18 Юни 2024вторник22:04 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Станислав Георгиев:

Отказът от "Белене" е край на ядрената ни енергетика

Газова централа би била много скъпа алтернатива, казва изпълнителният секретар на "Булатом".

/ брой: 82

автор:Светлана Велева

visibility 1433

Сдружението Български Атомен Форум (Булатом), учредено 2001 г., е неправителствена организация, в която членуват 94 компании, свързани с ядрено-енергийния отрасъл. 


- Когато говорим за отказа от Белене, решението в крайна сметка политическо или икономическо е?
- При всички положения е политическо. Независимо от това, че през цялото време на нас ни се даваха доводи, които са икономически, решението е политическо и в това от "Булатом" сме 100% убедени. Така наречените политически решения за втори път рефлектират върху ядрената енергетика в България. Оказва се, че ядрената енергетика е много удобна за политиците като разменна монета. Първи и четвърти блок ги спряхме по политически причини, така ни казаха, без да станe ясно кой е поискал това - дали българската страна, дали Европа. Факт е, че 1 до 4 блок в "Козлодуй" не работят, а финансовите загуби от това се оценяват между 800 млн. евро и 18 млрд. евро, в зависимост от това кой е правил изследването и за какви цели. Обаче на всеки е ясно, че България губи.
- Как гледате на идеята за 7-ми блок в Козлодуй?
- Един блок с мощност 1000 мегавата в света никой не е правил. Такова чудо няма. Там, където хората правят ядрени мощности с 1000 МгВ, правят 2 блока, и причината е много проста - икономическа. Тъй като към всеки ядрен блок има спомагателни съоръжения, винаги се правят общи съоръжения за 2-та блока, и тогава общият проект излиза по-изгодно, затова никой не прави само 1 блок. Ако ние направим само един блок в Козлодуй, това означава, че той ще се натовари икономически от гледна точка на необходимостта от съоръжения, които вървят в комплект. Освен това, за да стигнем до строителството на 7-м блок в Козлодуй, преди това трябва да се извършат редица дейности, които струват пари. Говоря за лицензиране на площадката, доклад за въздействие върху околната среда. Така тия пари, които платихме за подготовката на площадката на Белене, за консултанти, ако започнем Козлодуй, трябва да ги платим отново. Това са законови изисквания, които не можем да ги прескочим. През цялото време обаче се налагаше едно разграничаване между Белене и Колзодуй - едното е лошо, закриваме го, започваме другото. Само че проблемите на "Белене", които през цялото време ни се обясняват, че пречат да започнем проекта, и финансови и технически, не са изчезнали, те си стоят със същия тоя проект, със същото това оборудване, което руснаците са произвели. Значи тия "проблеми" ни пречат за "Белене", но като ги пренесем в Козлодуй, там всичко ще стане, малко липсва логика.
- Не липсва ли логика и в това, че не искат руски реактор в "Белене", но преместен в Козлодуй, той пак ще е... руски?
- Това е другото, което пак не се доизказва. Реакторите в "Белене" не са само руски. Реакторите са с участието на Атомстройекспорт, "Арева" (Франция) и "Сименс" (Германия). Ако ядрената част е за руснаците, цялата електрическа част, управление и контрол са от другите двама партньори. Ние получаваме една централа уникална по своята същност, това е европейски проект. Този модел се приложи например в Луиза, Финландия. Хората там си запазиха т.нар. реактори 440 мегавата - тези, които спряхме в Козлодуй, но сложиха елчастта и управлението на западни фирми, желязото и ядрените части - на руски и до ден-днешен реакторите са в експлоатация. И никой не дойде да им каже спрете си реакторите, те са лоши. И това не е само за Финландия, това е и за Унгария. В Словакия в момента правят 2 блока по 500 мегавата, които са подобрена версия на блоковете в "Козлодуй".
- Защо тази схема при нас не е убедителна и не проработи?
- Аз ви казах - решението беше политическо, не икономически аргументирано, нелогично.
- Колко време ще е нужно за монтирането на реактора за "Белене" в "Козлодуй", и колко ще струва?
- Председателят на нашата агенция за ядрено регулиране заяви, че ще са нужни 6 години, за да се лицензира площадка 1 степен. През това време трябва да се започне нов проект за Козлодуй, тъй като проектът за "Белене" не става едно към едно и не може да се използва. Трябва да се намери изпълнител на проекта, после да се лицензира, и най-важното - да се намерят пари. Значи досега казвахме "няма пари за Белене", а има ли пари за Козлодуй? Пак ще подчертая - всички тия проблеми, които ние говорим, че са минус, и затова спираме "Белене", едно към едно те се пренасят в момента в "Козлодуй". След 6-тe години имаме още 58 месеца проектен срок за монтаж и строителство за пускането на първия блок и още половин година за втория. Така станаха 12 години, и то ако всичко върви без пречки и без забавяне. 
- А кой е по-добрият вариант - да се търси възможност реакторът да бъде продаден сега, или да се започне дългата процедура за монтирането му като 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"?
- Като човек, който иска да има ядрена енергетика в България, въпреки негативното развитие за Белене, за мен по-добре е да се започне 7-ми реактор в "Козлодуй". Друг е въпросът, че не трябва да бъде само 7-ми, а 7-ми и 8-ми. В нашата страна 35% от електропроизводството се осигурява от 5 и 6 блок, това е базовата енергия на България. Ако ние не сложим 7 блок, лицензът на 5 и 6 блок изтича към 2017-18 година, после какво правим?
- Очаквате ли в България да настъпи дефицит на електроенергия и страната от износител да се превърне във вносител на ток?
- Дефицит значи да няма ток както през 1991-92 година - това няма да стане. България вече има връзка с всички съседни страни, ако се наложи, може да внася, въпросът е какво ще струва тази енергия на всички нас. A ако имаме Белене, електроенергията, произведена от блоковете му към онзи момент ще е по-евтина от пазарната.
Реално в момента, ако го нямаше "Козлодуй" с неговата евтина енергия, българският гражданин щеше да плаща много по-висока еленергия. Съставляващият компонент на микса, който сваля цената, е Козлодуй, и това е навсякъде, където оперират с ядрени централи. Тук искам да отбележа учудващия факт, че арабските страни - основният износител на петрол в света, малко преди трагедията във Фукушима започнаха да говорят за развитие на ядрена енергетика в техните страни - Саудитска Арабия, Аман. Защо тези, които са най-богати, имат нефт, с прогнозите да черпят от този ресурс още 100- 150 години, се интересуват от ядрена енергетика? Oт всички енергийни ресурси, които ползва човечеството - нефт, газ, въглища, шистов газ, прогнозите са за между 100 до 200 години добив напред, с едно ескалиране на цената, тъй като ресурсите ще намаляват, разходите по добива им ще растат, докато се изчерпят.  Единственият енергоносител за енергийни нужди са урановите руди, чийто ресурс се определя за 300-500 години. И богатите страни са проверили тези факти и почват да инвестират. А ние по-богати ли сме, по-умни ли сме от тях, та сами се отказваме от нещо, което имаме като потенциал?   
- Какво ще се случи 2017-18 година, когато ще затворят 5 и 6 блок?
- Аз се надявам това да не се случи. В момента тече търг за удължаване на остатъчния ресурс на 5 и 6 блок, ако това се осъществи, ще имаме допълнително между 15 и 20 години аспирация на тези съоръжения. Това важи и за "Белене". Забележете - ако в "Козлодуй" реакторите имат проектоживот 30 години, блоковете в "Белене" имат 60. Ако "Козлодуй" може да си увеличи експлоатационния им срок, същото важи и за "Белене", но след 60 години с удължаването те стават 80.
Важно е да се знае, че оценка на остатъчния ресурс на основните съоръжения на блоковете в "Козлодуй" може да направи само производителят - руснаците. Аз се надявам руската страна в създалата се ситуация с "Белене" да не гледа комплексно, а да раздели нещата и да прояви разбиране, за да ни помогне. Ако го направи, ще имаме още един ресурс между 15-20 години за "Козлодуй".
 - Изчезва ли България като енергиен център на Балканите?
- Ние сме тясноориентирани специалисти в ядрената енергетика, а по този въпрос трябва да се гледа по-глобално. Енергийната система не е само ядрена енергетика, тук има вода, въглища, газ, с които ние също произвеждаме ток, т.е. от тая гледна точка въпросът е по-глобален. Имаме много производства на енергия и ми се ще да останем център, обаче като гледам какво става в съседни страни, това може да се промени. Турция прави онова, което ние щяхме да правим в "Белене", с 4 блока руско производство, в Черна гора правят 2 реактора... с отказа си ние им дадохме зелена светлина.
- Това, за което малко се говори, е че икономическото развитие на Белене като град се oказа заложник на този проект в постоянното очакване на някакво решение по темата. Какво ще се случи с града, хората, които работят там...? Заявихте също, че Белене дори само като локация e икономически много по-изгоден от "Козлодуй"?
- Белене е обикновено българско градче, което индустрия няма. Хората не само от Белене, от целия регион разчитаха на започването на проекта за развитие на региона. Само на площадката се планираше да започнат работа 10 хил. човека и още 4-5 пъти по толкова в обслужващата сфера наоколо, с усвояването на тези 30%, които от проекта щяха да бъдат дадени на българската индустрия. Всичко това сега отпада. Надявайки, се че "Белене" ще стартира, офиси там си откриха много банки, много фирми, руската страна си направи няколко жилищни блока, в които живееха техни специалисти, вдигнаха се хотели, всичко това сега остава. То не е много, но това беше част от тия пари, които потънаха в "гьола". За да се направи една база, за да започне строителство, всичко струва пари.
А предимствата на Белене като локация са безспорни и това е свързано с разположението на града. Вижте къде е Козлодуй - в радиус от 100 км имаме два основни града - Видин и Свищов. Къде е Белене - в радиус от 60 км Русе, Плевен, Свищов, Никопол. Ядрената енергетика е една високоинтелектуална материя и специално Белене като район предлага много по-добри условия за хора, които искат да се занимават с тази дейност. Това беше една даденост, която вече не можем да ползваме. Нищо не пречи да преместим проекта в Козлодуй, но има нещо, което трябва да знаем. Всички бяхме свидетели на това какво стана във Фукушима. Един от основните уроци e: не концентрирай на едно и също място много ядрени съоръжения, тъй като по една обща причина всички могат да отпаднат. Е добре, научихме ли си урока? Точно това, което не трябва да правим, ние го правим.
Пропуска се и фактът, че "Белене" е един от малкото проекти в света, който е лицензиран от т.нар. организация Юро - организация на ядрените съоръжения на Европа, която се занимава единствено с лицензираните ядрени съоръжения 3-то поколение. Toва са съоръжения, които приоритетно имат в състава си системи за безопасност, които са пасивни. В тия съоръжения защитните системи са доведени до фантастика и от тази гл. точка реакторът беше уникален, няма аналог. Същият този проект, който на нас ни се казва "той е лош", се осъществява с малки изменения или направо същият в страни като Армения, Турция, Виетнам, най-вероятно това ще е конфигурацията на офертата на руснаците на търгa за 5-ти и 6-ти блок за Темeлин, Чехия. Как при всички други е наред, а при нас не е, пак няма логика. Ние бихме разбрали всичко, когато е логично аргументирано, но когато не можем да си отговорим, не можем да се съгласим. 
В България в ядрената енергетика работят около 5 хил. душ в Козлодуй и сигурно още 12 хиляди са обслужващи фирми, които осигуряват нормалната работа на тия две съоръжения. Действителните специалисти обаче, които могат да ви кажат всичко за тоя отрасъл, са не повече от 200-300. И какво се получава - целият парламент знае повече от нас. Политиците спорят помежду си кое е по-добре, в същото време мнението на експертите в общественото пространство не се чува.  Пренебрегва се и фактът, че болшинството хора са за развитие на ядрена енергетика и конкретно за "Белене".
- Пренебрегна се и докладът на HSBC. Не трябваше ли след като излезе той да се произнесе решението?
- Ето пак говорим за липсата на логика, което е знаково за това решение. Досега имаме 3 или 4 продължавания на проекта, още едно продължение нямаше да ощети никого. И ако след това те се произнесат "това решение не е икономически целесъобразно", щеше да има логика и точка, но така остават въпроси.
- Ако е положителна оценката, смятате ли, че може нещо да се промени?
- Аз съм работил с много чужди фирми и след като постоят тук, те шеговито казват - в България всичко може.
- След затварянето на 4 блока в АЕЦ "Козлодуй" и прекратяването на "Белене" какво се случва с хилядитe висококвалифицирани специалисти? Изчезва ли енергетиката като клон на науката?
- Тихо и мирно намаляват, търсят си работа в чужбина. Сега в МЕИ София имаме специалност ядрена енергетика, в която учат 100 човека, но за тях бъдеще няма тук. В централата на старите блокове на "Козлодуй" работеха грубо 1000 човека специалисти, тия хора си намериха друга работа или се преквалифицираха. В "Булатом" има 85 фирми, които са членове, не знам колко ще останат догодина, но болшинството от тях, след като няма бъдеще в близките 6-7 годни в ядрената енергетика, или ще фалират, или ще си търсят работа в конвенционалната енергетика. Обаче повечето от тях са специализирани и техният шанс е само навън. Така спирането на АЕЦ "Белене" слага край на ядрената енергетика в България.
- А какво е вашето мнение и евентуално съвет като експерт по това политическо решение?
- Ние не сме политици, ние сме техничари. Като експерт твърдя, че проектът "Белене" от техническа гледна точка няма никакви проблеми. Tова е ако не най-добрият, то един от най-добрите реактори в света. Вижте например как работят 5 и 6 блок на "Козлодуй", при положение, че тези блокове в момента изплащат заемите, с които бяха направени модернизациите им - те работят успешно и дават най-евтината еленергия. Aко техният ресурс се удължи, те ще работят без пари, няма да струват нищо, освен издръжката за заплати, гориво и т.н., други отчисления няма да има за тях. 
Погрешно се гледа на тези решения от гледна точка на възможностите им в краткосрочен план. Ядрената енергетика е един много специфичен отрасъл - с големи начални капиталовложения в началото, но след това с много ниска издръжка, относително кратък срок на изкупваемост и след това свободна печалба. Енергийната система е много бавна и ефектите се получават след години, но остават за поколения напред. И ориентирането към по-скъпа енергетика, каквато е газовата, е крайно неизгодно. По-скъпи от газовите централи няма, освен ВЕИ-тата, но те са изкуствено скъпи. В нашата система досега няма газови централи, имаше идея на газ да минат блоковете във Варна, ЧЕЗ ги купи, подписа договор, че ще направи модернизация, но нищо не е направено. Питайте ги защо не вкараха газ в централата, след като имаха тръба, блокове, трябваше да се сменят, образно казано, само едни горелки на котлите. Но явно са видели цената, на която ще се изкупува, и са се отказали. Т.е. идеята за газта у нас не е нова, но не е била изгодна, за да се развие. Защо трябва да търсим алтернативи, когато всички наоколо залагат на ядрената енергетика? Бъдещето на България може да бъде в развитието на ядрената енергетика.

 

Канят се да забранят най-старите коли у нас

автор:Дума

visibility 449

/ брой: 113

Енергийният министър обещава под 1,5% поскъпване на тока

автор:Дума

visibility 444

/ брой: 113

Реконструират Бетонния мост в Пловдив за 6 месеца

автор:Дума

visibility 423

/ брой: 113

Експерт: Докладът ще каже, че не сме готови за еврото

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

НАТО иска още ядрени оръжия в готовност

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 113

Визита на Путин в Ханой скара САЩ и Виетнам

автор:Дума

visibility 509

/ брой: 113

Нетаняху разпусна военновременния кабинет

автор:Дума

visibility 429

/ брой: 113

ООН: Светът се проваля в битката с бедността

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 113

Екощуротии

автор:Мая Йовановска

visibility 447

/ брой: 113

Пламъкът, който продължава да гори

автор:Евгений Белий

visibility 505

/ брой: 113

Нови "ценности"

автор:Таня Глухчева

visibility 452

/ брой: 113

Социално инженерство

/ брой: 113

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ