16 Юни 2019неделя05:55 ч.

Океаните са затоплят по-бързо от очакваното

автор:Дума

visibility 929

Световните океани се затоплят мното по-бързо, околкото се смяташе досега, предупреждават учени. Това може да има тежки последици за климата, защото почти цялата излишна топлина, погълната от планетата, се съхранява във водата.
Нов анализ, публикуван в сп. Science, е установил, че океаните се затоплят средно с до 40 процента по-бързо в сравнение с оценките на експерти от ООН отпреди 5 години.  Изследователите също така са стигнали до заключението, че температурите в океаните са подобрили рекордите в продължение на няколко поредни години.
2018 година ще бъде най-топлата година в историята за океаните на Земята. Преди това за най-топла се смяташе 2017-а, а преди нея рекордна бе 2016 година.
След като планетата се затопли, океаните осигуриха критичен буфер. Те забавиха ефектите от климатичните промени чрез погълването на 93 процента от топлината, уловена от парниковите газове, които хората изпускат в атмосферата.
Ако океаните не поглъщаха толкова топлина, повърхността на сушата щеше да се затопля много по-бързо, отколкото в момента. Раелно океанието ни спасяват от рекордно затопляне.
Ала нарастващите температури на водата вече убиват морските екосистеми, повишават морското равнище и правят ураганите по-разрушителни.
Тъй като океаните продължават да се нагряват, тези ефекти ще стават по-катастрофални, предупреждават учените. По-дъждовни, по-мощни бури като урагана "Харви" през 2017 г. и урагана "Флорънс" през 2018 г. ще стават по-чести, а бреговете по света ще се наводняват по-често. Кораловите рифове, чиито рибни популации са източници на храна за стотици милиони хора, ще бъдат подложени на нарастващ стрес. Само през последните три години са загинали една пета от всички корали.
 

Пожар пламна на Халкидики

автор:Дума

visibility 141

Германия увеличава парите за отбрана

автор:Дума

visibility 440

Почина режисьорът Франко Дзефирели

автор:Дума

visibility 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ