05 Април 2020неделя19:03 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Още по-бедни

/ брой: 164

автор:Мая Йовановска

visibility 574

Още преди години "големият експерт" Бойко Борисов се оплакваше, че хората държели на депозит в банките над 30 млрд. лв. и не ги харчели. Това според него било доказателство, че животът им не бил толкова тежък. В далечната 2012 г. на заседание на Министерския съвет, на което мъдреха какво да направи властта, за да започне народът да си харчи парите, а не да пести, Борисов констатира: "Много хора направихме богати." 

Оттогава са минали доста години, сумата на депозитите в банките е нараснала, но животът у нас не се е подобрил. Пресните данни показват, че семействата вече държат в банките 53 млрд. лв. в края на юли. В сравнение със същия месец на миналата година спестяванията са нараснали с 8,1%. Чудесен повод Борисов да се похвали, че ни е направил по-богати. Как не се е сетил.

Всеки средностатистически нашенец обаче би се изсмял на подобно твърдение. Такива ние слушаме всеки ден, защото премиерът обича да чете данните както дяволът евангелието, докато пътува с джипа по асфалтираните пътища на родината ни. През тези три мандата на неговото управление животът на хората не само не се е подобрил, а обратно. Преди седмица Евростат оповести, че в България има най-много бедни и хора застрашени от крайна бедност.

А колкото до парите в банките... Само 23%, или приблизително едно от четири домакинства в страната успява да спести нещо. А 70% от онези надиплени в банките 53 млрд. лв. се държат от 5% от депозантите. По данни към 2018 г. под 800 имат сметки с над 1 млн. лв. Същевременно влоговете на хората със суми до 1000 лв., дето кътат я за в болницата, я за погребението, намаляват. Има спад и при броя на депозитите под 5 хил. лв. Така, че голямата част от парите се държат от малка част от домакинствата. И богатите стават все по-богати. Наистина Борисов направи някои богати, но бедните у нас стават все по-бедни.

30 години БСП е нужна на всеки един социалист

автор:Дума

visibility 1129

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 1048

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 602

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 402

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ