30 Септември 2020сряда00:23 ч.

ООН:Милиони хора ще се превърнат в климатични бежанци

автор:Дума

visibility 608

Светът трябва да се подготви за милиони климатични бежанци. Огромно количества хора може да бъдат принудени да напуснат домовете си заради климатичните промени, предаде БНР, цитирайки върховният комисар за бежанцитена ООН Филипо Гранди. В интервю за Ройтерс от Давос той предупреди, че тазседмичното решение на ООН, че бегълците от промените в климата трябва да бъдат третирани като бежанци от приемащата страна, има големи последици за правителствата.
Според експерти, решението на комитета на ООН отваря пътя за други предявявания на претенции, основани на заплахата за живота, породена от климатичната криза. Комитетът реши, че "последиците от климатичните промени в приемащите държави могат да изложат хората на нарушение на техните права като по този начин предизвикат задължения за невръщане в изпращащите държави".

Макар съдебното решение да не е задължително за страните, то посочва правните задължения, които страните имат съгласно международното право.

Комитетът по правата на човека на ООН обяви решението си в понеделник във връзка със случая на Йоане Теитиота от Кирибати, който заведе дело срещу Нова Зеландия, след като властите му отказаха убежище. Той е кандидатствал за убежище в Нова Зеландия през 2013 г., твърдейки, че животът му и този на семейството му е застрашен. Тихоокеанската страна Кирибати е разглеждана като една от страните, които са най-застрашени от повишаването на морското равнище. Теитиота се позовал на прогнози, според които Кирибати няма да бъде обитаема територия в период в рамките на 10 до 15 години, което означава, че животът му е застрашен от оставането там.

„Ако има непосредствена заплаха за живота ви поради климатични промени и ако пресечете границата и отидете в друга държава, не трябва да бъдете връщан обратно, защото има риск за живота ви. Също като при война или ситуация с преследване“, уточни Гранди.

Той подчерта, че светът трябва да се подготви за наплив от хора, които мигрират против волята си: „Не искам да спекулирам, но със сигурност говорим за милиони“.

Потенциални причини за миграция в случая може да бъдат пожари като тези в Австралия, увеличаващото се надморско равнище при острови, унищожаване на посеви и добитък в Субсахарска Африка и наводнения, каквито има навсякъде, дори в развитите държави.

В доклада на ООН се съобщава, че най-малко три милиона души по света нямат гражданство, което ги лишава от самоличност, от права и в много случаи не им позволява да работят.

 

 

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 190

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 185

Мощна градушка и проливен дъжд блокираха Истанбул

автор:Дума

visibility 97

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 191

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 95

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 108

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 89

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ