19 Октомври 2021вторник09:01 ч.

Орешарски обеща силна кандидатура за еврокомисар

/ брой: 26

автор:Юлия Кулинска

visibility 223

Премиерът Пламен Орешарски гарантира пред народните представители, че страната ще излезе с много убедителна кандидатура за еврокомисар. Темата повдигна депутатът от БСП Жельо Бойчев, който поиска по време на парламентарния контрол да разбере какво ще направи премиерът за кандидатурата на страната за европейски комисар. Той коментира, че в публичното пространство се спекулира непрекъснато с тази тема, и цитира изявление на лидер на партия извън НС, според когото Орешарски смятал да номинира лидера на БСП Сергей Станишев за еврокомисар.  
Орешарски не отговори директно на въпроса, но описа подробно профила на бъдещия комисар. Премиерът заяви, че той трябва да има авторитет, да бъде добре запознат с работата на европейските институции. Важен критерий е българският комисар да има добра репутация и у нас и не би било добре той да бъде затворен в една политическа сила, смята премиерът. Според Орешарски е важно еврокомисарят да получи добър ресор, което изисква компетентност, комуникативни умения и познания. Той призна, че страната има опит както в позитивен, така и в негативен план при излъчването на еврокомисар, и напомни, че през 2009 г. правителството на Бойко Борисов използва теснопартиен похват и Румяна Желева се провали пред ЕП. Кандидатът трябва да бъде подкрепен с консенсус за еврокомисар, уточни Орешарски. Той увери депутатите, че правителството ще предложи убедителна и достойна кандидатура.

Животът е поскъпнал с близо 5% за година

автор:Дума

visibility 80

/ брой: 200

Столичното парно не може да плати борчовете си в срок

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 200

Туристите са били два пъти повече от миналата година

автор:Дума

visibility 65

/ брой: 200

Без явен победител на вота в РС Македония

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 200

Румъния събра подписка за таван на цените

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 200

Кремъл: Русия търси партньори, не врагове

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 200

Изложба по повод 30 години от независимостта на Азербайджан

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 200

Майка или мащеха

автор:Евгени Гаврилов

visibility 55

/ брой: 200

Ще забравим ли какво избираме?

visibility 118

/ брой: 200

"Историята е скърцаща врата..."

автор:Елена Алекова

visibility 101

/ брой: 200

Прокуратурата като собственик

автор:Владимир Георгиев

visibility 106

/ брой: 200

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ