24 Юли 2021събота22:59 ч.

Отбранителна политика по нашенски

/ брой: 168

автор:Васил Попов

visibility 1376

Споходи ни поредната радостна вест откъм ведомство, което кой знае защо все още се определя като министерство на отбраната. Няма нужда от главно "М". От състава на ВМС се снема единствената ни подводница "Слава". Вечна й слава! Както и на последните ни за вечни времена славни подводничари. Нашата субмарина не е торпилирала нито "Варяг", нито "Хамидие", нито нещо друго и слава Богу, че не се е наложило. Но тя беше темел за българския военноморски респект в Черноморието.
Махат я, защото й свършил ресурсът. Не е ясно кой ресурс и много ли е скъпо да се удължи. Нали помните, че по едно време всички изтребители изведнъж останаха на земята заради изтекъл срок на годност на пиропатроните за катапулта и колко дълго се кумиха да купят ли нови заряди за няколко хиляди, или просто да нарежат целите аероплани. Като стана дума и за авиация, от миналата година са отменени скоковете на българските военни парашутисти, защото няма нито един десантен самолет и вертолет. Всичко се мотивира с липсата на средства. По същата причина сега съкращават и още няколко хиляди личен състав. Другарят генерал Аню Ангелов, шеф на военното ведомство, очевидно владее подхода на другаря Сталин за премахването на нещо, което създава проблеми, било то подводница, самолет, човек.
Всъщност да приемем ли липсата на средства като приемливо оправдание за затриването на отбранителната способност на страната? Не е логично. България е на второ място в ЕС по размер на военния бюджет като процент от вътрешния брутен продукт. Защо не сме на второ място по военна мощ? В абсолютни числа това са два милиарда. Че парите ги има и се отпускат за отбраната е ясно и прозрачно. От култура, наука, образование, здравеопазване, социални дейности и откъдето щете, се реже поголовно. От военния бюджет не. Всичко това е ясно. Къде потъват тези пари обаче е секретно.
Не купуваме нови оръжия и техника. Няма пари. Не строим съвременни военни бази (да не казваме казарми), полигони, съоръжения и инфраструктура. Няма пари. Не оборудваме поделенията си с колективни и индивидуални защитни средства, за да създадем войника на бъдещето. Няма пари. Закрихме военната наука, развойна дейност, оръжейно производство. Тук "няма пари" е най-нелогично, защото от тях идваха много, много пари. Сега няма да повдигаме вечния въпрос за средствата от военни имоти, снети въоръжения и техника и пр. Сега питаме конкретно за харченето на бюджетните средства. Не са малко и не могат да се осчетоводят само с мисиите зад граница, които впрочем нямат връзка с националната ни отбрана.
Този много сериозен въпрос не е предмет на малък коментар, а на по-дълбок анализ. За целта обаче е необходима прозрачност. А тя може да се постигне след широка обществена дискусия и ако е нужно - след строги проверки. 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 309

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 305

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 229

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 280

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 378

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1464

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 645

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 417

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 418

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ