17 Февруари 2019неделя10:15 ч.

Опасно бързо изчезват насекомите, планетата е пред катастрофа

автор:Дума

visibility 475

Насекомите на планетата намаляват опасно бързо, алармират учени. И добавят, че изчезването на цели популации от насекоми заплашва екосистемите с катастрофален срив. Над 40% от видовете насекоми намаляват, една трета са застрашени от изчезване. Темпото на изчезване е 8 пъти по-високо от това при бозайниците, птиците и влечугите, пише сп. "Biological Conservation". Според данните, публикувани в изданието, всяка година общият брой на насекомите на Земята намалява с 2,5%. Това означава, че не е изключено те да изчезнат в края на този век.

Насекомите, напомнят учените, са изключително важни за функционирането на всички екосистеми, но също така са трудни за наблюдение и оценяване. Но напоследък се появиха публикации за срив на популациите им в Германия и Пуерто Рико и има сериозни признаци, че явлението е глобално.
Земеделието и масираното използване на пестициди са сред основните причини за изчезването на насекомите. Струпването на населението в градовете, както и промените в климата са дугите ключови фактори. Докато не променим начините, по които произвеждаме храни, насекомите като цяло ще поемат по пътя на пълното изчезване в рамките на няколко десетилетия. Последиците ще са катастрофални, меко казано, пишат авторите на статията.

От години учените предупреждават, че пчелите масово умират в различни части на планетата. Някои видове се адаптират към новите условия, но се предполага, че има сериозен срив и при популациите от мравки, мухи, бръмбари, щурци.

БСП поиска анкетна комисия за гафовете с е-винетките

автор:Дума

visibility 269

Харчим най-много за храна, жилище и данъци

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 32

Срокът за касовите апарати остава засега

автор:Евгени Гаврилов

visibility 207

/ брой: 32

Два пъти са скочили случаите на морбили за година

автор:Дума

visibility 261

Депутатският имунитет в Гърция беше отменен

автор:Дума

visibility 309

Обезцветяване

автор:Павлета Давидова

visibility 280

/ брой: 32

Кръстчето

visibility 298

/ брой: 32

Един час с ценностите на земите ни

автор:Велиана Христова

visibility 193

/ брой: 32