18 Април 2024четвъртък13:23 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Снимки БТА

На фокус

Орел, рак и щука

Родните земеделци се хванаха за гушите, както тия от управляващата сглобка

/ брой: 31

автор:Мая Йовановска

visibility 1110

Цяла Европа е залята от фермерски протести. Обществени сгради са изпръскани с тор, трактори блокират пътища. Протестират в Гърция, Германия, Франция, Белгия, Нидерландия, Австрия, Италия, Полша, Румъния. У нас земеделците също извадиха тракторите.
Фермерските протести в Европейския съюз обхванаха дванайсет държави, които произвеждат повече от половината месо и около 40% от зърното в целия европейски регион, както и една трета от всички маслини и грозде в света, показват данните на Организацията на ООН за прехрана и земеделие (ФАО).
Земеделското недоволство не е от вчера, а продължава вече няколко години. През миналата година протестите започнаха да стават все по-масови, заради недоволството от евтиния украински внос, който разбърка пазара и нанесе щети на европейските земеделски производители.
По данни на "Евростат" месечният внос на украински селскостопански продукти нараства от юли насам, достигайки 3 милиона тона през ноември. За единайсетте месеца на миналата година
    
    обемът на доставките се е увеличил
    
    с 20% - до 27 милиона тона, докато стойността им е намаляла с 6% - до 10,7 милиарда евро.
Освен срещу украинския внос земеделците протестират и срещу свръхрегулацията в агросектора, т.нар Зелена сделка, недостатъчното бюджетно финансиране и очакваното намаляване на субсидиите за горива. Фермерите в Европа се оплакват, че трябва да се справят с ниските цени, на които продават стоката си, нарастващите разходи, тежките регулации, мощните и доминиращи търговци на дребно, дългове, изменението на климата и евтиния чуждестранен внос.
Само преди дни българката Кристалина Георгиева, която понастоящем е управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) призова правителствата в Европа да не се поддават на призивите за увеличаване на финансовата подкрепа за протестиращите фермери. "Виждаме, че земеделските производители протестират. На човешко ниво, аз разбирам, че те са изправени пред повече трудности и не е лесно да вършат работата си. Но ако тези настроения продължават и ако това тласне правителствата в сложна позиция, в която те се окажат неспособни да направят необходимото за подсилване на икономиките, тогава може да дойде време, в което да съжаляват," казва Георгиева. Георгиева комай се опитва да отреже връзката на икономиката с хората, която в земеделският сектор е немислима, независимо от демонстрираното съчувствие към фермерите.
    
    В опит да бъдат чути на най-високо
    
    ниво фермерите протестираха в началото на месеца в Брюксел по време на срещата на държавните глави на ЕС, на която земеделските въпроси не бяха на дневен ред, но бързо влязоха в програмата. Протестиращите запушиха с трактори пътищата около Европейския парламент, като е имало опити и да нахлуят в сградата. На магистралата Париж-Брюксел гневните фермери изписаха с огромни жълти букви "Урсула, тук сме!". Стигна се дори до подпалена статуя в самия център на белгийската столица, а гневните фермери хвърляха камъни и яйца по сградата на Европейския парламент.
Това доведе до поредица от срещи между фермерски организации и високопоставени служители, които дадоха почти мигновен резултат. Европейската комисия обяви планове за облекчаване на земеделската икономика. Те включват предложение за защита на фермерите от ценовия ефект на украинския внос, като същевременно им се позволява да използват части от 4-те процента от земята, която иначе трябваше да остане необработена в името на биоразнообразието. ЕК също така предложи таван за някои селскостопански продукти като отстъпка за фермерите. Това включва ограничения за украинската захар, птиче месо и яйца. Според еврокомисаря по търговията Валдис Домбровскис това позволява на ЕС да поддържа икономическа подкрепа за Украйна, като същевременно взема предвид интересите на фермерите в ЕС.
Има и още една причина за почти светкавичния опит да се разрешат проблемите на фермерите. Наближават евроизборите.
У нас картината от една страна е подобна, вървят фермерски протести, блокади с трактори и се водят преговори. Същевременно предстои ротация в управляващата сглобка (в която отделните елементи са се хванали за гушите) и заради това управляващите са много диалогични и разбиращи проблемите на земеделците. От друга страна, може би

    заради политически заигравки,
    
    се наблюдават разлики. Те се изразяват в това, че земеделският ни бранш, меко казано, не е единен, напротив, земеделците ни са като орела, рака и щуката от баснята на Славейков. Едни преговарят и се договарят, други са недоволни от всичко, но не е ясно какво предлагат, искат оставки, единият ден твърдят, че продължават с демонстрациите, на другия пак искат оставки, на третия уж спират с протестите, но и това не е сигурно.
Иначе последните протести (демонстрации на земеделци имаше и миналата година) започнаха след писмо на зърнопроизводителите, разпространено през януари, в което имаше както искания за подпомагане, така и предложения за законови промени. Украинският внос, а и зелените изисквания засягат целия бранш. Последваха преговори, но тръгнаха и протести на зърнопроизводителите, които се ръководят от Илия Проданов и Българската аграрна камара, която се председателства от Костадин Костадинов и обединява браншови организации от целия агросектор. Други няколко организации също се открояват, сред които са животновъдите на Бойко Синапов, говедовъдите на Димитър Зоров, който е и преработвател и Асоциацията на земеделските производителите на бившия агроминистър Венцислав Върбанов. Интересното при първата група е, че председателят на НАЗ беше за кратко съветник на земеделския министър, но през септември подаде оставка като такъв с аргумента, че няма как да води протести срещу правителството и едновременно с това да бъде част от Министерството на земеделието. В другата група протестиращи има такива, които се възприемат като гравитиращи около Бойко Борисов. Конкретно Синапов е излизал на протести в подкрепа на Борисов. През 2013-а докара на площада пред Народното събрание тир с прасета, а един от плакатите гласеше: "Бойко, ако теб те няма, и нас няма да ни има". Има и други по-малки групи протестиращи, които искаха срещи с властта и излизаха с искания.
В понеделник Аграрната камара и зърнопроизводителите след няколко серии преговори и поправки най-накрая сключиха споразумение с властта, което урежда финансовите параметри на исканото подпомагане, има и ангажимент за законодателни промени. Имаше и куриозна среща, която беше напусната от едната група, защото без нейно знание била поканена и другата.
По-рано в същия ден обаче инициативният комитет от над 20 браншови организации, предвождани от Зоров, Синапов и Върбанов заявиха, че

    продължават с протестите
    
    и продължават да искат оставката на земеделския министър Кирил Вътев. На организиран от тях протест във вторник пред Министерския съвет напрежението ескалира, заради опита им да нахлуят в сградата и се стигна до сблъсъци. Същевременно между двата лагера вървяха словесни престрелки - като се започне от това кой какви претенции има към властта, мине се през спора, под чия шапка има повече земеделски производители и се стигне до обвинения в "псевдобраншовизъм".
В сряда Върбанов обяви, че представителите на протестиращите земеделци, които настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев и правителството, ще спират с демонстрациите, независимо от отказа на премиера да се срещне с тях. Протестната готовност обаче оставала.
Докато фермерите в почти целия Европейски съюз протестират заради последиците от украинския внос, новата обща селскостопанска политика и безумията в Зелената сделка, нашите земеделци, подобно на елементите в управляващата сглобка, се хванаха за гушите. Вместо да са единни и да се борят за това какво страната ни да брани в ЕС и да държат висшите чиновници отговорни за това, те се надвикваха с претенциите си. А както знаем нашите хем са последна дупка на кавала, защото не получават 100% европейски помощи както старите страни членки, хем са сред най-пострадалите от украинския внос. Дано това, което договориха досега с властта, е от полза на земеделието и икономиката ни.
Междувременно Борисов ехидно заяви, че не бил за смяна на Вътев. Освен това той не подкрепял Зоров.
И още:"Протестите на земеделците и затварянията на ключови места в страната започна да тежи на хората".

Токът за бита още година с фиксирана цена

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Общински проекти за 1,9 млрд. лв. са одобрени от МРРБ

автор:Дума

visibility 160

/ брой: 74

Домакинствата заплашени от "водна бедност"

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 74

ОМВ търси партньор за проучване за нефт и газ в Черно море

автор:Дума

visibility 164

/ брой: 74

Словакия отхвърля мигрантския пакт

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 74

Сърбия осъди решение на ПАСЕ за Косово

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 74

Байдън е годен за президент

автор:Дума

visibility 152

/ брой: 74

Накратко

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 74

Терористичен атентат

автор:Александър Симов

visibility 154

/ брой: 74

За аматьорщината в киното

visibility 152

/ брой: 74

Г-н Президент, сменете Главчев, не преговаряйте с мафията!

автор:Дума

visibility 143

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ