08 Юли 2020сряда07:59 ч.

снимка Емилия Костадинова

Организирано крадат Здравната каса

БСП сезира прокуратурата за източване на НЗОК

/ брой: 8

автор:Дума

visibility 1350

Налице е организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравни осигуровки, обяви Драгомир Стойнев. Това застрашава живота на гражданите и пациентите и влошава работата на медиците. Затова БСП ще сезира прокуратурата за източването на НЗОК. 

"Отчитат се дейности в по-малък обем или които въобще не са извършвани. За едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска. Това се случва заради лобистките текстове, вкарани от ПГ на ГЕРБ, които узаконяват кражбата", заяви Стойнев. БСП настоява болниците да не са търговски дружества, за да може всички хора да имат достъп до качествено здравеопазване и да се спре източването за здравната система.

Искането е по повод твърдения, които шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев направи в радиоинтервю. Според социалистите е налице организирана, координирана и извършвана с административна протекция кражба на здравните осигуровки на българите. Това действие застрашава живота на гражданите, пациентите и влошава работата на лекарите и медицинския персонал, подчерта Стойнев.

"Д-р Дечев разкри как ГЕРБ управляват здравната система и къде отиват парите на данъкоплатците. Той обясни, че има организирана система за отчитане на дейности, които са били в по-малък обем или въобще не са извършвани. Шефът на НЗОК обяви, че за едно лекарство за частна болница се плаща 7 пъти по-висока цена, отколкото за държавна или общинска. Ако то е 150 лв. за държавно или общинско здравно заведение, за частното цената незнайно как скача на 1500 лв.", припомни Стойнев. По думите му това се случва заради лобистките текстове, вкарани от ПГ на ГЕРБ, които узаконяват кражбата. Стойнев смята, че всичко би могло да бъде избегнато, ако през 2018 г. беше минал вотът на недоверие на БСП на тема "Здравеопазване".

"Правителството вече има наименование - правителство на източването: източване на язовири, източване на Здравната каса. Няма система, която да функционира нормално. Институциите са пропити от некомпетентност и от всичко това страдат гражданите", категоричен бе Стойнов. Той напомни предложението на БСП болниците да не бъдат търговски дружества, за да може всички хора да имат достъп до качествено здравеопазване и да се спре източването за здравната система.

Обещаните реформи, моделът на управление и финансиране, електронната здравна система, както и търговете за продажба на медикаменти не са изпълнени, заяви депутатът проф. д-р Георги Михайлов. Той отбеляза, че БСП отдавна предлага регионализация на здравеопазването, тъй като ЕК отчита, че смъртността от най-социалнозначимите заболявания у нас е заради това, че 80% от болниците се намират в 4 града в България. "Регионалният принцип на развитие на здравеопазването е изключително важен, за да може всеки в определения час да получи точната диагноза и точното лечение. Ние сме на първо място в ЕС по смъртност от т.нар. "ранна предотвратима смърт", обясни проф. д-р Михайлов.

Колегата му д-р Десислав Тасков припомни, че правителството излъга медицинските сестри за увеличение на заплатите. "Балонът се пука. Трябва да отменим този модел на финансиране. Не можем да говорим за влизане на търговски и застрахователни дружества, когато 5 милиарда лева излизат от джоба на всеки от нас. Не може българинът да трябва да бърка по-дълбоко в джоба си, а да не могат да се остойностят здравните услуги за него. Болниците, държавните и общинските заведения не трябва да бъдат търговски дружества", подчерта д-р Тасков.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 128

ЕК: България ще се възстанови по-бавно от очакваното

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 128

5 млн. души в Мелбърн са под карантина

автор:Дума

visibility 10

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 103

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 120

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 85

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ