04 Юли 2020събота12:54 ч.

От портрета до пейзажа и натюрморта

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 898

Картините на Александър Хофарт разчитат на пряката, непринудена визия, която извиква доверието и културната симпатия на зрителя към "спомена" за природната истинност, за повдигнатото събитие, за метафората. Натурното впечатление в произведенията му е подчинено на живописната мярка за достатъчност, която отразява и съхранява авторското преживяване, посочват изкуствоведи. В своето културно пространство картините извикват споделянето в неговите трайни човешки норми, теми и категории. Те огласяват творческа дисциплина и респект пред състоянията на човешката душа, пиеща от архетипа, като остават извън монолозите на стреса и колебанията на спекулативната "херменевтика" в живописта, допълват организаторите на изложбата.Александър Хофарт осъществява авторските си търсения в широкия диапазон от портрета и голото тяло, през многофигурната батална композиция до пейзажа и натюрморта. Разработва и някои теми с по-дълга творческа позиция като "Дух и материя", "Митове" и др. Изложбата съдържа няколко тематични цикъла - пейзажи, голо тяло и "Дух и материя", които могат да се видят до 15 януари в галерия "Лик" (ул. "Лайош Кошут" 37).
Александър Алексиев-Хофарт е роден през 1960 г. в Плиска. Завършил е НХА, специалност живопис  в курса на проф. Петър Михайлов и проф. Андрей Даниел. Член е на СБХ от 1994 г. Хофарт е творческият псевдоним на Александър Алексиев. Освен с живопис той се занимава с проучване в областта на най-древната наша история, старата астрална религия на българите и предхристиянското изкуство. Работи в областта на традиционната реалистична живопис. Негови работи се намират в частни колекции и галерии у нас и в чужбина - Япония, Германия, САЩ, Австрия, Испания и др.
 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 208

/ брой: 125

Рекорд на заразените с коронавирус в САЩ

автор:Дума

visibility 123

СЗО: Събудете се, данните не лъжат

автор:Дума

visibility 182

Облекчават още мерките във Великобритания

автор:Дума

visibility 112

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 543

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 559

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 233

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1149

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ