19 Януари 2022сряда16:00 ч.

ново:

Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус Румен Радев и Илияна Йотова положиха клетва *** Кирил Петков: Визита в Скопие беше огромен успех *** Кристиан Вигенин: Днес България навлиза в нов етап от своето развитие *** Строителите на магистрала „Европа“ ще бъдат глобени *** 11181 са новите случаи на коронавирус

Океанската биосфера загива?

Заради глобалното затопляне настъпва безпрецедентна промяна в самата основа на морската хранителна верига

/ брой: 173

автор:Дума

visibility 1293

Фитопланктонът в Световния океан намалява с изключителна скорост, съобщава вестник "Индипендънт", като се позовава на изследване на университета "Далузи" в Халифакс, Канада. В него за първи път се документира безпрецедентна и обезпокоителна промяна в нивото на фитопланктона. През последния век той е намалял с 40 процента, като голяма част от свиването се е получила след 50-те години. Учените в университета смятат, че промяната е свързана с повишаването на температурата на водата в океаните и с глобалното затопляне. Ако откритието се потвърди от други изследвания, това ще се окаже най-голямата промяна в глобалната биосфера в съвременността - по-голяма дори от унищожаването на екваториалните гори и кораловите рифове, смятат учените.
Фитопланктонът е съвкупност от оцеляващи чрез фотосинтеза едноклетъчни водорасли, върху която се крепи цялата хранителна верига в океаните - подобно на растенията на сушата. Той плава в добре осветения повърхностен слой на океана, осигурява голяма част от кислорода, който дишаме и представлява около половината от всичката органична материя на Земята.
В продължение на три години изследователите са проучили събраните данни за фитопланктона още от 1899 г., когато редовно се е следяло нивото на съдържащия се в растителните организми зелен пигмент хлорофил в горните слоеве на океаните. Учените са анализирали данните от около половин милион измервания, направени в 10 океански области през последното столетие, както и измервания, направени от изкуствени спътници. Те са открили, че фитопланктонът е намалял значително в осем от десетте области със средна скорост от един процентен пункт на година. Този спад съвпада със затопляне на водата по повърхността на океаните, но учените нямат доказателства за връзка между двете явления.
Изследването, публикувано в списание "Нейчър", е първият анализ от този тип и в него умишлено са използвани данни, получени от толкова дълъг период, за да се елиминира влиянието на естествените вълнообразни промени в нивото на фитопланктона, които се получават всяко десетилетие заради обичайните колебания в температурата на океанската повърхност. Някои учени обаче предупреждават, че изследването на университета "Далузи" може би не дава реалистична картина на състоянието на растителния свят в Световния океан, тъй като в нивото на фитопланктона по принцип се наблюдават широки естествени колебания. "Това е важно изследване, съгласувано и с други проучвания, но авторите може би са пресилили изводите поради заблуждаващия ефект от естествените колебания", коментира Мануел Баранж, специалист по фитопланктона от морската лаборатория в Плимут.
Учените от "Далузи" отбелязват, че при формулирането на изводите си са взели под внимание естествените колебания в температурата на водата. "Това е много важно откритие и ние имаме изключително доверие в него", коментира ръководителят на екипа от автори на изследването Даниел Бойс. "Фитопланктонът е горивото, което захранва морските екосистеми. Един спад в него ще се отрази на всички по хранителната верига, включително на хората", категоричен е той.

Скопие прие наше искане за името си

автор:Дума

visibility 363

/ брой: 12

Шефът на ЦРУ посетил Украйна

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 12

Роберта Мецола е новият председател на ЕП

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 12

Турция променя името си

автор:Дума

visibility 274

/ брой: 12

Барабар Петко с мъжете

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 12

Културата остава след бурите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 12

Политически димки

автор:Дума

visibility 302

/ брой: 12

Вяра Емилова: ДУМА трябва да бъде стандарт за левия печат

автор:Дума

visibility 754

/ брой: 12

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ