30 Октомври 2020петък12:04 ч.

Актуално

От БСП зависи как страната ще излезе от тежката криза

Из изказвания на 50-ия конгрес на партията

/ брой: 183

автор:Дума

visibility 859

КРУМ ЗАРКОВ:

В ситуацията, в която се намира страната ни, и начинът, по който ще излезе от нея, страшно много зависи от БСП. Това е големият резултат от последните четири години. БСП е основната структурираща сила днес в критичната ситуация на България и само около нея може да бъде изградено трайно решение - най-накрая да имаме нормална политическа обстановка, която да доведе до значимите и необходими решения.

Демокрацията и защитата на демократичните идеали бяха в същината на работата на нашата парламентарна група. Доказахме се като ярка, единствена, силна парламентарно представена опозиция. Разбит е митът, че БСП не представлявала алтернатива. Практически всеки ред от програмата на партията и от "Визия за България" са намерили своето място като законодателни предложения и са били защитавани от народните представители на БСП.

Наред със социалните и икономическите предизвикателства, на които ние даваме решения, наред с проблема с неравенствата, който идентифицираме, БСП застава категорично и с ясни идеи по отношение на това, което трябва да се направи в съдебната реформа - съдебният контрол над актовете на главния прокурор, неговата собствена и лична отчетност и механизъм за отстраняване; преразглеждане на специализираните съдилища, които, вследствие на законови промени, са се превърнали в специални и противоконституционни. Това са все въпроси, които тепърва трябва да се дебатират.

Трябва и нова политическа програма. Не защото тази от 2008 г. е изчерпана. Оттогава ни разтресоха поредица кризи - световната финансова криза, която оголи недъзите на бруталния финансов капитализъм, политически кризи, които извадиха на преден план популистки формации, застрашаващи дори базовите условия на демокрацията, и накрая - санитарната и екологична криза, чиито последствия виждаме сега с пандемията на коронавируса. Всички тези проблеми изискват леви решения. Ако не се преодолее доминацията на дясното в Европа и в България, дигитализацията няма да донесе само растеж и просперитет, но и ще бъде съпътствана от загуба на работни места, от мизерия и от социално изключване. 

Преди България да стигне до тези въпроси, трябва да се реши един по-базов въпрос - за почтеността в политиката. За да проведем разговор, дебат, диалог, сблъсък на идеи с други свободомислещи хора, първо трябва да освободим страната ни и политическата й класа от хватката на мафията. Това е основната задача пред нас. Нея можем да извършим заедно с други. След което да седнем и да започнем големия разговор - накъде и как ще върви страната ни.

ЦВЕТЕЛИНА ПЕНКОВА:

За първи път тази година проведохме пряк избор за председател. При средна активност в Европа от 50% при подобни избори, ние достигнахме 70% и това беше забелязано. Поздравявам всички български социалисти за активността, позицията и урока по демокрация. 

Този кредит на доверие в БСП е отговорност. От нашите действия зависи бъдещето на България. Всеобхватна и дълбока криза - социална, политическа, икономическа, институционална - настоящото правителство оставя мини пред следващото управление. Обвързването на върховенството на закона с достъпа до европейските фондове може да бъде проблем за България поради дългогодишния порочен модел на управление. Това дискредитирано правителство ще определя начина, по който ще се разпределят средствата, отпуснати от ЕС за следващия програмен период - без национален план и обществено обсъждане.

От нас зависи да превърнем тези средства в инвестиция с дългосрочна възвращаемост. Визиите на държавите в ЕС за трансформация към зелена икономика ще са определящи за достъпа и усвояването на средствата в следващите години. Това е приоритет на всички европейски институции и ние трябва да имаме ясна представа какви проекти ще бъдат представени. Ще има увеличение на средствата по оперативните програми, но те ще са насочени към зелена икономика, иновация, дигитализация на производствени процеси, образование. 

ТРИФОН ПАНЧЕВ, кмет на Дряново:

Като кмет на малка община категорично заявявам, че основният проблем на малките общини в България са малките бюджети. Наложително е да се въведе фискална децентрализация. Не е нормално парите на данъкоплатеца да бъдат раздавани от бащицата на тези, които са му симпатични. Защото това са нашите пари, изработени са от нас. 

Ще има големи проблеми в кандидатстването за  европейските средства в новия програмен период. Няма да има средства за всички общини. След няколко години ще установим, че пари няма.

Нужно е да продължаваме да говорим и за проблемите на обикновените хора. Ние сме най-бедната държава в ЕС, където мнозинството от населението живее с минимални приходи. Минималната заплата, с която управляващите се хвалят, че расте, в момента е 610 лв. След данъците, осигуровките и удръжките минималната заплата, с която разполагат хората, е 400 лв. Пенсиите на нашите майки, бащи, баби и дядовци са 200-300 лв. Толкова струва само една от пурите на централния нападател на "Витоша" Бистрица.

Живеем в държава, в която съдебната система и прокуратурата са тотално обсебени. Крайно време е да застанем твърдо зад това, че не можем да продължаваме повече така. Нужна е реформа на всички сектори, които в момента са блокирани от властта.

Единственият вариант нещо да се промени зависи от всички нас. Доказвали сме го и през други трудни времена, можем го и сега. Нека днес излезем единни и обединени, за да пребъде България и българският народ. От БСП имаме  моралното право да променим това и ще бъдем носители на промяната.

ПЕТЪР ВИТАНОВ:

Избухването на коронакризата доведе до преосмисляне на европейските политики, защото тя имаше много и разнопосочни отражения, едно от които е свързано с функционирането на европейските институции.

Опазването на правовата държава и на върховенството на закона беше един от основните ни приоритети. Тук ще подчертая и нашето участие в привличането на подкрепа за исканията на хората и за исканията на протестиращите в България. Още през юни изпратихме писмо до Урсула фон дер Лайен, в което описахме събитията в България, с призив за незабавна реакция. След това изпратихме писмо до Европейската комисия, в което настоявахме за мнение за липсата на антикорупционни реформи в страната. Хората, които протестираха, получиха очаквана подкрепа от всички проевропейски политически семейства. След дни предстои дебат в пленарна зала в Европейския парламент, който ще завърши с резолюция за ситуацията в България.

В програмата на Европейската комисия попадат много от важните цели на социалистите, като европейския механизъм за минимална работна заплата, както и за помощ при безработица. Групата на социалистите разработи свой план за собствени ресурси, който да позволи независима политика на ЕС и финансирането на новите програми, които са крайно належащи заради коронакризата. Такива примери са въвеждането на данък върху транзакциите и данъчно облагане върху големите дигитални и транснационални гиганти като Google и Apple.

Истината за това корумпирано и антиевропейско неприемливо управление става все по-известна на все по-широк кръг от хора в Европа и ние имаме принос за това. Вложихме много усилия и се чувствам удовлетворен, че успяхме да получим много силна подкрепа от колегите ни в ЕП.

РУМЕН ГЕЧЕВ:

БСП ще продължава да настоява за преминаване към прогресивно данъчно облагане. Няма развита страна в света с плосък данък. Няма неразвита страна, станала развита, с плосък данък. Той е доказано икономически неефективен. Той поражда и задълбочава социалната поляризация. България е на последно място по жизнен стандарт. Предлагаме пределният данък за най-високите доходи да бъде около 28%, което е почти половината от пределния данък в развитите страни. С освобождаване от данъчно облагане на най-ниските доходи, запазване на текущото данъчно облагане за средната класа и повишаване на данъка за хората с най-високи доходи ще постигнем две цели: допълнителни приходи в бюджета за инвестиционни и социални програми и ще поемем обратна посока за преодоляване на бедността и социалното неравенство.

Трите правителства на Борисов струват на българските граждани 30 млрд. лв. нови заеми. Първото му правителство пое бюджета с излишък и 16 на сто дял на държавния дълг от БВП. Сега този дял надхвърля 20%. А ако се призчисли в долари, той превишава дълга, наследен след 10 ноември 1989 г. Вземането на държавен дълг трябва да бъде обосновано. С точни разчети до стотинка за какво ще бъдат ползвани тези средства. Правителствата на Борисов вземат нови дългове, които ще плащат нашите деца и внуци, без да дават отчет.

Имаме съвсем различен поглед върху функционирането на ключови институции, контролирани от държавата, които можеха, но не са от полза на българската икономика. 500 млн. лв. са раздадени от Българската банка за развитие на близки до властта фирми. Смятаме, че трябва да се увеличи капиталът на ББР, да се изгонят "крокодилите" от пространството около нея и тези пари да се насочат към българските малки и средни фирми.

Предлагаме стимулиране на публично-частното партньорство и привличане на допълнителни чужди инвестиции. Както и реално разработване на индустриалните зони, които сега, управлявани от ГЕРБ, са привърнати в складове.

И Великобритания обмисля пълна карантина

автор:Дума

visibility 42

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 166

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ