25 Октомври 2021понеделник04:06 ч.

Илюстрация Анатолий Станкулов

Опасно и цинично

/ брой: 181

visibility 14

Проф. Димитър М. ИВАНОВ

Наблюдавах с удивление пресконференцията по обявяването на новия политически проект на господата Асен Василев и Кирил Петков. Удивление от бруталното и арогантно желание на тези двама раждащи се политици да "приватизират" марката за почтеност, след като се опитаха да направят същото с марката на експертност.
Не знам, разбираме ли всички ние колко опасно е за България, за българската демокрация, за Парламента ни, някои да искат да разделят парламента на "почтени" и на "непочтени". Да наложат една невиждана досега политическа сегрегация с циничната претенция за "почтеност". Може би и да наложат и една марка на ревера на всеки за почтеност, особено след като казаха, че ще въведат така наречения "филтър за почтеност" на своите членове.
Кой даде правото на тези "рицари на почтеността" да "приватизират" тази морална категория за своя сметка? Кой ги посвети в това "рицарство"? На основата на какви биографии и постижения те се самообявяват и назначават за компаси на националната ни почтеност?
Толкова ли е могъщ "трамплинът на властта", че, престоявайки четири месеца върху него, давайки безброй празни интервюта, ги накара да повярват, че те могат да бъдат политическите носители на промяната. На една промяна, на която никой не може да дефинира все още прецизно нейните характеристики и хоризонти...
Днес в България легитимността на властта, на цялата политическа система е поставена на кръстопът. Серия от правителства не успяха да отговорят на аспирациите на българските граждани. Страната влиза в нов цикъл (на не по-малко от 3-4 години) на висока и продължителна инфлация, която ще удари по бюджетите на милиони домакинства, ще намали покупателната способност, може и да ни обрече на още по-продължаваща изолация от страна на чуждестранни инвестиции. Потокът от млади и кадърни българи към чужбина отново се засили.
Защо се стигна до тук?
Два големи и тежки фактора бих отбелязал: неовладяната жажда за власт и неподготвеността на тези, които искат властта, да могат да управляват настоящето и бъднините на България.
И затова на фона на тази картина да искаш да "приватизираш" марката; категорията за почтеност, да наложиш "филтър за почтеност" звучи не само цинично. Звучи крайно опасно в една обстановка на над 30-годишно лъгане, манипулиране и подиграване с мечтите на българските граждани.
Днешната премиера на този пореден нов политически проект не дава никаква надежда, че той ще върне на политиката, на политическата ни система, достойнството и доверието на гражданите, от които тя от десетилетия се нуждае.
Гледайки днешния водопад от претенции, неограничен популизъм и безпощадно цинична демагогия, бих искал да припомня на всички, които разбират какво всъщност се случва, думите на Виктор Юго, че "Истинската победа на народа ще дойде след тоталното поражение на демагогията".

Фейсбук, с леки съкращения

 

 

 

 

Властта обеща засилен контрол и план за отваряне на училищата

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 204

Нинова призова да се отвори държавният резерв

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 204

35% от учителите плашат с оставки, синдикат - със стачка

автор:Дума

visibility 103

/ брой: 204

От труден до двойно по-силен зимен сезон очакват в туризма

автор:Дума

visibility 142

/ брой: 204

Вече такса и за теглене на пенсия от банкомат

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 204

Урсула фон дер Лайен подкрепи ядрената енергeтика

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 204

2,50 лв. ще стигне литър бензин по Коледа

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 204

САЩ очакват обяснения от турския президент

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 204

България е високорискова страна заради КОВИД-19

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 204

Германски министър вбеси социалдемократите

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 204

Президентски избори и в Узбекистан

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 204

Заложниците

автор:Деси Велева

visibility 82

/ брой: 204

БСП ще е гарант и стълб на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 114

/ брой: 204

Откраднатата държава

автор:Владимир Георгиев

visibility 146

/ брой: 204

Партията октопод

автор:Юри Михалков

visibility 136

/ брой: 204

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ