24 Март 2019неделя15:20 ч.

Силвия Лулчева

"Оркестър Титаник" е първата премиера в Сатирата

Проф. Румен Рачев поставя една от най-играните пиеси на Христо Бойчев

/ брой: 6

автор:Дума

visibility 618

"Оркестър Титаник" от Христо Бойчев в постановката на проф. Румен Рачев е първата премиера за 2019 г. в Сатиричния театър - на 17 януари, научи ДУМА от Ина Шкарова. Сценографията е дело на Петьо Начев, а костюмите са на Петьо Начев и Катя Хаджийска. Музиката е от Димитър Христов, мултимедията е изработена от Преслав Севери. Постановката е съвместна продукция с Общинския драматичен театър в Кюстендил, където вече има своята премиера.

В "Оркестър Титаник" за първи път като щатни актьори на Сатиричния театър ще се изявят Силвия Лулчева и Иван Панев. Останалите роли са поверени на Константин Икономов и Кирил Бояджиев от Сатирата и на Николай Брънзалов и Денислава Николова от Кюстендилския театър.

Ето какво споделя проф. Румен Рачев: "Десет минути след потъването на "Титаник", от глъбините на океана все още е звучала музиката, изпълнявана от корабния оркестър. Звучала е музика, която като че ли във величаво отчаян опит е искала да напомни на ужасените и загиващи пасажери, че човешкият дух е безсмъртен. И ако днес ние, хората, се заслушаме не с ушите, а с душите си, може би ще чуем музиката на този титаничен оркестър, звучаща от глъбините на десетилетията. И може би ще проумеем, че "благотворителност" означава не да подхвърлиш със самодоволна щедрост някому нещо, а да сътвориш БЛАГО. Да се опиташ да му дадеш надежда, мечти и смисъл да живее."

Сюжетът ни среща с група скитници, обитаващи малка гара, на която никога никой влак не спира. Но това не ги отказва съвестно да репетират качване и ограбване на влак. И така всекидневно до появата на Хари - маг и пиянде, способен да ги отведе в друга, по-щастлива и красива реалност; свръхсъщество, разкрило собствената им душевност и светла същност.

"Оркестър Титаник" и "Полковникът птица" са пиесите, които донасят световна слава на автора си. Христо Бойчев е един от най-играните драматурзи в Европа заедно с французойката Ясмина Реза и руснака Василий Сигарев, припомня драматургът Ина Шкарова. Пиесите му се играят в 45 страни на пет континента. Бойчев е отличен като Световен победител на Световния конкурс за драма на Британския съвет (Лондон, 1997); лауреат е на наградата "Енрико Мария Салерно" (Рим, 1999); патрон на Бонското биенале в Германия; патрон на Сараевския фестивал - МЕSS; член на "Петровската академия за наука и изкуство", основана от Петър I; почетен гражданин на Полски Тръмбеш. През 2016 г. получава орден "Св. св. Кирил и Методий" - първа степен.

Апартаментът

автор:Павлета Давидова

visibility 1425

/ брой: 56

Полюсите на българската фило-фобия

visibility 416

/ брой: 56

В Испания няма давност за фашизма

visibility 460

/ брой: 56