05 Юни 2020петък00:49 ч.

Олиото може да стигне 4 лв.

Търговци вече повишиха цената на литъра с 50 стотинки

/ брой: 194

автор:Мая Йовановска

visibility 1087

Възможно е цената на слънчогледа от новата реколта, както и на слънчогледовото олио да поскъпне с до 30 на сто. Причината е очакваните недобри добиви на страните големи производителки на слънчоглед, което ще доведе до повишаването на суровината на международните пазари, а това ще повлияе и на цените у нас. Преди ден стана известно, че олиото в Добричко е поскъпнало средно с 50 стотинки на литър, и то дни преди началото на жътвата. На места еднолитрова бутилка вече се продава за 3 лв. Внесеното от Румъния олио се търгува за 3,10 лв. Заради слуховете, че след захарта и хляба цената на олиото тепърва ще върви нагоре, хората масово се запасявали. Според преработватели старите количества слънчоглед са на изчерпване, а част от рафинериите спират работа за профилактика. Най-ниската цена, на която може да се намери бутилката в търговските обекти на дребно, е около 2 лв., но то се продава и над 3 лв.. Ако цената на слънчогледа се повиши с 30 на сто, бутилката олио може да стигне 4 лв.
У нас приозводителите очакват добра слънчогледова реколта - достатъчна като количество. От 7 млн. декара слънчоглед производителите се надяват да добият около 1,4-1,5 млн. тона. Това обяви пред ДУМА председателят на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов. По неговите думи очаква се около 80 на сто от реколтата да бъде изнесена. Той обясни обаче, че цените на слънчогледа се диктуват от международните пазари. Един от основните износители в Черноморския регион - Украйна, очаква намалена реколта, по-малко слънчоглед очакват и производителите в Турция. Вече има индикации за предстоящо поскъпване на слънчогледа, оттам и на олиото, може би затова някои търговци вече вдигат цените, каза Цветанов.
По думите на Цветанов вече се коментират цени за изкупуване на слънчогледа между 580 и 620 лв. за тон. За сравнение миналата година слънчогледът се е търгувал на 480 лв. за тон. Това е с около 20-25 на сто по-висока цена. Очаква се поскъпването както на слънчогледа, така и на олиото да бъде до 30 на сто, обясни шефът на земеделската организация. Недостиг обаче е изключено да има, коментира Цветанов.

Ново огнище на COVID-19 в Сърница

автор:Дума

visibility 6

От КЕВР заговориха за по-евтино парно

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 105

Забраняват игралните зали извън курортите от 2026 г.

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 105

НСИ отчете най-ниския ръст на икономиката от 5 години

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 105

НАП няма да запечатва обекти за малки нарушения

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 105

Германия подпомага икономиката със 130 млрд. евро

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 105

Протестите в САЩ стават по-мирни

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 105

Путин гневен заради екокатастрофа

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 105

Датата

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 105

Горяните от Ню Йорк

автор:Христо Георгиев

visibility 675

/ брой: 104

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ