25 Май 2020понеделник09:24 ч.

Депутатът от БСП Валентин Ламбев обясни защо са необходими по-големи данъчни облекчения на работещите родители с деца

Още умуват кой да плаща първите 3 дни болнични

/ брой: 185

автор:Аида Паникян

visibility 315

Дебатът кой да плаща първите 3 дни болнични продължава, но поне засега НОИ няма да ги плаща. Това стана ясно след вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което бе разгледано и предложението на "Воля" работодателите да не плащат първите 3 дни болнични, а отговорността да бъде прехвърлена на НОИ. Ако това стане, дефицитът на фонд "Общо заболяване и майчинство", който и в момента не е малък, ще се увеличи с 200 млн. лв. годишно, аргументират се от Министерството на финансите. По данни на НОИ в момента дефицитът на този фонд е 159 млн. лв., каза Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". Според нея увеличаването на този дефицит ще рефлектира върху хората, защото ще трябва да се компенсира с трансфери от държавния бюджет, което ще означава увеличение или на данъците, или на осигуровките.

За по-добър контрол настояват от КНСБ. Представителката на синдиката Асия Гонева бе категорична, че увеличаването на броя на болничните не означава непременно, че има ръст на фалшивите. От КРИБ подкрепят предложението на вносителите, от АИКБ отново предлагат да се въведе период на изчакване за плащането от 1 до 3 дни, а от БСК искат по-прецизна информация за заболяванията, за които са издадени болничните листове. Омбудсманът Диана Ковачева смята за неприемливо първите 3 дни да бъдат за сметка на работещите.

Тристранният съвет разгледа и предложението на БСП за промени в Закона за данъците на физическите лица, според което работещите родители на деца да получават данъчни облекчения - 600 лв. за едно дете, 1200 лв. - за две и 1800 лв. за три. Аргументът на МФ против предложението е, че за осъществяването му ще са необходими 382 млн. лв. от бюджета.

Като светлина ще потъна...

автор:Елена Алекова

visibility 486

/ брой: 96

Не погубвайте българския език!

автор:Любомир Калев

visibility 904

/ брой: 96

Датата

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ