10 Декември 2023неделя13:35 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Откритията на 2015-а

Сп. "Science" публикува традиционния си годишен рейтинг на научните постижения

/ брой: 299

автор:Дума

visibility 1168

Авторитетното списание "Science" ("Наука"), което в края на всяка година публикува 10 основни научни постижения, огласи тазгодишния си рейтинг. Изборът на редакцията и на читателите, които гласуват в сайта на изданието, съвпадна. Без конкуренция се оказа новото революционно постижение в областта на генното инженерство -  системата CRISPR, чрез която в Китай бе променена ДНК в човешки ембриони.

Промяната на човешка ДНК

Революцията в генното инженерство с помощта на системата CRISPR започна през 2007 г., когато сътрудници на компанията "Данон" и стоматолози от канадския университет "Лавал" в своя статия посочиха, че съществува своеобразна имунна система на бактериите (CRISPS), която ги защитава от вируси. С помощта на системата може да се промeни структурата на ДНК във всяко избрано място, да се размножи тази ДНК в бактериите и след това с помощта на вирусни вектори да бъде вкарана в избрани клетки, за да промени тяхната ДНК в желана посока. Първите версии на тази технология се появиха през 2013 г., когато екип на калифорнийския молекулярен биолог Фън Чжан установи, че вграденият в бактериите "антивирус" CRISPR може да се използва заедно с друг бактериален белтък - ДНК ножицата Cas9, за редактиране на генома.
През април т.г. китайски генетици използваха технологията за промяна на геномите на десетки живи същества, включително на човешки ембриони. При това те са усъвършенствали метода така, че той отстранява безпогрешно точно определени сегменти от ДНК. Вече са направени експерименти за очистване на човешка ДНК от вируса на СПИН, както и очистване на ДНК на свине за използване на органите им при трансплантации у човека. Първите клинични изпитания са предвидени за 2017 г. А засега не само в научните среди продължават споровете дали е етична и допустима намесата в човешкия геном. 

Заснемането на Плутон

Второто главно откритие на годината според Science е мисията "Нови хоризонти" - в средата на юли т.г. едноименната автоматична междупланетна сонда се доближи до Плутон и направи първите снимки на загадъчната и "жива" планета джудже. НАСА вложи в мисията New Horizons над 600 млн. долара. Цялата информация ще бъде изучена след 16 месеца. Сега станцията е на над 5 млрд. км от Земята. Очаква се през 2019 г. тя да достигне до астероида 2014 MU69 в т.нар. пояс на Куйпер - на 1,6 млрд. км от Плутон. Мисията за изучаване на Слънчевата система ще завърши през 2020 г.

Синусите са лимфата на мозъка

Още в XVIII в. италианският анатом Паоло Маскани прави хипотезата, че и в човешкия мозък има лимфни възли, чрез които се обезвреждат бактерии и токсини. Дотогава се е смятало, че мозъкът е обособен от останалите части на организма и в него не проникват антитела, няма имунни клетки. Тази година обаче британски учени потвърдиха хипотезата на Маскани. Те изясниха, че каналите (синуси), които се образуват при срастването на твърдата обвивка с главния мозък, не влизат в кръвносната система, а притежават имунни клетки и маркери, свойствени за лимфната система. Така е доказано, че синусите са свързани с лимфната система. Това откритие ще позволи на науката да разбере причината за мозъчните патологии и да се бори с тях.

Ваксината срещу ебола

Като откритие на годината е класирано и създаването на прототипи на ваксината срещу ебола, за които през лятото съобщи сп. Lancet. На пето място е доказването, че квантовото неравенство - т.нар. неравенство на Бел, съществува. Това доказаха през август т.г. две лаборатории в Нидерландия, отдалечени на 1,3 км една от друга. Учените са експериментирали с два кристала от елмаз, които са били облъчвани със синхронни "удари" от микровълни чрез лазер. Получената енергия е довела до възбуждане на електроните в двата елмаза, които изпускат светлинни фотони. При взаимодействие на фотоните от двата елмаза между електроните им възниква т.нар. квантово неравенство. Така електроните са обменили информация помежду си с помощта на "нещо", което се движи по-бързо от светлината.

Мъжът на 9300 г. е индианец

На шесто място "Science" поставя разшифоването на ДНК на останките от "човека от Кеневик", намерени от американски археолози. Изяснено е, че останките, които са на 9300 г., са на мъж, сходен биологично със съвременните индианци. Това засили претенциите на коренното население от близкия резерват останките да бъдат препогребани според неговите обичаи.
Място в класацията заема и Homo naledi - новооткритият вид на прачовек. В труднодостъпна пешера на 45 км от Йоханесбург в ЮАР антропологът Ли Бергер намери над 1550 костни останки от поне 15 същества от вид, който бе наречен Homo naledi в чест на пещерния комплекс Диналеди. Хуманоидите се отличават с уникално смесване на белези на различни видове, живели в течение на стотици хиляди години еволюция. Костите на таза и раменете напомнят на австралопитеките, появили се преди 4 млн. години. Докато ходилата на краката са като при съвременния човек. Обемът на мозъка на Homo naledi обаче е почти два пъти по-малък от този на Homo sapiens. Според Бергер, ако този вид e живял преди 3 млн. години, чертите му отразяват разнообразието в еволюцията. Ако обаче той е по-млад, значи е уникално същество, съхранило примитивните черти на своите предци в течение на стотици хиляди години.

Наркотици от дрожди!

Едно особено научно постижение заема също място в класацията - американски биолози превърнаха обикновени дрожди в микробиологична фабрика за производство на морфин (алкалоид на опия) и може би - на други обезболяващи лекарства. Учените са "накарали" дрождите да произвеждат S-ретикулин от глюкоза. Биолозите предупреждават, че откритието им може да бъде използвано от наркомафията и призовават властите да предоставят само на ограничен брой лаборатории генномодифицирани щамове от дрожди.

Тежка загуба за науката

Внимание е получило и друго откритие - геолозите изясниха, че потоци течна магма могат да се протягат от повърхността на Земята до самата земна кора. Този факт кара учените да преразгледат теориите, описващи как се охлажда ядрото на нашата планета. Вниманието е привлякъл и мащабен проект за повторна проверка на научните изследвания в областта а психологията, като се оказало, че само една трета от изводите на психолозите са потвърдени от независими учени.
Отделно "Science" отделя място за терористичната групировка "Ислямска държава", която с разрушаването на множество древни и антични паметници в Сирия и Ирак е причинила огромна загуба за науката. Няма го вече символа на антична Палмира - 20-метровата Триумфална арка, построена в чест на победите на император Септимий Север в края на II век. Джихадистите взривиха арката на 5 октомври т.г.
 

Homo naledi

Икономиката порасна с 1,8 %

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 238

Публикуваха нови документи за етежната собственост

автор:Дума

visibility 835

/ брой: 238

Цената на винетките без промяна

автор:Дума

visibility 607

/ брой: 238

Продажници

автор:Александър Симов

visibility 833

/ брой: 238

Епична некадърност

автор:Александър Симов

visibility 816

/ брой: 238

Плесница за САЩ

автор:Юри Михалков

visibility 783

/ брой: 238

Вяра

автор:Дума

visibility 829

/ брой: 238

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ