22 Септември 2019неделя10:55 ч.

От редактора

Оставете Каравелов на мира!

/ брой: 37

автор:Боян Бойчев

visibility 699

Царе сме да омаловажаваме историята си, да хулим героите си. Да маскарим...

В това се убедих, след като в деня, когато отбелязвахме 146-годишнината от обесването на Васил Левски, в предаване по една от телевизиите с национално покритие разбрах, че сред "заподозрените" за предателството на Апостола е и... Любен Каравелов. Авторите на предаването се ровиха в архиви, писма само и само да докажат теорията, че бележитият поет, писател и революционер е един от тримата заподозрени.

Хайде стига, а? 

Сякаш не остана вече нито един що-годе приближен до Левски съратник, който да не бъде заподозрян, че е негов предател или поне е съучастник в предателството. 

Кой е предал Васил Левски отдавна е доказано. Разбира се, днес може да се извадят на показ какви ли не конспиративни теории. Любопитно, сензационно. Но само това ли? 

Преди това Каравелов бе изхвърлен като писател от учебниците по литература с "Мамино детенце". Защото днешните "мамини синчета" взеха нещо да се разпознават вътре. 

Преди това бяха Ботев и Левски. Били престъпници, нарушавали законите на Османската империя. Единият даже и международните закони погазил - отвлякъл кораб. Другият убил момче и затова бил съден. И че това е истинската причина да бъде осъден на смърт. Не са подминати и други светли имена. 

Любен Каравелов е поредната жертва на кампанията срещу българските възрожденски личности, срещу борците за национално освобождение. Опитите да бъде подменяна историята и омаловажаван техният подвиг се вписват уверено и в нашата днешна вътрешна политика, и в европейските директиви. Стига с тези национални герои, така се нарушава етническата толерантност... 

А само преди дни проф. Тома Върбанов представи своя портрет на Левски. В разговор той сподели, че съзнателно е търсил близост на изображението до иконата, използвал е такива техники. Защото Левски в очите на хората е светец и такъв трябва да остане. 

Имаме въпиюща нужда от светли идеали, които да следваме. От светли личности, на които да подражаваме. И това е цялата кохорта от възрожденци, които правят възможно освобождението ни. Те не са били светци, не са били идеални, имали са своите кусури, допускали са своите грешки. Народът обаче ги възприема като светци, като мъченици, посветили живота си, а повечето от тях и заплатили с него за свободата. 

Ако посегнем и на тях, какво свято ще ни остане? И какво ще остане от България?  

Честваме 111 години независима България

автор:Дума

visibility 43

Слънчево в празничния ден

автор:Дума

visibility 44

До 100 000 лева глоба за БНР

автор:Дума

visibility 299

Пакетът "Мобилност" няма да се преразглежда

автор:Дума

visibility 386

/ брой: 181

Тол системата може да не тръгне и на 1 март

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 181

БДЖ отменя влакове, няма локомотиви

автор:Дума

visibility 475

/ брой: 181

Вносните цигари задължително с дата на производството

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 181

Париж подава ръка на Рим за мигрантите

автор:Дума

visibility 238

/ брой: 181

Лаура Кьовеши става главен прокурор на ЕС

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 181

САЩ правят коалиция в ООН срещу Иран

автор:Дума

visibility 307

/ брой: 181

Нов Ньой?

автор:Юри Михалков

visibility 686

/ брой: 181

Връх на невинността

автор:Павлета Давидова

visibility 572

/ брой: 181

Много шум и... нищо

автор:Галина Младенова

visibility 459

/ брой: 181

Новите "Кучета" откриват сезона на Арт театър

автор:Надежда Ушева

visibility 447

/ брой: 181

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ