31 Май 2020неделя11:02 ч.

Около 100 души направиха двучасов поход до мястото, деца поставиха паметна плоча на ледника, сега наричан просто Ок

Промени

Окйокюл - първият ледник, паднал в жертва в Исландия

Открита бе паметна плоча в негова чест

/ брой: 159

автор:Дума

visibility 813

Правителството на Исландия обяви официално първата "смърт" на ледник в страната. Той бе почетен на специална церемония, на която присъстваше и премиерът Катрин Якобсдотир.

Ледникът Окйокюл (съкратено Ок), пребивавал 700 години на върха на вулканична планина, е загубил още през 2014 г. статута си на ледник заради стопяване и изтъняване. Това, което някога е било гигантски ледник, се било превърнало в малко късче лед на върха на вулкана.

На церемонията в присъствието на бившия президент на Ирландия Мери Робинсън исландският геолог Оддур Сигурдсон откри паметна плоча, отбелязваща изчезването на първия от стотиците ледници в островната страна. Като послание към бъдещето на плочата бе изписано: "През следващите 200 години всички големи ледници се очаква да последват същия път. Този монумент е свидетелство, че ние знаем какво се случва и какво трябва да се направи."

В края на този текст посвещение, написан от исландския автор Анри Снаер Магнасон, стоят датата на церемонията по сбогуване и цифрата, показваща концентрацията на въглероден двуокис във въздуха в целия свят - 415 на милион.

Ето какво каза самият Магнасон в интервю за Би Би Си: "Това е много символичен момент. Промяната на климата няма начало или край и смисълът на нашето послание е в това да напомним на самите себе си, че исторически събития се случват и ние не трябва да смятаме, че това е в реда на нещата. Трябва да разберем какво значение имат тези събития."

Сигурдсон, който е свързан с университета "Райс" в Хюстън, от години наблюдава състоянието на Окйокюл, североизточно от столицата Рейкявик. Според сателитни снимки на Земната обсерватория на НАСА през 1986 г. ледникът Ок е представлявал компактно бяло петно, но на снимка от 1 август тази година от него са останали само малки фрагменти бял лед.

По определение ледникът трябва да бъде с дебелина 40-50 метра и да се движи от собствената си тежест. Ледът на Ок е само 15 м дебел.

Ройтерс цитира професор Миник Розинг от Копенхагенския университет, според когото "няма никакво съмнение, че климатът в Арктика се променя значително и скоростно". През последните двадесет години обаче данните на природозащитниците са крайно песимистични - 20% от ледниците в Исландия вече ги няма.

Ледниците имат огромно културно значение за Исландия и не само за нея. Снайфедлсйокюдл - увенчан с ледник вулкан в западната част на страна - е именно онази точка, от която героите на романа на Жул Верн започват своето пътешествие към центъра на Земята, припомня Би Би Си. Този ледник също намалява размерите си.

"Моето поколение наизуст учеше наименованията на най-големите планини, блата, фиорди. Всичко това има отношение към книгите от детството - обяснява Магнасон. - Това, което научихме наизуст в детството ни като картина на заобикалящия ни свят, вече не е такова."

Сигурдсон установил през 2000 г., че на целия остров е имало малко повече от 300 ледници. Към 2017-а 56 немного големи ледника вече били изчезнали.

"Преди 150 години нито един исландец не би помислил да се тревожи за състоянието на ледниците. Но днес, когато те отстъпват, хората разбират колко прекрасно е това творение на природата", казва той. "Най-старите ледници концентрират в себе си цялата история на народа на Исландия. Трябва да възстановим тази история, преди те да изчезнат", цитира Би Би Си думите на Сигурдсон.

Климатичните промени ще бъдат главната тема на предстоящата тази седмица среща в Исландия на премиерите на страните от Северния съвет с участието на канцлера на Германия Ангела Меркел. Северният (Нордическият) съвет обхваща Дания, Норвегия, Швеция, Финландия и самоуправляващи се територии като Гренландия.

Месец юли тази година е бил най-топлият в историята и откакто има данни за температурите по света, сочат данни на Световната метеорологична организация.

(По материали от чуждестранния печат)

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1234

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 503

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 259

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 648

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 291

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1821

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 485

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ