23 Септември 2021четвъртък00:45 ч.

ново:

България празнува 113 години Независимост България празнува 113 години Независимост

Опасна абракадабра

/ брой: 149

автор:Велиана Христова

visibility 2

Разсипи образованието и след десет години няма да имаш държава. От десет години тече този процес в България и ще продължи до пълната ѝ ликвидация, ако стане, каквото иска ИТН. Турят за министър на безкрайно сложната система на образованието и науката девойка, която поне от 15 години не е тук, хал хабер няма от днешната ни система и проблемите ѝ, отгоре на всичко се е занимавала само с медицина и в предишния вариант Слави Трифонов я предлагаше за министър на здравеопазването. Само защото била докторантка в Англия. Посланието е ясно - заминавай да учиш на Запад, за да просперираш и да станеш министър. Няма значение на какво. Айде стига! Няма ли най-сетне да лансират някой знаещ и можещ, защото е завършил Софийския университет, защитил е докторантура в БАН и е врял и кипял поне десет години в практиката тук?

От десетилетия се занимавам с образование, но ако ми предложат да пиша за спорта, ще откажа на часа. Но оставям настрана морала на самата Велислава Петрова. Учителите масово вече коментират, че понеже е специалист по вируси и ваксини, я закачат за МОН, за да ги имунизира до един. То какво друго да коментираш в т.нар. приоритети, представени от ИТН? Извън живота. Щели да се грижат в научните организации да има експерти по правене на проекти - бла-бла, няма ли кой да им каже на тия хора, че БАН от години се издържа именно с проекти, особено международни, че и в изследователските ни университети е така. Щели да дават стипендии на циганите да стават студенти - да вземат първо да им плащат да ходят на училище. А вузовете щели да изпозакрият, да останели седем! Тотална неолиберална глупост. Висшите училища трябва да бъдат не закривани, а върнати към традиционните им профили, в които са силни, без да вкарват масово право и икономика в техническите вузове примерно. Искали от ИТН да прибавят и иновациите към МОН. Абе, нали уж са корифеи от чужбина - не знаят ли, че по цял свят иновациите са част от икономиката и трябва да се стимулира бизнеса финансово и организационно да доведе приложните научни резултати до развой и внедряване в конкретните производства. Иновациите са част от икономиката, не от науката. Азбучни истини, недостъпни за самозабравили се около властта глави.

Колкото до парламента, нека всеки депутат извън ИТН гласува по съвест. Защото дори вече оскъдно оповестеното е опасно за България. Повече поразии и експерименти знанието у нас няма да може да понесе.

Независимостта се гради с усилията на посветени държавници

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 182

Обезличаването на партийните идеологии може да е опасно

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Бизнесът иска 840 млн. лв. компенсация за скъпия ток

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Борисов поискал оставката на шефа на Столичния общински съвет

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 182

Над 82 млрд. лв. прахосала администрацията за 23 г.

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 182

Цигарите и алкохолът - с нови бандероли от януари

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 182

Правителството изтегли още 300 млн. лв. заем

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 182

Ще мислят как да подпомогнат авиопревозвачите

автор:Дума

visibility 106

/ брой: 182

Словакия осъди прокурор, разследващ корупцията

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 182

Европейците не желаят Студена война срещу Китай и Русия

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 182

Радев призова за реформа на ООН

автор:Дума

visibility 118

/ брой: 182

Виена затяга мерките срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 182

Момчето си отива

автор:Деси Велева

visibility 137

/ брой: 182

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ