19 Септември 2021неделя10:41 ч.

Снимка Фондация "Тракия"

Откриха криминалната регистрация на Божков

Фондация "Тракия" се оплака от своеволието и незаконните действия на прокуратурата при изземването на ценностите му

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 621

Акциите срещу Васил Божков придобиха неочакван обрат, след като от прокуратурата обявиха, че при претърсвания в офиса му на столичната ул. "Московска" е открито огнестрелно оръжие и регистрация за негови криминални прояви от миналото. "В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди - от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху бланката", обяви държавното обвинение, което се оказа изненадано от находката.

Спецпрокуратурата е изискала от главния секретар на МВР Ивайло Иванов да назначи проверка, за да се установи регистриран ли е Божков в поделения на МВР и къде се намират въпросните бланки. Ще се проверява и съхраняват ли се документите по законовия ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им и има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на бизнесмена.

Откритието на прокуратурата дойде след поредния опит за изземане на ценности от колекцията на Божков. Фондация "Тракия" отново се оплака от своеволията и незаконните действия на прокуратурата, които целят "да разрушат културно-историческото наследство". Официално съобщение на прокуратурата гласи, че са се изнасяли "предмети, имащи белезите на движими културни ценности". Как точно се пренасят от съобщението не става ясно. Фондацията обаче разпространи снимка на предмет, опакован в обикновена найлонова торба, топ червено фолио зад нея, което би трябвало да е предназначено за увиване на антиките, и метален сандък. От фондация "Тракия" твърдят, че представители на властите изземат регистрираните и абсолютно законни предмети от колекцията на Божков и очакват да ги пренесат с транспортно фолио вместо с индивидуално изработени опаковки. Изземаните предмети са регистрирани и идентифицирани, участвали са в редица световни изложби, категорични са от фондацията. Всички изложби били проведени с разрешение на Министерството на културата и биха били невъзможни, ако предметите не са с изрядна документация. Оттам напомнят, че застраховката на 62 предмета, участвали в последната изложба, е била на стойност над 125 000 000 евро. 

Прокуратурата отговори, че предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали те имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерството на културата.

Фондацията все още очаква документи, които да уточнят причината за изземането на предметите, отговор от институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъдат осигурени техният безопасен транспорт и съхранение. 

Oт прокуратурата контрираха, че много от ценностите са били открити в "насипно състояние" и са съхранявани не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси.

Валежи в неделя

автор:Дума

visibility 76

951 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 95

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 312

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 658

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 179

Отново сме страна от „жълта зона” за Румъния

автор:Дума

visibility 67

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 229

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 567

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1367

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 597

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 916

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 673

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ