21 Януари 2020вторник01:42 ч.

Океанската биосфера загива?

Заради глобалното затопляне настъпва безпрецедентна промяна в самата основа на морската хранителна верига

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 1028

Фитопланктонът в Световния океан намалява с изключителна скорост, съобщава вестник "Индипендънт", като се позовава на изследване на университета "Далузи" в Халифакс, Канада. В него за първи път се документира безпрецедентна и обезпокоителна промяна в нивото на фитопланктона. През последния век той е намалял с 40 процента, като голяма част от свиването се е получила след 50-те години. Учените в университета смятат, че промяната е свързана с повишаването на температурата на водата в океаните и с глобалното затопляне. Ако откритието се потвърди от други изследвания, това ще се окаже най-голямата промяна в глобалната биосфера в съвременността - по-голяма дори от унищожаването на екваториалните гори и кораловите рифове, смятат учените.
Фитопланктонът е съвкупност от оцеляващи чрез фотосинтеза едноклетъчни водорасли, върху която се крепи цялата хранителна верига в океаните - подобно на растенията на сушата. Той плава в добре осветения повърхностен слой на океана, осигурява голяма част от кислорода, който дишаме и представлява около половината от всичката органична материя на Земята.
В продължение на три години изследователите са проучили събраните данни за фитопланктона още от 1899 г., когато редовно се е следяло нивото на съдържащия се в растителните организми зелен пигмент хлорофил в горните слоеве на океаните. Учените са анализирали данните от около половин милион измервания, направени в 10 океански области през последното столетие, както и измервания, направени от изкуствени спътници. Те са открили, че фитопланктонът е намалял значително в осем от десетте области със средна скорост от един процентен пункт на година. Този спад съвпада със затопляне на водата по повърхността на океаните, но учените нямат доказателства за връзка между двете явления.
Изследването, публикувано в списание "Нейчър", е първият анализ от този тип и в него умишлено са използвани данни, получени от толкова дълъг период, за да се елиминира влиянието на естествените вълнообразни промени в нивото на фитопланктона, които се получават всяко десетилетие заради обичайните колебания в температурата на океанската повърхност. Някои учени обаче предупреждават, че изследването на университета "Далузи" може би не дава реалистична картина на състоянието на растителния свят в Световния океан, тъй като в нивото на фитопланктона по принцип се наблюдават широки естествени колебания. "Това е важно изследване, съгласувано и с други проучвания, но авторите може би са пресилили изводите поради заблуждаващия ефект от естествените колебания", коментира Мануел Баранж, специалист по фитопланктона от морската лаборатория в Плимут.
Учените от "Далузи" отбелязват, че при формулирането на изводите си са взели под внимание естествените колебания в температурата на водата. "Това е много важно откритие и ние имаме изключително доверие в него", коментира ръководителят на екипа от автори на изследването Даниел Бойс. "Фитопланктонът е горивото, което захранва морските екосистеми. Един спад в него ще се отрази на всички по хранителната верига, включително на хората", категоричен е той.

Проверяват Центъра за възрастни хора с деменция в Пловдив

автор:Дума

visibility 0

Грипна епидемия в Дупница и Сапарева баня

автор:Дума

visibility 18

Войната за лотариите се разгаря все повече

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 13

Перник има вода за 32 дни, търсят тръби и от чужбина

автор:Деси Велева

visibility 33

/ брой: 13

България внася повече ток, отколкото изнася

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Пускат жалба до ЕК срещу привилегиите на банките у нас

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

В Северозапада - 1/3 от европарите се инвестират в Плевен

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Пълним джобовете на богаташите

автор:Дума

visibility 36

/ брой: 13

Путин сменя и главния прокурор

автор:Дума

visibility 33

/ брой: 13

Сърбия купи от Русия "Панцир-С1"

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Кратки новини

автор:Дума

visibility 29

/ брой: 13

Диря в науката и политиката

автор:Велиана Христова

visibility 47

/ брой: 13

Датата

автор:Дума

visibility 32

/ брой: 13

Нужен ли е вот на недоверие сега?

автор:Вяра Емилова

visibility 872

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ