От Великден ще има "Хляб за България"
Стандартът позволява той да се замесва само от брашно, мая, сол и питейна вода
/ брой: 79
От Великден ще има "Хляб за България". Така ще се казва новият стандартизиран хляб, който бе представен в Министерството на земеделието и храните вчера. Той ще има специално изработено лого, като всеки производител, който прави хляб по БДС, ще трябва да си закупи.
Хлябът по стандарт не е бутиковият, а масовият хляб на България, който гарантира качество. Това посочиха представители на браншовите организации в хлебопроизводството, които заедно с министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов и изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Йордан Войнов подписаха стандарта за производство на трите вида хляб - бял, "Добруджа" и типов. Той ще може да се произвежда от най-малките хлебопекарни до най-големите индустриални хлебозаводи. Хлябът е по простата рецепта - брашно, мая, сол (под 1,2 г на 100 г продукти) и питейна вода, обясни д-р Йордан Войнов. При технологична необходимост ще може да се добавя витамин С, лимонена киселина и известно количество олио. Оцветители, избелители и консерванти не се допускат.
За нарушителите се предвиждат драстични санкции от 500 до 10 000 лева. Крайните мерки са затваряне на предприятията и отнемане на лиценза за стандарт, предупредиха от БАБХ.
Цената на хляба по БДС не може да се калкулира, защото нито едно предприятие не е направило това, казаха от бранша. Те посочиха още, че за всеки производител тя ще бъде различна и ще зависи от цената на влаганите суровини. Злоупотреби обаче няма да бъдат допускани.
С хляба по БДС ще разбием мита, че от него се пълнее, каза министър Мирослав Найденов. Той препоръча на българите да върнат на трапезата си този толкова полезен по думите му продукт. Мирише хубаво, опитайте го, подкани журналистите министърът. Аз го опитах за първи път и мога да ви кажа, че наистина е по-различен, каза Найденов.
"С хляб идваме на този свят, с хляб си отиваме", каза председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева. "Денят е забележителен с това, че за първи път всички браншови организации по веригата зърно-брашно-хляб се обединихме и изработихме минимални стандарти за трите вида хляб. Като основа е служил БДС до 1989 г.", каза тя. Хлябът по стандарта ще се произвежда ръчно, полумашинно и индустриално. Срокът му на годност е намален до две денонощия. И към момента в България хлебопроизводители правят хляб, който се припокрива с този стандарт, само че той не е различим на пазара, уточни Кукушева.
Този хляб няма да може да се произвежда от сивия сектор, защото браншовите организации няма да го позволят. Хлябът по стандарта ще се предлага в три грамажа - 500, 650 и 830 грама. Количеството на глутена ще бъде 26%.