24 Януари 2019четвъртък09:27 ч.

От гьол та на хъб

/ брой: 244

автор:Евгени Гаврилов

visibility 238

Когато стане дума за корупцията у нас, премиерът обича да дава за пример "гьола", имайки предвид площадката на АЕЦ "Белене", където са били потънали 3 млрд. лв., а няма нищо. Сега правителството е на път да създаде конкурент на този пример. Става дума за любимия проект на властта - газовия хъб "Балкан". За да бъде обявена обществената поръчка за началото на неговото изграждане, със скоростта на светлината властта промени енергийната стратегия, която ще действа само... две седмици.

До 21 декември трябва да бъде обявен конкурсът за строежа на новата тръба от Турция до сръбската граница. Транзитният газопровод ще струва близо 2,8 млрд. лв. Обществената поръчка ще бъде пусната, без да е сигурно, че синьото гориво от Турция ще се насочи към нас, а не към Гърция например. Това ще стане ясно на 18 януари, когато ще бъдат обявени резултатите от проучването за пазарните възможности на новото трасе. 

Идеята за изолирана транзитна тръба, която да пренесе газовите потоци, постъпващи през проекта "Турски поток", без връзка с преносната мрежа на България е абсурдна и невъзможна. Трябва да се забрави и за варианта за допълнителни количества руски газ. Затова, както се казва, рибата още в морето, а управляващите слагат тигана на огъня. Остана да се наредят и около трапезата. Този път угощението се очаква да бъде пребогато - 2,8 млрд. лв. за тръба, която може да се окаже непотребна. Не може да не се вярва и на експерт като Румен Овчаров, който твърди, че тези пари ще отидат при точно определени фирми. АЕЦ "Белене" ряпа да яде. А и не се знае за какво в София спешно долетя зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан. При подобно посещение на покойния Джон Маккей през 2014 г. скоропостижно бе спрян "Южен поток".

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 239

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 122

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 210

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 90

/ брой: 16