Основните храни на дребно продължават да поскъпват
/ брой: 205
Цените на шестте основни хранителни продукта (захар, олио, брашно, яйца, пилешко месо и агнешко месо) на дребно у нас продължават да се покачват с равномерни темпове. Това сочи последният седмичен анализ на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Спрямо седмица по-рано, захарта повишава цената си средно със стотинка до 2,28 лв. В 5 области обаче, цената на захарта се е увеличила с 10 ст. - във Велико Търново, Ловеч, Плевен и Габрово, и в Добрич. В Бургас и София тя е поевтиняла с 5 стотинки.
Също със стотинка поскъпват брашното и яйцата размер М. Яйцата размер M се продават средно по 27 стотинки за брой. Средната цена на башното тип 500 се повишава до 1,10 лв./кг. В девет от изследваните региони обаче то поскъпва с 2 до 5 стотинки, в Шумен поевтинява с 3.
Охладеното пиле поскъпва с 4 ст, а замразеното - с 5 до 25 стотинки. В София и Сливен то поевтинява съответно с 30 и 19 стотинки. По-сериозно поскъпва агнешкото. Цената на цяло агне се е увеличила с 26 ст. до 13,05 лв./кг. Агнешкият бут поскъпва с 53 стотинки до 13,92 лв., а цената на плешката - с 25 стотинки до 13,53 лв./кг.
Олиото поскъпва средно с 3 стотинки до 3,12 лв./литъра. В отделните области цената му скача с 23 ст. - в малките магазини в Ловеч и Велико Търново, и с 20 стотинки - в хипермаркетите в София. Единственият спад в цената на продукта е този с 5 стотинки за един литър в големите вериги в Добрич.