26 Април 2024петък14:05 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Отглеждат краставици с класическа музика

/ брой: 97

автор:Дума

visibility 568

Жител на морската ни столица създаде първата иновативна оранжерия, използваща специална технология за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха от Областния информационен център-Варна.

Иван Григоров е успял да изгради стопанство от 12 декара, в което разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика. Вложил в бизнеса и солидна сума собствени средства. С помощта на европейското финансиране в размер на 977 хиляди лева е изградил сервизна сграда и е закупил хидропонна система и сееща линия. Проектът е финализиран тази година.

Оранжерийният комплекс се намира в землището на с. Припек - община Аксаково, и е най-модерният в страната. Производителят работи с вносни семена от Холандия, които посява в специална разсадна машина в стая за покълване. След това разсадът се подрежда в тарелки и се пръска и тори. Оранжерията разполага и с помещение, в което два екрана осигуряват постоянна температура от 27 градуса целогодишно. Осигурено е LED осветление за разсада. След като той е готов, се изнася с колички и расте в оранжерия под звуците на класическа музика. Така растенията се развиват по-добре, смята Иван Григоров. Чрез системата за хидропоника те се хранят с разтвори. Готовата продукция преминава през сортираща линия, където се разпределя по тегло, размер и кривина. 

Оранжерията разполага и със система за пречистване на водата, която се дренира от насажденията. Така се пести около 30% вода, разказа собственикът. Отоплението е поето от два котела, които работят със слънчогледови пелети и също се командват дистанционно.

В стопанството, където е отделено място и за биоразсад, работят 17 души, а продукцията се реализира в голям варненски хипермаркет. В бъдеще Иван Григоров планира да разшири дейността си, като започне да произвежда и домати.

Снимка ОИЦ-Варна

тпс

Иван Григоров планира да произвежда и домати

13 зърнари са взели 52 млн. лв. субсидии

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Войната в Украйна удвои приходите на ВМЗ-Сопот

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Хващат най-много негодни банкноти от 10 лева

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

ВМРО-ДПМНЕ води на първия тур

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Расте напрежението между САЩ и Китай

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Педро Санчес подава оставка?

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

Накратко

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 80

По български

автор:Евгени Гаврилов

visibility 1

/ брой: 80

15 сергии

автор:Таня Глухчева

visibility 0

/ брой: 80

Хем най-бедни, хем богаташи...

visibility 0

/ брой: 80

Абсурдът "Боташ"

автор:Румен Овчаров

visibility 0

/ брой: 80

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ