04 Август 2021сряда22:03 ч.

"Онегин"

Фестивал

"Онегин" и "Чайка" гледаме на Световен театър в София

/ брой: 107

автор:Дума

visibility 1501

С "Макбет", под режисурата на Алесандро Сера и с изцяло мъжки състав, на сцената на Младежкия театър започна програмата на 13-ото издание на "Световен театър в София". Акцент на формата е "Щедростта на Тавита" на Ян Фабър - пиесата бе играна снощи в Сатиричния театър "Алеко Константинов". Шест международни театрални заглавия са включени в афиша на форума.

Театралната постановка "Онегин" от Пушкин на театър "Червен факел" от Новосибирск, Русия, ще бъде излъчена в Дома на киното на 8 юни със субтитри на български и английски език. Постановката е на руския режисьор Тимофей Кулябин, получил две статуетки "Златната маска". Художник е Олег Головко, хореограф Артур Ошчепков, художествено осветление Денис Солнцев, музикално оформление Владимир Бичковски. Стиховете чете Игор Белозеров.

Тимофей Кулябин е от най-талантливите и успешни руски режисьори от новото поколение, който печели признание из цяла Европа. "Онегин" е от най-играните негови спектакли от последните години. Зрителите имат възможност да го гледат заснет по време на представление пред публика. "Онегин" на Кулябин пренася в съвременния свят романтичния роман на Пушкин в стихове. Разкриват се мисли, надежди, страсти и отчаяния, които завихрят четиримата главни персонажи - Онегин, Татяна, Олга и Ленски. Вместо класическа енциклопедия на живота в Русия спектакълът представя тиха любовна история, като съумява да предаде духа на големия поет, доказвайки, че произведението звучи актуално и в реалността на XXI век.

Заключителното представление е в Младежкия театър на 13 юни - "Чайка" на Чехов в модерен вариант на Македонския народен театър от Скопие. Режисьор е Нина Николич, драматург Драгана Лукан-Николски, сценограф Вишна Вуйовик, костюмограф Ивана Каранфиловска-Угуровска, художествено осветление Крис Йегер, композитор на основната музикална тема Влатко Стефановски, хореограф Димитрис Сотириу.

"Чайка" е първата от пиесите на Чехов, превърнали се в канон на модерната драма и променили завинаги законите на театъра. Стремежът за революция в изкуството и живеене по собствени правила са и основните теми в тази, всъщност трагична история, парадоксално определена от автора като комедия. В нея се преплитат съдбите на известния писател Борис Тригорин, романтичната Нина Заречна, намиращата се в залеза на своята кариера актриса Ирина Аркадина и нейния син-бунтар с амбиции в театъра Константин Треплев. Неизменно възникват въпросите: защо отново Чехов и какво е неговото значение днес? За младата надежда на македонския театър Нина Николич отговорът е ясен: "Ще престанем да си задаваме този въпрос, докато не осъзнаем, че пиесите на Чехов са живот - чист, жесток, концентриран живот, който се случва навсякъде, на всички езици и във всеки момент." 

Ще има компенсации за децата, останали извън забавачките

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

С 44 лева ще увеличат линията на бедност

автор:Аида Паникян

visibility 2

/ брой: 149

Янев иска законови промени за Съвета по национална сигурност

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

До дни влизаме в оранжевата зона за КОВИД-19

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 149

Започва закриването на "черната кутия" ДКК

автор:Дума

visibility 42

/ брой: 149

Заводи започват да спират производства

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 149

"Автомагистрали" е с нов изпълнителен директор

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 149

Три държави вече взеха пари от плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 149

Над 300 души спасени от пожар край Атина

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 149

Засилва се офанзивата на талибаните срещу армията

автор:Дума

visibility 63

/ брой: 149

Финландската премиерка връща пари за храна

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 149

Иран заподозрян в отвличането на танкер

автор:Дума

visibility 74

/ брой: 149

Четирите годишни времена

автор:Лозан Такев

visibility 98

/ брой: 149

Дори с "фолклорна магия" на мюзевири няма угодия

автор:Стефан Здравков

visibility 105

/ брой: 149

Победата може да се роди и от поражения

автор:Николай Шопов

visibility 98

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ