20 Февруари 2020четвъртък01:56 ч.

ООН:Милиони хора ще се превърнат в климатични бежанци

автор:Дума

visibility 386

Светът трябва да се подготви за милиони климатични бежанци. Огромно количества хора може да бъдат принудени да напуснат домовете си заради климатичните промени, предаде БНР, цитирайки върховният комисар за бежанцитена ООН Филипо Гранди. В интервю за Ройтерс от Давос той предупреди, че тазседмичното решение на ООН, че бегълците от промените в климата трябва да бъдат третирани като бежанци от приемащата страна, има големи последици за правителствата.
Според експерти, решението на комитета на ООН отваря пътя за други предявявания на претенции, основани на заплахата за живота, породена от климатичната криза. Комитетът реши, че "последиците от климатичните промени в приемащите държави могат да изложат хората на нарушение на техните права като по този начин предизвикат задължения за невръщане в изпращащите държави".

Макар съдебното решение да не е задължително за страните, то посочва правните задължения, които страните имат съгласно международното право.

Комитетът по правата на човека на ООН обяви решението си в понеделник във връзка със случая на Йоане Теитиота от Кирибати, който заведе дело срещу Нова Зеландия, след като властите му отказаха убежище. Той е кандидатствал за убежище в Нова Зеландия през 2013 г., твърдейки, че животът му и този на семейството му е застрашен. Тихоокеанската страна Кирибати е разглеждана като една от страните, които са най-застрашени от повишаването на морското равнище. Теитиота се позовал на прогнози, според които Кирибати няма да бъде обитаема територия в период в рамките на 10 до 15 години, което означава, че животът му е застрашен от оставането там.

„Ако има непосредствена заплаха за живота ви поради климатични промени и ако пресечете границата и отидете в друга държава, не трябва да бъдете връщан обратно, защото има риск за живота ви. Също като при война или ситуация с преследване“, уточни Гранди.

Той подчерта, че светът трябва да се подготви за наплив от хора, които мигрират против волята си: „Не искам да спекулирам, но със сигурност говорим за милиони“.

Потенциални причини за миграция в случая може да бъдат пожари като тези в Австралия, увеличаващото се надморско равнище при острови, унищожаване на посеви и добитък в Субсахарска Африка и наводнения, каквито има навсякъде, дори в развитите държави.

В доклада на ООН се съобщава, че най-малко три милиона души по света нямат гражданство, което ги лишава от самоличност, от права и в много случаи не им позволява да работят.

 

 

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 75

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 35

Прокуратурата поиска от КЕВР проверка на цялата ВиК мрежа

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 35

Ердоган се закани с операция в Идлиб

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 35

Силите на Хафтар обстреляха кораб с оръжие в Триполи

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 35

Eвросъюзът създава единен пазар на данни

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 35

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 197

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 116

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ