18 Септември 2021събота23:49 ч.

Осем срещи с изкуството на барока

Четвъртият фестивал за старинна музика започва на 22 октомври с концерт в СГХГ

/ брой: 232

автор:Вилиана Семерджиева

visibility 1756

Фестивалът "Изкуството на барока", който тази година ще се състои от 22 октомври до 9 ноември, се утвърждава като единствен по рода си фестивал за старинна музика в България. Той представя европейското музикално изкуство чрез исторически информирано изпълнение и на инструменти, съответстващи на епохата, в която са създавани произведенията. С подкрепата на Столичната община и в рамките на четвъртото издание на фестивала в залите на концертен комплекс "България" и в Софийската градска художествена галерия ще гостуват звездите от европейската сцена в областта на старинната музика.
Гражданите и гостите на столицата ще имат удоволствието да чуят произведения на немския композитор Георг Филип Телеман, който обединява вкусовете на Европа от ХVIII век в уникален стил. Световноизвестният френски флейтист и диригент Алексис Косенко ще представи флейтовите квартети на Моцарт - шедьоври на камерната музика, изпълнени на исторически инструменти. Ще прозвучат също произведения на виртуоза на китарата Мауро Джулиани, творил на прага на романтизма, изпълнени от виртуоза на ХХI век Изхар Елиас. Партнират му и клавирните изпълнители Василий Илисавски и Галина Драганова.
Станалият любимец на българската публика блокфлейтист Ерик Босграаф ще ни сюрпризира със сценичното представление "Metamorphosis" заедно с немския танцьор и майстор на жеста в бароковото изкуство Клаус Абромайт. Спектакълът е изграден върху уникален сборник от началото на ХVIII век, съдържащ характерните за епохата танци.
Българското сопрано Ина Кънчева, заедно с фестивален бароков ансамбъл, ще изпълни в зала "България" Стабат Матер от Луиджи Бокерини - едно от най-въздействащите и изящни произведения по латинска поема от ХIII век, разкриваща страданията на Майката Христова.
Ансамбъл "Кончерто антико" ще поднесе италиански барок от първата половина на ХVII век - музика от момента на създаването на първите прозведения за цигулка в музикалната история.
През ноември са предвидени и музикално-образователни концерти за най-младата публика.
Фестивалът "Изкуството на барока", който освен поредица концерти включва и майсторски класове за ученици и студенти от специализираните училища, създава и развива това звено - музикалната култура на Европа, поднесена съобразно естетиката на съответната епоха. Тази неизменна част от културния живот подрежда София сред домакините на фестивали като тези в Бaрселона, Лондон, Утрехт, Берлин, Истанбул, Букурещ и др.
Октомврийските изяви на фестивала ще бъдат в залата на Софийската градска художествена галерия. Василий Илисавски, Галина Драганова - фортепиано, и Изхар Елиас - китара (Холандия), са първите изпълнители, които публиката ще види - на 22 октомври от 19 ч. На 24-и от 12 ч. ще се представи "Duo&Trio Concertant": Изхар Елиас - китара (Холандия), Алексис Косенко - флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - виола, Мария Христова - виола. Алексис Косенко - флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - виола, Маартен Янсен - виолончело (Холандия), се събират за концерт на 25 октомври от 19 ч. А на 27-и ще слушаме "Gran Quinteto": Изхар Елиас - китара (Холандия), Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Мария Христова - виола, Маартен Янсен - виолончело (Холандия), Алексис Косенко - флейта (Франция). Последният концерт за месеца е на 30 октомври от 19 ч. - "Кончерто антико" със Зефира Вълова - цигулка, Иван Илиев - цигулка, Явор Генов - арчилютня, Янко Маринов - клавесин.
Трите изяви през ноември са в три различни зали. На 2-ри от 19 ч. в СГХГ ще свирят Алексис Косенко - траверсо флейта (Франция), Зефира Вълова - цигулка. На 8 ноември в камерна зала "България" от 19.30 ч. започва спектакълът "Metamorphosis" с участието на Ерик Босграаф - блокфлейта (Холандия), Клаус Абромайт - танц (Германия). На 9 ноември в голямата зала "България" от 19.30 ч. ще звучи "Stabat Mater" с участието на Ина Кънчева - сопран, Зефира Вълова и Иван Илиев - цигулка, Аня Новак - виола (Полша), Йоб тер Хаар (Холандия) и Томаш Покшивински (Полша) - виолончело.
Билети може да се намерят на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и на Тикетс БГ. За групови посещения има отстъпка от цената на билета, съобщават организаторите от "Luxuria Europae".

Айтос на протест: „Без тирове убийци!“

автор:Дума

visibility 162

Съборът на БЛС преизбра д-р Иван Маждаров

автор:Дума

visibility 181

Петков и Василев представят проекта си утре

автор:Дума

visibility 1218

Стефан Янев се срещна с пътните строители

автор:Дума

visibility 277

Задава се риск за бюджет 2022

автор:Дума

visibility 611

/ брой: 179

НАП проверява спортния тотализатор

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 179

Само момчета ще учат в гимназиите в Афганистан

автор:Дума

visibility 172

САЩ спретнаха англосаксонски военен пакт в Азия

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 179

Курц: Пандемията за ваксинираните свърши

автор:Дума

visibility 445

/ брой: 179

Протести срещу дясната политика в Еквадор

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 179

Страховете ни

автор:Георги Георгиев

visibility 1318

/ брой: 179

Не е яко да си вандал

автор:Велиана Христова

visibility 548

/ брой: 179

Президентската прокаженост на ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 848

/ брой: 179

Инфлацията ще ни помете безпощадно!

visibility 630

/ брой: 179

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ