04 Август 2020вторник11:45 ч.

Оставката на Ананиев искат от Асоциация "Пулмонална хипертония"

автор:Дума

visibility 557

Безсрочен протест с искане за оставката на здравния министър Кирил Ананиев обявиха от Асоциация "Пулмонална хипертония". Те са изпратили писмо с исканията си до медиите, до министър-председателя, до председателя на Народното събрание, до омбусмана и до здравния министър.
Още през юли месец председателят на сдружението Тодор Мангъров постави ултиматум на Кирил Ананиев да подаде оставка, ако не бъде изготвена Национална програма за насърчаване на донорството и трансплантациите. Тогава те обявиха, че подготвят безсрочен протест. Мотивите на асоциацията са, че вече повече от две години липсата на белодробни трансплантации убива български пациенти.
Две години и четири месеца след приключването на договора за белодробни трансплантации с Университетска болница Виена, в България все още няма нито един българин включен в европейска листа на чакащи за тази операция; няма действаща Национална програма; няма обучен медицински екип от специалисти за успешна белодробна трансплантация, се казва в писмото на асоциацията.
Преди около два месеца бе извъришена белодробна трансплантация на млада жена, но това се случи буквално по случайност, а чакащите след нея българи отново нямат шанс. От клиниката във Виена отказват да ги приемат с обяснението, че нямат капацитет. Едно от задълженията на България по програма за трансплантации, е да осигури определен брой органи. Нивата на донорство в страната ни обаче са достигнали критично ниски нива. Това важи и за направените трансплантации.
Няма нито една организирана и обезпечена от Министерство на здравеопазването кампания за популяризиране на донорството, посочват от организацията. Припомняме че още, че единственият шанс за много от чакащите е емиграция. Четирима пациенти вече са в чужбина с надеждата, че там ще бъдат спасени. От асоциацията знаят за още четири такива случая - на хора, които са в процедура по смяна гражданство, за да получат права в друга държава.

Румен Гълъбинов: Кризата е безпрецедентна

автор:Дума

visibility 87

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 191

/ брой: 147

Земевладелците: Нов налог за земята може да доведе до фалити

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 158

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 300

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 220

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 349

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 346

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 148

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ