25 Март 2019понеделник18:39 ч.

От гьол та на хъб

/ брой: 244

автор:Евгени Гаврилов

visibility 369

Когато стане дума за корупцията у нас, премиерът обича да дава за пример "гьола", имайки предвид площадката на АЕЦ "Белене", където са били потънали 3 млрд. лв., а няма нищо. Сега правителството е на път да създаде конкурент на този пример. Става дума за любимия проект на властта - газовия хъб "Балкан". За да бъде обявена обществената поръчка за началото на неговото изграждане, със скоростта на светлината властта промени енергийната стратегия, която ще действа само... две седмици.

До 21 декември трябва да бъде обявен конкурсът за строежа на новата тръба от Турция до сръбската граница. Транзитният газопровод ще струва близо 2,8 млрд. лв. Обществената поръчка ще бъде пусната, без да е сигурно, че синьото гориво от Турция ще се насочи към нас, а не към Гърция например. Това ще стане ясно на 18 януари, когато ще бъдат обявени резултатите от проучването за пазарните възможности на новото трасе. 

Идеята за изолирана транзитна тръба, която да пренесе газовите потоци, постъпващи през проекта "Турски поток", без връзка с преносната мрежа на България е абсурдна и невъзможна. Трябва да се забрави и за варианта за допълнителни количества руски газ. Затова, както се казва, рибата още в морето, а управляващите слагат тигана на огъня. Остана да се наредят и около трапезата. Този път угощението се очаква да бъде пребогато - 2,8 млрд. лв. за тръба, която може да се окаже непотребна. Не може да не се вярва и на експерт като Румен Овчаров, който твърди, че тези пари ще отидат при точно определени фирми. АЕЦ "Белене" ряпа да яде. А и не се знае за какво в София спешно долетя зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан. При подобно посещение на покойния Джон Маккей през 2014 г. скоропостижно бе спрян "Южен поток".

"Еврохолд" е третият кандидат за активите на ЧЕЗ

автор:Дума

visibility 255

Съдбата на пакета "Мобилност" се решава днес

автор:Дума

visibility 212

С 427 млн. евро намаляват чуждите инвестиции

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 57

Посегателство върху вечната корона на върха

автор:Дума

visibility 380

/ брой: 57

Отпочва надпреварата за вузовете

автор:Велиана Христова

visibility 268

/ брой: 57

Всички сме за Одрин и Мармарис!

автор:Дума

visibility 228

/ брой: 57