26 Юли 2021понеделник19:51 ч.

Омраза в синьо

/ брой: 141

автор:Милена Николова

visibility 1779

От Синята коалиция поискаха да се съкрати администрацията поголовно - институции плюс чиновници. На прицел, казват, били второстепенни разпоредителни органи, агенции и прочие, които трябвало да се трансформират. Тук не бива да се забравя, че като заговорят за съкращения, това означава и БАН, и ВУЗ-ове, и училища, и всичко въобще. Дотук е яснотата.
 Сините зоват най-вече за съкращения на чиновниците. Теза, удобна на днешните управляващи и популистка за пред обикновения човек. Това тяхно говорене е от повече от година. Точно, откакто дойдоха на власт посредством ГЕРБ и подушиха властта. Оттогава е и ламтежът им за постове, а обектите на апетити за ръководни постове са в същата тази администрация, от чието съкращение пак се заинтересуваха.
Всъщност СДС тук е безгласна буква, защото натискащите се да работят като висши чиновници са все от ДСБ. И там, където нямат представителство, следва предложение за закриване. Човек започва да се пита откъде тази омраза към чиновничеството по принцип и този ламтеж да се съкращава всичко. Вярно е, че никъде по света това съсловие, отговорно за функциониране на държавата, не е любимо. Но в ДСБ явно навярно омразата към чиновниците е условие за прием в партията. Защото все за това говорят. Посветени знаят колко мразени са чиновниците и в Брюксел. Дори повече отколкото нашите. Омразата към тях навсякъде по света расте пропорционално с размера на заплащането на администрацията.
Но в ДСБ не това е мотивът. Там бързо забравиха, че тази сегашна администрация се нарои още от времето на премиера Иван Костов и голяма част от нея и сега работи там. НДСВ после разви заварените структури и така... до днес. Нали същата тази синя власт натвори първия закон за държавната администрация и това кой може да бъде чиновник, като напарфюмира текстовете с изобилие от лустрационни текстове.
Явно омразата на ДСБ към чиновничеството не е историческа. Очевидно става дума за някаква неприкрита ненавист, че не може по костовски всичко да бъде почистено до дъно и заменено единствено с удобни за Командира кадри. Да се реанимира периодът 1997-2001 година.
А реформите, за които ДСБ настоява, при все съкращенията, които и без тях протекоха по ведомствата, са на принципа "Стани, да седна!" Защото на опашка в партията на Костов чака изобилие от кандидати за министри, днешни бизнесмени, скучаещи в удобните си офиси, за които българинът едва ли иска пак да чуе. Камо ли да си ги припомни. На опашката на хранилката са тези, които приватизираха по-голямата част от националното стопанство. Същите са, които реформираха в продължение на години и тази администрация. За тях искат административна реформа. Защото са им изтънели портфейлите, а физиономиите им, се очертава, да бъдат навеки забравени.

Кацаров иска анекс към Националния рамков договор

автор:Дума

visibility 0

7 жертви в катастрофи у нас за 24 часа

автор:Дума

visibility 94

РЗИ-Благоевград с план за новата ковид вълна

автор:Дума

visibility 105

БНБ: Икономиката ще нарасне с 4,1% през 2021 г.

автор:Дума

visibility 239

/ брой: 141

Енергийният холдинг с временен борд

автор:Дума

visibility 317

/ брой: 141

Запазваме висок кредитен рейтинг и без Борисов

автор:Дума

visibility 292

/ брой: 141

Държавната петролна компания пред закриване

автор:Дума

visibility 327

/ брой: 141

Клиниките за COVID-19 отвориха отново в Гърция

автор:Дума

visibility 111

САЩ критикуват Скопие заради корупцията

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 141

По политиките ще ги познаете

автор:Валентин Георгиев

visibility 356

/ брой: 141

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ