02 Август 2021понеделник06:21 ч.

In memoriam

Отиде си акад. Добрица Чосич - големият приятел на България

/ брой: 112

автор:Огнян Марков

visibility 2182

Марко  Марков

На 93 години почина довчера най-големият жив сръбски писател и приятел на българския народ Добрица Чосич. Той остави незаличима следа в културната и политическата история на Сърбия. В поредицата от неговите романи  се оглежда животът на сърбите и съдбата им през изминалия век. Както казва сръбският писател Милован Витезович, ако първата част от ХХ век принадлежи на Бора Станкович, както средата на века принадлежи на Иво Андрич и Милош Църнянски, така последните десетилетия на ХХ век между сръбските романописци принадлежат на Добрица Чосич.
Той извървява дълъг път от юношеското левичарство и членството в младежката комунистическа организация през партизанската война в Сърбия (1941-1944) и апарата на ЦК на Югославската комунистическа партия до скъсване с комунистическата идеология и режима на Йосип Броз Тито, до личния избор на дисидентството. В навечерието на пълното рухване на социалистическата югославска федерация вече на почтена възраст Добрица Чосич стъпва на политическата сцена (1992-1993) като президент на Съюзна република Югославия. Много скоро обаче се превръща в заплаха за сръбския диктатор Слободан Милошевич и излиза от политиката. Но не изпуска перото. Както пише в едно писмо до автора на тези редове, "всичко съществено, което съм научил и предусетил в битието на сръбския народ в ХХ век, аз описах в моите "Бележки на писателя", "Промени" и "Сръбският въпрос I" и "Сръбският въпрос II". И, разбира се, в моите романи".
Преди години в. "Дума" публикува статия Чосич в рамките на дискусията на страниците на белградската "Политика" на тема "Как да се реши окончателният статут на Косово и Метохия". В нея той припомня записаното в дневника си още през 1981 г.: "Ако не сме готови отново да освободим Косово, а ние не сме готови, трябва да го поделим... Иначе ще влезем в постоянна война с албанците, която няма да спечелим". В последното си интервю за "Недельник", по-малко от месец преди да почине, Чосич отправи последния си апел към сръбските политици: " Съветвам вашето поколение да не хабите сили за косовския въпрос, защото въпреки вас историята го реши. За него не бива повече да се хаби ни един атом енергия".
Добрица Чосич беше скептик по отношение на евроатлантическата интеграция. В споменатото писмо той пише: "Очевидно е, че сръбският и българският народ битуват върху два различни и противостоящи постулата. И двата са трагични. Не мога да не изразя пред Вас моя ужас при веста, че България чества, провъзгласява за национален празник нейното приемане  в пакта НАТО, съгласието на васалство към Америка и нейния империализъм. Кого ще защитава България в пакта НАТО, за кого ще гинат българските младежи? Знам, че след някоя и друга година това чака и Сърбия. Но аз искам да не дочакам този сръбски празник". И големият писател Добрица Чосич не можа да го дочака.
Поклон пред светлата му памет!

Червен код за опасни жеги в понеделник

автор:Дума

visibility 228

Всички искат от ИТН гаранции и имената на министрите

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 146

БСП е на прага да осъществи политиките си

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 146

70% от "Хемус" е платена, но само 13% е изградена

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 146

Има риск ББР да не си върне едрите кредити

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 146

Голяма част от София остава без топла вода

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 146

83 на сто е ръстът на летните туристи

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 146

Ваксините на Pfiser и Moderna поскъпват за ЕС

автор:Дума

visibility 107

Гореща вълна и пожари в Южна Европа

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 146

В САЩ подгонват наематели, останали без средства

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 146

Пълен парадокс

автор:Мая Йовановска

visibility 135

/ брой: 146

130 години социалистическо движение в България

visibility 206

/ брой: 146

Титанична битка за пенсиите

автор:Ева Костова

visibility 192

/ брой: 146

Студио Хъ

автор:Юлия Кулинска

visibility 428

/ брой: 146

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ