19 Октомври 2021вторник07:59 ч.

Още 45 години

/ брой: 164

автор:Евгени Гаврилов

visibility 602

Само преди дни официалната стистика отчете, че инфлацията у нас на годишна база е над 3 на сто. Сякаш поскъпването на живота го изчисляват хора, които не влизат в магазина да пазаруват, защото там етикетите с цените рисуват съвсем друга картина. Но нейсе. Съвсем доскоро управляващите ни омайваха, че под техните грижи забогатяваме, защото заплатите непрекъснато се увеличават. Явно те не разбираха, че едно е да ти расте заплатата, а съвсем друго е да ти се увеличава банковата сметка. Последното в днешни условия за обикновените хора е невъзможно, защото разходите на домакинствата нарастват значително по-бързо от доходите. А какво ни чака през есента с тези цени на ток и парно, не е за мислене.
Понякога сравняват инфлацията с отрова, защото, ако е в големи количества, тя убива, но при правилно дозиране, може да има и здравословен ефект. Тук изникват два въпроса. Първият е дали изобщо може да се говори за здравословно обедняване. Другият проблем е, че през годините на т.нар. преход обикновените хора поеха прекалено големи дози с "отрова".
Първите им бяха "инжектирани" през 1991 г., когато правителството на Димитър Попов освободи цените на всички стоки. Тогава инфлацията надмина 350%. Нещо подобно се случи и през зимата на 1997 г., когато цените в магазините се меняха през час. След няколко години, когато еврото официално ще измести лева, се задава поредната доза. Колко голяма ще бъде тя, засега, можем само да гадаем.
Някои пък сравняват икономиката с двигател на автомобил. В този смисъл казват, че инфлацията имала същото значение за нея, каквото маслото за двигателя. Когато е в повече капакът се цапа, а когато е малко, двигателят прегрява. Очевидно в момента петната от масло започват да избиват. А иначе условия за инфлация у нас има много - цените на енергоносителите, политическата и здравна криза, икономическите дисбаланси.
Според изследвания на учени от БАН стандартът на живот у нас спрямо останалите страни от ЕС е 4-6 пъти по-нисък и за да ги настигнем, ще ни трябват най-малко 45 години.
Явно "лекарството" досега не ни помага.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ