29 Септември 2023петък00:14 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Островна амнезия

Териториални разногласия в Охотско и в Южнокитайско море трупат напрежение в навечерието на форума на АТИС Петър Бочуков

/ брой: 257

автор:Петър Бочуков

visibility 2416

Малките спорни острови в Охотско и в Южнокитайско море са съвсем дребни, незабележими точици на световната карта. Но от тях зависи очертаването на границите в териториални води, далеч зад пределите на техните брегове. Тъкмо на тези незабележими на картата точици се пресичат интересите на големите държави - Русия, Япония, Китай и САЩ. Заради богатите природни ресурси претенции имат и второстепенни регионални сили като Виетнам, Тайланд, Малайзия и Филипините.
По повод поредния скандал между Токио и Москва за Южните Курилски острови тайландският вестник "Банког таймс" писа, че никога не бива да се забравя кой кого нападна по време на Втората световна война. "Япония много бурно реагира на стълкновението с китайския кораб, забравяйки, че е причинила смъртта на милиони китайци и огромни разрушения. Тя се гневи и за Южните Курили, пропускайки историческия факт за своето въоръжено нахлуване на континента. Ако САЩ не бяха ускорили края на войната с ядрените си удари срещу мирното население на Хирошима и Нагасаки, отстранявайки по този начин Русия от едновременното навлизане на територията на общия враг, Япония щеше да бъде разделена като Германия - на две части."

Вече 65 години след края на Втората световна война териториален спор трови отношенията между Япония и Русия - те все още не са подписали мирен договор. Четири малки острова с 18-хилядно население, наричани от руснаците Южни Курили, а от японците - "Северни територии" са предмет на безрезултатни дипломатически усилия. На всички двустранни срещи досега въпросът за Южните Курилски острови е бил в дневния ред, но и до ден днешен не е намерено решение.
Миналата седмица дълголетният тлеещ скандал отново бе разпален. Руският президент Дмитрий Медведев направи неколкочасова визита на втория по големина остров - Кунашир, разположен на 10 мили северно от Хокайдо. Той е първият руски ръководител, който посещава спорната територия, предизвиквайки острото недоволство на Токио. Пред парламента японският премиер Наото Кан окачестви като "крайно прискърбно" решението на Медведев да  стъпи на тази "японска земя". Външният министър Сейджи Маехара на свой ред заяви, че визитата "наранява нашите национални чувства" и повика руския посланик в Токио, за да му връчи протестна нота. Последва временното отзоваване на японския посланик от Москва (вчера той се завърна в руската столица).
 С това драма не настъпи. И не се очаква. От руска страна бе заявено, че недоволството на Япония е неразбираемо. "Никой не може да забрани на президента на Руската федерация да посещава който и да било руски регион. Това е негов избор", лаконичен бе руският посланик в Токио Михаил Бели. Външният министър Сергей Лавров също определи японската реакция като "неприемлива". Това е наша земя, каза той. Лавров добави също, че Москва не смята да предприема някакви стъпки, които да затруднят двустранното сътрудничество. "Реакцията на властите в Токио рязко отдалечава възможността за намирането на компромис по териториалния въпрос, смята председателят на комисията по международна политика на Държавната дума Константин Косачов. Островите имат ясно определен международноправен статут - те принадлежат на Русия като правоприемник на СССР. В същото време Русия има добрата воля да обсъжда техния статут".
На Кунашир, чието име на местния език айну значи "черен остров", Медведев посети геотермална електроцентрала и фабрика за преработка на морски продукти. (На острова има няколко десетки малки предприятия, свързани с улова и преработката на морски дарове.) "Това е сигнал към японците, че Курилите са руска земя и ако искат да обсъждат с нас проблема, трябва да седнат на масата и да преговарят" - казва Евгений Бажаров, заместник-ректор на МГИМО - дипломатическата академия към руското външно министерство. А Фред Уайър от издавания в Бостън всекидневник "Крисчън сайънс монитър" писа: "Японците се държат така, сякаш те са победители във Втората световна война, но това не е правилният подход". Редакторът на "Русия в глобалната политика" Фьодор Лукянов пък припомни, че в резултат на Втората световна война е имало доста териториални промени. "Но кутията на Пандора не бива да бъде отваряна, смята той. Връщането на Южните Курилски острови на Япония ще се възприеме като прецедент от други страни, чиито граници също са били променени." Асошиейтид прес в кореспонденция от Токио припомня, че през 2005 г. Русия е предложила да отстъпи два от островите, ако Япония се откаже от претенциите си към другите два. Япония обаче за пореден път е отхвърлила тази стара идея. Тогава висши представители на Руската православна църква, както писа Газета.ру, са изпратили писмо до Кремъл, с което предупреждават, че президентът ще бъде отлъчен от църкавата, ако предаде земи, "завоювани с цената на руска кръв".
Миналата година Медведев и тогавашният премиер на Япония Таро Асо се споразумяха да се възползват от "нестереотипен и новаторски" подход за решаване на проблемите, които пречат на двете страни да подпишат мирен договор и официално да приключат с враждебността от времето на Втората световна война. Но това споразумение не доведе до ново мислене и нито една от двете държави не предложи идеи за възможни решения.
Но Русия не е единствената страна, с която Япония има териториални разногласия. Визитата на Медведев на Кунашир съвпадна с изострянето на спора за контролираните от Япония група острови в Южнокитайско море, за чийто суверенитет претендира Пекин. Японската брегова охрана миналия месец арестува капитана на китайски траулер край спорните острови. Надеждите за подобряване на отношенията между двете най-силни азиатски държави се изпариха, след като най-неочаквано Китай отмени планираната среща между премиерите на двете страни Наото Кан и Ван Цзябао по време на форума на АСЕАН  (Асоциацията на страните от Южоизточна Азия) в Ханой. Като се има предвид, че Китай е най-големият търговски партньор на Япония, неизбежни са негативните последици за бизнеса.
В Япония визитата на Медведев се тълкува като опит той да се възползва от хипотетичната слабост на Токио след китайско-японските раздори за спорните острови в Южнокитайско море. Япония е в териториален конфликт и с Южна Корея за остров Докадо (Такешима). В района има напрежение и заради претенциите на Китай, Виетнам, Малайзия, Тайван и Филипините за Параселските острови в Южнокитайско море. Множеството дипломатически неуредици трупат негативи върху гърба на петото за последните три години японско правителство. Това го принуждава да бъде предпазливо и да не допусне скандал в навечерието на форума на АТИС (Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество), който ще се състои в Йокохама на 13-14 ноември и в който ще участва Дмитрий Медведев. Още повече че японският бизнес показа, че държи на добрите делови отношения с Русия. Най-големите корпорации в страната се обърнаха към правителството да постъпи така, че ответната реакция на визитата на Медведев на Курилите да не навреди на икономическите отношения между двете страни.


След Втората световна война всички Курилски острови минават под административния контрол на Съветския съюз. Но Япония претендира за четирите острова в южната част на Курилите - островите Иторуп, Кунашир, Шикотан и Хабомаи. Тя се позовава на двустранния договор (Симотския трактат) от 1855 г. за търговия и определяне на границите. Позицията на Москва е безпрекословна - Южните Курили стават част от СССР в резултат на Втората световна война и руският суверенитет над тях, имащ съответно международно-правни основания, не подлежи на съмнение. През 1951 г. в Сан Франциско е подписан мирен договор със съюзниците (СССР не участва), съгласно който Япония се отказва от Курилите. През 1956 г. СССР и Япония подписват съвместна декларация, слагаща край на военните действия. Но мирен договор не е подписан. Тогава Москва изразява готовност да предаде два от островите - Шикотан и Хабомай, на Япония, но тя настоява за суверенитет над четирите. Така се стига до задънената улица...


Китай отхвърли предложение на САЩ да посредничат за подобряване на отношенията между Пекин и Токио, обтегнати заради териториален спор за архипелаг в Южнокитайско море, настоявайки, че това е изцяло двустранен проблем. Американският държавен секретар Хилари Клинтън се срещна с китайския си колега Ян Цзечъ във виетнамската столица Ханой и призова и двете страни към спокойствие. Тя предложи да бъде домакин на тристранни разговори за островите. Говорителят на китайското външно министерство Ма Чжаосю даде да се разбере, че Китай не приема предложението на САЩ за посредничество в териториалния спор. "Островите Дяоюй са китайска територия и спорът между Китай и Япония за тях е двустранен. САЩ предложиха официални разговори между Китай и Япония, но това е само една американска идея", изтъкна Ма Чжаосю.

 

Приравняват гражданските към трудовите договори

автор:Дума

visibility 309

/ брой: 187

Горивата ще прехвърлят 3 лв. за литър

автор:Дума

visibility 251

/ брой: 187

ЕБВР прогнозира ръст на руската икономика

автор:Дума

visibility 268

/ брой: 187

Режат част от проектите по Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 248

/ брой: 187

Във Франция стачкуват товарните железничари

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 187

Скопие разширява тавана на цените

автор:Дума

visibility 223

/ брой: 187

Румъния и Гърция модернизират авиацията

автор:Дума

visibility 215

/ брой: 187

Вучич иска НАТО в Северно Косово

автор:Дума

visibility 227

/ брой: 187

Бонус срещу донос

автор:Нора Стоичкова

visibility 278

/ брой: 187

Всеприсъственият

автор:Александър Симов

visibility 259

/ брой: 187

По-католик от папата

автор:Мая Йовановска

visibility 282

/ брой: 187

Новата Цецка се казва Антон

visibility 256

/ брой: 187

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ