12 Август 2020сряда16:18 ч.

Осъзнайте се!

/ брой: 129

автор:Мая Йовановска

visibility 537

Според доклад на ЕС до 2022 г. над 30% от пчеларите в България ще изчезнат. Това оповести преди ден един от тях. Само преди няколко месеца пред ДУМА друг пчелар от Плевенско изплака, че ако замитането от държавата и контролните органи на проблемите в бранша продължава, до няколко години може въобще да нямаме пчеларство. За някои това може да звучи като фантасмагория, но дали осъзнаваме колко важно е пчеларството не само за здравето ни, за земеделието ни, но и за баланса в природата. Помислете си какво означава да изчезне прекрасният български мед, който ни дава това малко насекомо - Apis mellifera.

Къде е държавата? Властта в лицето на земеделското министерство от години е натикала пчеларството в ъгъла, то е буквално последната дупка на кавала. Подпомагането за него е смешно, а и, както се оказва, то достига до малко производители. Тях в бранша дори не ги възприемат като пчелари. Сами си правете изводите. Така с годините занимаващите се с тази дейност стават все по-малко. Драстично намаляват и пчелите. 

Един от големите проблеми е, че недобросъвестни земеделци не спазват никакви изисквания при обработката с пестициди и буквално убиват пчелите. Само в Плевенско бяха умъртвени злонамерено 1 милиард пчели, твърдят стопани. А контролните органи очевидно не си вършат работата, след като набезите продължават. Ако въобще има дела, те се точат с години. Въпреки че именно земеделците са тези, които имат най-голяма полза от опрашването. 

От години пчеларите настояват да бъде въведена такса за опрашването, но на това отговорните лица и служби не гледат сериозно. В агроминистерството не ги броят. Докато зърнопроизводителите са тези, които взимат най-големите земеделски субсидии у нас. Пчеларите поискаха да се криминализира отравянето на пчелите, но не бяха чути. Постоянното избиване, не просто като грешка, а и като целенасочени акции срещу пчеларите, показва нехайството на държавата към тази толкова важна дейност. Осъзнайте се!

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 290

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 153

За първи път от 11 години Великобритания е в ресеция

автор:Дума

visibility 133

Доналд Тръмп забрани приложението TikTok

автор:Дума

visibility 137

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 221

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ