05 Юли 2022вторник16:00 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°. Днес ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна над планинските и североизточните райони, където на отделни места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 33° и 38°, в София - около 32°.

От пещерата до войната. И обратно

/ брой: 99

автор:Владимир Георгиев

visibility 24

Епидемиите са обществено зло. Няма значение кое ги е предизвикало. Няма особено значение дали микробите са изпуснати от конкретен човек или лаборатория - по невнимание, умишлено или по друг начин. Последиците са за всички и затова всички заедно трябва да се борим с тях. И понеже болестта засяга общността, при това всяка нейна съставна част едновременно, значи съпротивата трябва да бъде обща, имунизацията - също.

По тази причина не разбирах и не разбирам антиваксърите, хората, които предпочитат личната си свобода пред общественото здраве. Подобни индивиди са пещерни люде и е редно да се върнат там, откъдето са произлезли - в пещерата всеки може да живее според собствената си конституция, без да търси общи корени, мисли, чувства и помощ. Не е нужно да се интересува изобщо дали има други хора извън входа на скалния му дом. Правото да бъдеш сам е общоприето и всеки е длъжен да се съобразява с него, стига притежателят му да признава правото на другите да не бъдат сами.

Има болести, с които можем да се борим само заедно - поне тези от нас, които искат да живеят заедно.

Войната е една от тези болести. И тя е обществено зло. Няма значение дали е справедлива, за кого е справедлива и изобщо може ли да е справедлива. Няма значение дали е териториална, идеологическа, студена, икономическа или на нерви. Тя убива. Това е достатъчно. То прави проблема общочовешки. Наднационален. Затова да се бори с войната е длъжно всяко общество, всеки индивид - според възможностите и силите си. Завиждам на тези, които веднага и еднозначно определят своята позиция - този не е прав, а другият е прав и по тази причина е редно да помогнем на този, когото считаме за прав. Но забравяме, че има други, които са на противоположното мнение. Ето защо срещу войната трябва да се воюва по принцип, масово, планетарно. Тя не трябва да се допуска изобщо. А възникне ли - цялата световна общност трябва да въстане срещу нея. Защото войната отрича живота.

Нито с вируси, нито с войни може да се реши нещо. И никой сам не може победи оръжията, болестите за масово изтребление, защото те унищожават части от духа на цялата цивилизация, такова е устройството и предназначението им. Ако тази цивилизация наистина съществува, тя най-сетне трябва да направи така, че да отнеме възможността подобни епидемии да се случват изобщо, а ако все пак се случат - да реагира еднозначно, единно и недвусмислено. В противен случай по-добре да не реагира изобщо и да се върне в пещерата.

Владимир ГЕОРГИЕВ

Отстъпката за гориво - по желание на бензиностанциите

автор:Дума

visibility 598

/ брой: 127

Хлябът с 20% по-евтин в търговските вериги

автор:Дума

visibility 195

/ брой: 127

Азерският газ тръгва отново през Кулата

автор:Дума

visibility 572

/ брой: 127

"Лукойл Нефтохим" пак ще плаща данъци

автор:Дума

visibility 448

/ брой: 127

Скопие обсъжда френското предложение

автор:Дума

visibility 492

/ брой: 127

Български огнеборци на мисия в Гърция

автор:Дума

visibility 447

/ брой: 127

Кипър с мерки срещу болести сред мигрантите

автор:Дума

visibility 437

/ брой: 127

Македония - дълг към България

автор:Боян Бойчев

visibility 683

/ брой: 127

Диагноза

автор:Велизар Енчев

visibility 1764

/ брой: 127

Наздраве, БФС!

автор:Марин Милашки

visibility 485

/ брой: 127

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ