04 Февруари 2023събота05:32 ч.

ВРЕМЕТО:

В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С. В петък в сутрешните часове все още на отделни места, главно в планинските райони, ще има превалявания от сняг. Облачността ще бъде променлива. Ще духа до умерен, в Дунавската равнина и западните райони на Горнотракийската низина - временно силен, северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 4°С и 9°С, в София - около 4°С.

На фокус

Омазаната картина на енергетиката

Лъжа е, че битовите потребители могат да участват на енергийната борса и да си купуват ток оттам

/ брой: 289

автор:Светла Василева

visibility 777

Когато нещо сбъркаш в колорита на картината, добавяй смело малко лилаво и ще видиш как всичко ще си дойде на мястото. Сещам се за този съвет на моя учителка по живопис всеки път, когато хаосът около нас стане прекалено осезаем. Никакво лилаво, струва ми се, не е в състояние да спаси картината на българската енергетика, рисувана от много автори, повечето със спорна експертиза и скромен талант. Последните щрихи, нанесени набързо и неуверено върху нея, се наричат "либерализация на пазара" и "електроенергийна борса". Какъв ще е ефектът от добавянето им още не е ясно.

Анализите тепърва предстоят

каза министър Теменужка Петкова. Важното е, че сроковете, поставени от Брюксел, някак ще бъдат спазени и щем не щем, на 1 януари ще обявим, че пазарът е либерализиран. С което отново ще учудим света, понеже аналогичният процес в Унгария е отнел 3 години, а в Чехия цели 4.
На прага на премиерата на "освобождаването" на електроенергийния пазар въпросите са повече от отговорите. Несигурността и липсата на експертиза в институциите кънти с всяка препратка и оправдание било с Европейската комисия, било със Световната банка, от които очакваме да ни напишат поредните "опорни точки". Те ще ни дефинират "енергийно бедните", за които правителството трябва да се погрижи. Те ще предложат механизъм, по който да бъдат компенсирани американските централи, ВЕИ-тата, заводските и топлофикационните когенерации, така че да не се накърнява възвращаемостта им (разбирай да не страдат печалбите им). За българските чиновници остава да следват указанията им, за българските депутати - да облекат съветите, които ще бъдат дадени, в закони, а за потребителите - да плащат цената на консултантите и на реформата. А също и

да се чудят какво е това

което ще ги сполети, как и кога ще се случи.
Кампанията за разясняване на либерализацията на електроенергийния пазар, която министерството организира през ноември, претърпя фиаско. Два екипа държавни чиновници, водени от двама зам.-министри, обиколиха набързо областните центрове, колкото да покажат една скучна презентация и да отчетат, че нещо са свършили, понеже в дебелите книги така пише - когато се въвежда нещо ново, което ще засегне много хора, разяснителната кампания е задължителна, за да се осигури обществена подкрепа. Колко струват на данъкоплатците воаяжите едва ли има смисъл да питаме. Тези разходи обикновено са "служебна информация" или не са от обществен интерес. Според ведомствата. Проблемът дори не е в това, а другаде.
Ако бяха си свършили работата и бяха наясно самите държавни "експерти" с онова, което предстои, щяха да го обяснят на обществото и на медиите. Така нямаше зрителите на националната телевизия в деня на първите тестове на енергийната борса (петък, 11 декември) в централната емисия "По света и у нас" да слушат небивалици. Новината за

либерализацията на пазара

беше трета поред. След анонс от студиото, че в репортаж ще стане ясно как можем да купуваме ток от борсата, репортер бодро обясни: "Обикновените потребители и регистрираните търговци могат да търгуват (на нея - б.а.) всеки ден до 12.00 часа на базата на подадени заявки". И сякаш за да не останат зрителите с впечатление, че не са чули правилно, глас зад кадър обяснява: "На борсата можем да търгуваме сами или чрез търговец, който да търгува от наше име". За финал се каза, че "към енергийната борса предстои да се присъединят всички производители, малки и средни предприятия и битовите потребители". Изричането на толкова неверни неща в рамките на две минути си е рекорд, откъдето и да го погледнем. И катастрофа за медийната политика на министъра на енергетиката.
Така "разказана" борсата, прави резонни репликите от форумите на електронните сайтове и социалните мрежи от рода на: "искам да си купувам ток само от АЕЦ, кога и как мога да го направя". В действителност никой, нито министър Петкова, нито председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, нито който и да било друг висш държавен чиновник обясни на потребителите, че това няма как да се случи. По-лошо дори. Държавна медия

въведе в заблуждение

зрителите си, които са и потребители.
Нека видим защо средностатистическият битов потребител нито има как да си купи ток от борсата, нито е икономически оправдано участието му в борсовите сесии.
Първо. Участието в борсата става след подаване на заявление за обучение с електронната система за търговия на борсовия пазар и заявление, в което се указва прогнозното количество електроенергия, която ще бъде купувана по дни. Към него се прилага справка, удостоверяваща, че лицето е регистрирано по ДДС. В случай, че заявителят купува електроенергията за собствено потребление (това евентуално би могъл хипотетично да бъде средностатистическият потребител), това се декларира изрично.
Второ. След като бъде обучен (таксата е 500 лв.) и внесе гаранционното обезпечение, участникът вече може да търгува.
Нека погледнем колко е средната консумация на ток на час на един битов потребител. Средностатистическата инсталирана мощност в апартамент в панелен блок е около 10 кВт. При новото строителство след 1989 г. и при самостоятелни жилищни постройки (къщи, вили и прочие) нека е станала 20 кВт. Това означава, че на час битовият потребител и да иска, не може да консумира повече от 10 кВт, нека са дори 20 кВт. Сега поглеждаме към

правилата на борсовата търговия

където пише, че минималната стъпка за наддаване е 100 кВт, а заявките се правят за всеки час от денонощието. Ясно е, че няма как да се случи за отделния абонат на сегашните ЕРП - ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про", да си купи сам ток, на своя глава. Дори да се сдобие с нищожните 100 кВт, какво ще прави с оставащите му 80-90 кВт, които не може да консумира. Няма къде да ги "съхранява", а не може и да ги продаде на друг, тъй като търговията с електроенергия е дейност, която подлежи на лицензиране от КЕВР. Борсата за ток все пак не е кварталният супермаркет, в който можеш да си напазаруваш килограм сирене, но можеш да вземеш и само 100 грама. Тук това няма как да се случи, при положение, че минималната стъпка за наддаване е 100 кВт, а консумацията на средностатистическия абонат е между 10 и 20 кВт (силно завишени показатели) на час.
Трето. Дори цената по време на борсовите сесии да изглежда примамливо ниска в сравнение с онази, която плащат битовите абонати, не бива да забравяме, че това е само цена за енергия без частта за мрежовите компоненти - доставка и разпределение, и "задължение към обществото", които ще си останат във фактурите и след отварянето на пазара и ще бъдат определяни от КЕВР. Има и друго.
При регистрацията на борсовия пазар всеки участник

дължи еднократна такса

в размер на 12 000 лв. Отделно от нея всяка година се плащат по още 24 000 лв. Има и такса оборот, която е в размер на 0,14 лв. за всеки изтъргуван МВтч в рамките на деня и още 0,02 лв. такса сетълмент отново за всеки МВтч, които се плащат заедно. Всички цени, разбира се, са без ДДС.
Ясно е, че мястото на битовия абонат не е на борсата. Нито е възможно, предвид условията за участие в борсовата търговия, нито е икономически оправдано, предвид таксите, които ще трябва да заплати. Всичко това беше добре да бъде обяснено на потребителите, някои от които наивно си мислят, че щом борсата заработи, ще могат да си пазаруват евтин ток от АЕЦ и ще приключат с досадните ЕРП, към които се чувстват закрепостени. В действителност "раздяла" с ЧЕЗ, ЕВН и "Енерго-про" няма да има. Те ще продължат да отчитат показанията на електромерите, дори и ако сме си избрали друг търговец, от когото да купуваме ток, а не от тях, поради факта, че размерът на мрежовите такси зависи от количеството консумирана енергия. В случай на авария отново ще се обръщаме към досегашните си доставчици на ток.
"Свободата" на пазара за битовите потребители, която щеше да настъпи уж от април, а вече се заговори, че ще се случи някъде към август 2016 г., макар и това да не е сигурно, ще бъде единствено и само

в избора на търговец

на ток. Такива към момента има регистрирани 148, но по думите на члена на КЕВР Евгения Харитонова активно действащи на пазара са едва 38. Колко от тях ще се решат на привличат битови абонати, предвид факта, че нямат информация за потреблението им, което пък означава, че не ще могат да си направят сметка за количествата енергия, която да купуват на борсата, както и какви загуби биха им причинили небалансите, тепърва ще видим. Възможно е да не са чак толкова много. Управляващите нямат яснота как ще ни защитят от евентуално картелиране между търговците.
Единственото сигурно от упражнението "либерализация на пазара" е, че цената на електроенергията ще скочи. С колко - никой не смее да каже. Според бившия директор на "Булгаргаз" Васил Филипов увеличението ще е такова, че е по-добре България да плаща глобите на Брюксел, отколкото да тръгва към освобождаване на пазара. Теменужка Петкова успокоява, че цените дори и да скочат, щяло да е за кратко и после щели едва ли не да се върнат на сегашните нива. Доколко може да се вярва на министър, който чака "опорни точки" от Брюксел и Световната банка и на чиято глава стои специален експерт, пратен от САЩ да го "съветва" (разбирай надзирава), всеки да преценява сам за себе си. Хаосът е тотален и никакво лилаво няма да спаси омазаната картина на енергетиката.
 

С 31% поевтинява природният газ

автор:Дума

visibility 203

/ брой: 22

Братята Велчеви купиха швейцарско поделение на руската VTB Bank

автор:Дума

visibility 551

/ брой: 22

Компенсациите за скъпия ток - до края на март

автор:Дума

visibility 392

/ брой: 22

Протести на половин милион британци

автор:Дума

visibility 463

/ брой: 22

Жозеп Борел осъди побоя над Пендиков

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 22

Испания повишава минималната заплата

автор:Дума

visibility 486

/ брой: 22

САЩ стопират Косово за Съвета на Европа

автор:Дума

visibility 412

/ брой: 22

Без примирение

автор:Таня Глухчева

visibility 247

/ брой: 22

Проф. Андрей Пантев: Войната в Украйна може да прерасне в световна

автор:Дума

visibility 1162

/ брой: 22

На истината й е тясно, ако й надянат военен мундир

автор:Симеон НИКОЛОВ

visibility 62

/ брой: 22

Георги Георгиев: Опитваме да бъдем остров на стабилност

автор:Деси Велева

visibility 637

/ брой: 22

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ