29 Март 2020неделя04:00 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Още за въртящото се "колело на историята" или

Дипломация на канонерките II

/ брой: 187

автор:Петър Герасимов

visibility 1629

По-възрастните си спомнят прословутата реплика на Георги Димитров пред фашисткия съд в Лайпциг: "Колелото на историята се върти, господа!" Реплика, превърнала се само след десетина години в зловеща прокоба за проспериращия Трети райх, който в един момент се оказва рухнал сред димящи развалини...
Сега, когато светът наблюдава с основателна загриженост драматичните събития в Сирия, отново си спомних за въртящото се "колело на историята": наистина много неща в живота в даден момент се обръщат с главата надолу. Един щрих от развиващата се пред очите ни сирийска драма ми напомни за т.нар. "политика на канонерките" - почти забравена история от последните десетилетия на XIX век, когато Велика Британия, неоспорвана господарка на почти половин Азия, показва железните си мускули на вече прогнилата Китайска империя. Поводът за тези събития е несъгласието на официален Пекин да се извършва активна търговия с опиум и опиумни продукти, от една страна, и неустоимият апетит на британските търговци за бързи и тлъсти печалби, от друга.
Ще си позволя да припомня някои подробности: Китай (безуспешно) се опитва да се бори с наркоманиите и производството на опиум, търговията с подобни продукти е забранена от закона и това кара деловите британски джентълмени да помолят за военна намеса от страна на Лондон (кой ще им забранява да търгуват, да трупат парички? Някакъв си изкуфял император?).
Молбата мигновено е изпълнена и към китайските брегове тръгват т.нар. "канонерки" (от немски Kanonenboot) - малки военни кораби с вместимост до 3000 тона, снабдени с десет и повече оръдия калибър 203-356 мм (доста опасни оръжия за близка стрелба). Това на практика са плуващи артилерийски батареи, които от неголямо разстояние безмилостно унищожават сгради и хора по крайбрежието. "Поднебесният" властелин в Пекин е ужасен от стоманените английски акули, сеещи смърт по бреговете на държавата му, и бързо нарежда да се премахне забраната. Как така ще пречи на свободния пазар и ще затруднява почтените британски бизнесмени? ( А после ми говорете, че търговията с дрога била започнала от мафията...)
Този доста срамен период от близката история е известен с името "Дипломация на канонерките" или "Опиумни войни".
Сетих се за страховитите британски канонерки, когато неотдавна - почти незабелязано - през информационния поток премина съобщение, че голям военен кораб на Китай е пристигнал в едно сирийско пристанище. Фактът е многозначителен - за първи път официален Пекин изпраща тежка военноморска единица в конфликтен район на света.
Пристигането му е недвусмислен предупредителен сигнал към Европа и САЩ, които се облизват отново да "умиротворяват" поредната арабска държава. Но този път, за разлика от преди век и половина, това не е малка канонерка, а огромен военен кораб, снабден с най-модерна артилерийска и ракетна техника. А само след няколко месеца на вода ще бъде пуснат и първият китайски самолетоносач - това чудовище, което военните с право наричат "плуваща военна база".
Не е изключено някъде покрай огромния корпус на китайския разрушител да се спотайва една от новите свръхмодерни китайски подводници, снабдени с ракети с многокасетъчни ядрени заряди... Не знам как е на китайски, но сигурно неизреченото послание гласи: "Здравей, Лондон, здравей, Вашингтон! Ние сме тук!"
Та, както виждате, наистина колелото на историята се върти и всичко се повтаря - само че с обратен знак. Заради това си позволих да озаглавя кратката си дописка - втора част на "Дипломацията на канонерките"...

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ