01 Октомври 2020четвъртък10:16 ч.

Снимка Фондация "Тракия"

Откриха криминалната регистрация на Божков

Фондация "Тракия" се оплака от своеволието и незаконните действия на прокуратурата при изземването на ценностите му

/ брой: 35

автор:Дума

visibility 603

Акциите срещу Васил Божков придобиха неочакван обрат, след като от прокуратурата обявиха, че при претърсвания в офиса му на столичната ул. "Московска" е открито огнестрелно оръжие и регистрация за негови криминални прояви от миналото. "В заключена каса бе намерена и иззета оригинална регистрационна бланка за криминалистическа регистрация - образец №5 на лицето В.Б. На бланката са нанесени криминална регистрация, както и две присъди - от 1979 г. за извършването на незаконна към онзи момент хазартна дейност и от 1982 г. за нанасяне на средна телесна повреда. Наличен е и мастилен дактилоскопски отпечатък на лицето върху бланката", обяви държавното обвинение, което се оказа изненадано от находката.

Спецпрокуратурата е изискала от главния секретар на МВР Ивайло Иванов да назначи проверка, за да се установи регистриран ли е Божков в поделения на МВР и къде се намират въпросните бланки. Ще се проверява и съхраняват ли се документите по законовия ред и къде, в чии правомощия и компетентности попада контролът по съхранението им и има ли данни в системите на МВР, че въпросната бланка е била връчена в оригинал на бизнесмена.

Откритието на прокуратурата дойде след поредния опит за изземане на ценности от колекцията на Божков. Фондация "Тракия" отново се оплака от своеволията и незаконните действия на прокуратурата, които целят "да разрушат културно-историческото наследство". Официално съобщение на прокуратурата гласи, че са се изнасяли "предмети, имащи белезите на движими културни ценности". Как точно се пренасят от съобщението не става ясно. Фондацията обаче разпространи снимка на предмет, опакован в обикновена найлонова торба, топ червено фолио зад нея, което би трябвало да е предназначено за увиване на антиките, и метален сандък. От фондация "Тракия" твърдят, че представители на властите изземат регистрираните и абсолютно законни предмети от колекцията на Божков и очакват да ги пренесат с транспортно фолио вместо с индивидуално изработени опаковки. Изземаните предмети са регистрирани и идентифицирани, участвали са в редица световни изложби, категорични са от фондацията. Всички изложби били проведени с разрешение на Министерството на културата и биха били невъзможни, ако предметите не са с изрядна документация. Оттам напомнят, че застраховката на 62 предмета, участвали в последната изложба, е била на стойност над 125 000 000 евро. 

Прокуратурата отговори, че предстои да бъде назначена археологическа експертиза, която да установи идентификацията, автентичността и културно-историческата стойност на иззетите предмети. Ще се проверява и дали те имат предвидената задължителна регистрация по установения ред пред Министерството на културата.

Фондацията все още очаква документи, които да уточнят причината за изземането на предметите, отговор от институциите кой ще носи отговорност за безценните артефакти и как ще бъдат осигурени техният безопасен транспорт и съхранение. 

Oт прокуратурата контрираха, че много от ценностите са били открити в "насипно състояние" и са съхранявани не по установения ред, а в кутии от пури, обувки, както и в опаковки за шоколадови бонбони и кашони от памперси.

Иво Христов: България се превърна в първата евродиктатура

автор:Дума

visibility 78

„Маркет Линкс“: ГЕРБ се свиха до партийното ядро

автор:Дума

visibility 147

Близо 300 са новите случаи на коронавирус

автор:Дума

visibility 92

Българите пазаруват храна и горива с кредит

автор:Дума

visibility 171

/ брой: 186

Четвърт от сметките за парно ще се преизчисляват

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 186

Хартиените двулевки излизат от употреба от януари

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 186

БНБ запази правилата при кредитирането

автор:Дума

visibility 150

/ брой: 186

Папата отказа да приеме държавният секретар на САЩ

автор:Дума

visibility 76

Макрон призова за по-независима Европа

автор:Дума

visibility 156

/ брой: 186

Грозни нападки в първия дебат Тръмп-Байдън

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 186

Османи: Ще засилим контактите с България

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 186

Война между БКП и ЮКП за Македония 1941-1945 г.

автор:Христо Георгиев

visibility 287

/ брой: 186

Анатом на социалния крах през "прехода"

visibility 203

/ брой: 186

Целта: възраждане на България

visibility 188

/ брой: 186

Датата

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 186

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ