28 Ноември 2021неделя14:08 ч.

Предизвикано

От ГЕРБ спекулират с документ, който не са прочели

/ брой: 246

автор:Илияна Йотова

visibility 2318

По повод многобройни запитвания, които получих на фейсбук страницата си, държа да внеса яснота относно т.нар. от ГЕРБ "резолюция за поощряване на бежанците".
Гласуваната от Европейския парламент резолюция е със заглавие "Резолюция на ЕП относно правата на човека и миграцията в трети държави", т.е. държавите извън ЕС, което колегите от ГЕРБ удобно пропускат да споменат.
Документът е изцяло за спазване на човешките права на мигрантите, включително и на европейски граждани, сред които са и българи, които се намират извън ЕС. Явно от ГЕРБ са против спазването на човешките права на българите по света (точка "М" от документа).
Явно от ГЕРБ са и против засилване на граничния контрол на ЕС, защото в чл.89 от резолюцията ясно е записано, че приоритет е: "засилването на сигурността и на граничната политика". Доколкото си спомням, премиерът Бойко Борисов поиска повече пари и хора за охрана на българската граница, но явно не е бил разбран от собствената си група в ЕП.
Не на последно място, този документ няма правна стойност, той е с препоръчителен характер. Предложен е от член на комисията по външни работи в ЕП, където БСП няма представители. Между другото, колегата ми от ГЕРБ Андрей Ковачев, който е член на комисията, е подкрепил текста на резолюцията при гласуването й в комисията. От управляващото мнозинство спекулират върху документ, който дори не са прочели.
Ако от ГЕРБ наистина считат проблема с миграцията за важен, те нямаше да се занимават с препоръчителни текстове, а отдавна премиерът Борисов щеше да се е заел с действия по промяна на Дъблинското споразумение и на пакета по миграция на ЕС, които са законодателните документи, пряко касаещи България и нейната сигурност.

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ