20 Октомври 2021сряда12:31 ч.

Около 1,5 млн. лева изхарчило МВР за охрана на протестите

Срещу недоволните, излезли на улицата, не е упражнявана полицейска репресия, категоричен е Цветлин Йовчев

/ брой: 213

автор:Юлия Кулинска

visibility 1043

1 388 040 лева е изхарчило МВР за охрана на протестите, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчева по време на вчерашния парламентарен контрол. По думите му между 14 юни и 5 септември т.г. за опазване на обществения ред в столицата са били командировани 3660 полицаи от 21 дирекции на полицията в страната. Стойността на положения от тях извънреден труд възлиза на 202 330 лв., пресметна Йовчев. Той уточни, че към 5 септември допълнителните разходи за гориво, извънредния труд, светлоотразителни жилетки и други, са в размер на 1 177 714 лева. "Според нормативната уредба може да се заплаща само до 50 часа извънреден труд. Покрай протестите обаче много колеги натрупаха много повече. Тъй като няма друга възможност те да бъдат обезвъзмездени, ръководството на МВР взе решение полицаите да бъдат наградени. За целта са осигурени 500 хил. лв., които ще бъдат разпределени пропорционално според отработените извънредни часове и ще бъдат дадени с аванса на 10 септември", разясни Йовчев. Отнасяме се изключително отговорно към сигналите за провокации по време на протестите и работим по всяка информация, твърди министърът. Той бе категоричен, че срещу недоволните хора не е упражнявана полицейска репресия.
България е правова държава с върховенство на закона и без значение кой извършва нарушение, законът се отнася с еднаква сила за него, заяви Йовчев в отговор на въпрос на депутати от ГЕРБ защо хора от Благоевград, които са участвали в протестите в София на 31 юли 2013 г., са били спирани за проверка. Йовчев обясни, че на 31 юли е получен сигнал в ОД на МВР в Благоевград от СДВР за проведен нерегламентиран протест в София. "Участие в протеста са взели лица от други населени места, някои от тях грубо са нарушавали обществения ред и са провокирали служителите на реда. За установяване на тези лица е създадена организация от колегите от Благоевград. Проверка е установила, че пътуващите в автобуса лица са участвали в протеста. На всички са връчени призовки да се явят на 1 август за обяснение в благоевградската дирекция на полицията. На 18 август на участниците в протеста са снети обяснения и са им съставени протоколи за предупреждения да не нарушават обществения ред.
Йовчев ще бъде безкомпромисен към служители на МВР, които извършват провокации или проповядват политическа дейност. Той посочи, че вижда провокация с поискания от гл. инспектор Александър Сидеров списък на новопостъпили членове на ГЕРБ във Варна. Йовчев припомни, че полицаят работи в системата от 1985 г. и многократно е награждаван. Вече е приключила проверката по случая и полицейският служител ще бъде уволнен, допълни Йовчев. Той информира, че на депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих и на бившия областен управител на Бургас Константин Гребенаров са били съставени актове за административно нарушение заради неофициалното откриване на участъка на магистрала "Тракия" между Карнобат и Бургас на 12 юли, когато от ГЕРБ организираха минаване по отсечката, за да покажат, че тя е готова и пускането се бави необосновано.


Няма реална терористична заплаха


Към момента няма реална терористична заплаха за България, обяви Цветлин Йовчев пред журналисти в НС. Той уточни, че има информации, които съдържат данни за рискове и заплахи, но никои от тези информации не съдържат абсолютно никаква конкретика, която да позволява да бъдат проверени. Сигналите са общи и са от рода на "някой, някъде, може би нещо лошо подготвя към нашата страна", отбеляза министърът. Той смята, че подобни сигнали не са сериозни. Йовчев обясни, че когато в МВР постъпи информация, тя трябва да бъде уточнена, така че да има конкретика, която да позволи планирането на конкретни мероприятия, извършване на проверка на източника и на канала за получаване на информация. Той посочи, че ако има рискове, те се вземат под внимание и се работи в посока запазване на сигурността на българските граждани.

 

Повишават пътните такси за камионите

автор:Дума

visibility 255

/ брой: 201

Бизнес и синдикати на общ протест срещу скъпия ток

автор:Дума

visibility 198

/ брой: 201

Правителството ще тегли още 500 млн. заем

автор:Дума

visibility 201

/ брой: 201

Макрон иска шест нови ядрени централи

автор:Дума

visibility 296

/ брой: 201

Опозицията в РСМ води на местния вот

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 201

Полша клекна пред Брюксел

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 201

Протести в Ливан срещу действията на "Хизбула"

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 201

Лечение

автор:Павлета Давидова

visibility 277

/ брой: 201

История от камъчета

автор:Велиана Христова

visibility 281

/ брой: 201

Човек, пълен с добрини

автор:Димитър Копривленски

visibility 271

/ брой: 201

Радев е гарант за промяната

автор:Дума

visibility 275

/ брой: 201

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ