надежда Захариева е първият гост в новото културно средище към къщата-музей "Христо Смирненски"

/ брой: 177

автор:Дума

visibility 327

Европейските дни на наследството - София 2020, ще се проведат на 19 и 20 септември под мотото "Опознайте културното наследство за цял живот!". Те се организират от Френския институт в България, Министерството на културата и Столичната община. Във връзка с тях Националният литературен музей открива ново културно средище - Литературен център "Да бъде ден" към къщата-музей "Христо Смирненски" в столицата. Това ще се случи в навечерието на 17 септември - деня, в който преди 122 години, през 1898 г., в град Кукуш (Османска империя, дн. Килкис, Гърция) се ражда "слънчевото дете на българската поезия" Христо Смирненски.

"Да бъде ден!" (1922) е емблематичната стихосбирка на Смирненски, която за една година претърпява две издания. Неин "кръстник" е начеващият литературен критик Георги Цанев. След като прочита новото стихотворение "Да бъде ден", което поетът му дава за мнение, той е категоричен, че това трябва да бъде и заглавието на бъдещата книга.

Предвижда се литературният център да обхване всички сфери на изкуството и културата, обединителният акцент на всяка проява ще бъдат личността на Христо Смирненски и неговото творчество. Задължително при всички прояви ще е в началото да звучи неговото слово. Гостът ще рецитира любимата си творба от Христо Смирненски.

Литературният център "Да бъде ден" се създава по идея и инициатива на д-р Елена Алекова, главен уредник на къщата-музей "Христо Смирненски", и ще бъде открит от директора на НЛМ Атанас Капралов. Актрисата Богдана Вульпе, дългогодишен сътрудник на къщата-музей с рецитали по стихове на Смирненски, ще изпълни знакови негови творби.

Първият гост на центъра е Надежда Захариева. Срещата с нея е под наслов "Душа на длан" - на 16 септември от 18 ч. в двора на къщата-музей на ул. "Овче поле" 116. Поетесата ще направи рецитал по едноименната си книга, излязла в края на миналата година по повод нейна кръгла годишнина. Във вечерта ще вземе участие флейтистката Майя Сергиева-Богданова. Водеща е Елена Алекова. Проявата ще се осъществи при спазване на всички противоепидемични мерки, трябва да се носят маски или други защитни средства.

Газът с още 10% по-скъп от октомври

автор:Дума

visibility 237

/ брой: 183

Бизнесът не ползва мерките на правителството

автор:Дума

visibility 277

/ брой: 183

Туристическите забележителности влизат в регистър

автор:Дума

visibility 184

/ брой: 183

Паркиралите в нарушение в София ще получават зелен стикер

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 183

Над 1 млн. вече са жертвите на Covid-19 в глобален мащаб

автор:Дума

visibility 63

Азербайджан въведе военно положение

автор:Дума

visibility 86

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 202

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 310

/ брой: 183

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

автор:Дума

visibility 316

/ брой: 183

Датата

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ