28 Септември 2020понеделник22:02 ч.

Опашки за обучение пред бюрата по труда

По европейска програма ще се дадат 50 млн. лв. за допълнителна квалификация и за чужд език

/ брой: 205

автор:Аида Паникян

visibility 182

В 7,55 ч. в петъчния ден пред бюрото по труда "Изток" вече чакат 8 души - едни подреждат документите си в папки или джобове, други ги дописват. Всички те са тук да подадат документи за обучение по програмата "Аз мога". Едни са решили да придобият допълнителна квалификация по професията, която упражняват в момента, други - да опреснят или задълбочат познанията си по чужд език. Бременна жена е решила да се възползва пълноценно от дните, които й се полагат за бъдещото майчинство, а мъж към 50-те е видял шанс да учи чужд език, защото "досега всеки път, като си кажех, че тези пари са за курс за мен, някое от децата ми имаше нужда от пари за обучение. Сега те пораснаха". Около 8,15-8,20 ч., когато започват да идват и служителите на бюрото, опашката надхвърля 30 души, а при започването на работния ден в 8,30 опашката е от около 60 души. Половината от тях остават на първия етаж - очевидно или за регистриране като безработни, или за поддържане на регистрация. Останалите се качват на втория етаж и образуват нова опашка в коридора, където се приемат документите за

новата операция по схема "Аз мога повече"

на оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". "Явно вече интересът е голям, защото при предишната схема през 2009 г., на 20-ия ден от приема на документи аз бях 16-ият по ред, подал заявление", спомня си жена от опашката, преминала курс по професионално обучение, и сега кандидатства за обучение по чужд език. "Трябва да се възползвам - това са пари на европейските данъкоплатци, значи това са и мои пари, които следва да си ги взема обратно под формата на знания", коментира жената.
Приемът на документи по първата сесия започна от 15 август и ще приключи на 30 септември. По 250-300 заявления обработват всеки ден двете служителки, без да се броят хората, които идват само, за да "проверят какво се изисква за кандидатстване" на място. Но не се оплакват - само първия ден - 15 август, колегите им от бюрото по труда "Сердика" са приели и обработили 1500 заявления. Според наблюденията на служителите, към обучение започват да се насочват не само младите, но и хора около 50-те - или за да "имат документ в случай на съкращения от сегашната работа", или просто защото "какво пък -

това е без пари, не губя нищо,

или защото българинът започва да осъзнава колко е важно ученето през целия живот.
По първата операция "Аз мога" в обучения за професионална квалификация и/или ключови компетентности бяха включени близо 7000 души повече от заложените в процедурата и достигнаха 36 289 лица, поясниха за ДУМА от Агенцията по заетостта. По втората операция "Аз мога" за 7 месеца броят на включените в курсове за обучение работещи хора е 13 256 души, което наложи стартирането на нова операция "Аз мога повече" с общ бюджет от 50 млн. лв., по която вече се набират заявленията.
По първата операция от договорираните 25 998 502 лв. към момента са изплатени 13 498 555 лв. А по втората операция "Аз мога" от договорирани 25 001 496 лв. изплатените са 1 425 415 лв. И двете операции са с краен срок на изпълнение 2012 г.
ДУМА припомня, че тази пролет на няколко пъти доставчици на обучение алармираха за забавени с месеци плащания на ваучери от страна на АЗ. Според подписаното споразумение между агенцията и доставчиците на услугата, срокът за плащането е 60 дни след предоставяне на документацията и отчета за свършената работа. "Ние дължим пари на банки, на наетите от нас преподаватели, на доставчиците на учебници", обясниха от фирмите. След медийния шум и след депутатски питания в дните на парламентарния контрол забавянето бе наваксано.

Най-голям интерес сред кандидатите

има към обученията за придобиване на ключови компетентности - за чужд език, като на първо място е английският, следван от немски, френски, испански, италиански, руски, гръцки. За обученията по професионална квалификация служители на АЗ отбелязват, че е голям интересът към оператор на компютър, оперативен счетоводител, монтьор на транспортна техника, строител, готвач, хотелиер и др.
По отношение на допусканите пропуски специалистите изтъкват, че кандидатите не винаги подават пълния набор от документи, необходими за издаването на ваучер, което възпрепятства последващото им включване в обучение.      Обучаващите институции могат да предоставят копия на учебни пособия, които са разработени от тях. Това дори подпомага учебния процес. Същевременно обаче те следва да са предоставили и оригинални учебници, което е включено в цената на ваучера, припомнят от АЗ. При проверки служителите на агенцията са установявали случаи, в които материалната база, която е декларирана от доставчика към момента на кандидатстване и включване в списъка, утвърден от изпълнителния директор на АЗ, не е подходяща за провеждане на обучения на възрастни или не отговаря на държавните образователни изисквания. Добре е хората предварително сами да се информират за качеството на услугите, предлагани от съответния доставчик на обучение, за да не останат после разочаровани, препоръчват от АЗ.


Като цяло операцията "Аз мога" е за хора, които работят - наети или самонаети, а обучения се провеждат в извънработно време. В операцията не могат да се включат държавни и общински служители, работещи в системата на МО, МВР, МОМН.
За периода на изпълнение на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" един човек може да получи само един ваучер за обучение по професионална квалификация и само един за обучение по ключови компетентности. Затова няма нормативна пречка едно лице да подаде две заявления едновременно - за обучение по език и за повишаване на квалификацията, и ако бъде одобрен, да използва ваучерите си. Но условието е двете обучения да не се "застъпват" във времето.

Президентът наложи вето на Изборния кодекс

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Приходите от тол системата са наполовина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Интензивни сражения за Нагорни Карабах

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Китай ограничи консул на САЩ

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Помпео преговаря в Атина

автор:Дума

visibility 3

/ брой: 184

Скопие отхвърля Гоце Делчев да е българин

автор:Дума

visibility 2

/ брой: 184

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 243

/ брой: 183

Лекари и медии срещу пандемията

автор:Ева Костова

visibility 364

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ