24 Януари 2019четвъртък08:33 ч.

Океаните са затоплят по-бързо от очакваното

автор:Дума

visibility 387

Световните океани се затоплят мното по-бързо, околкото се смяташе досега, предупреждават учени. Това може да има тежки последици за климата, защото почти цялата излишна топлина, погълната от планетата, се съхранява във водата.
Нов анализ, публикуван в сп. Science, е установил, че океаните се затоплят средно с до 40 процента по-бързо в сравнение с оценките на експерти от ООН отпреди 5 години.  Изследователите също така са стигнали до заключението, че температурите в океаните са подобрили рекордите в продължение на няколко поредни години.
2018 година ще бъде най-топлата година в историята за океаните на Земята. Преди това за най-топла се смяташе 2017-а, а преди нея рекордна бе 2016 година.
След като планетата се затопли, океаните осигуриха критичен буфер. Те забавиха ефектите от климатичните промени чрез погълването на 93 процента от топлината, уловена от парниковите газове, които хората изпускат в атмосферата.
Ако океаните не поглъщаха толкова топлина, повърхността на сушата щеше да се затопля много по-бързо, отколкото в момента. Раелно океанието ни спасяват от рекордно затопляне.
Ала нарастващите температури на водата вече убиват морските екосистеми, повишават морското равнище и правят ураганите по-разрушителни.
Тъй като океаните продължават да се нагряват, тези ефекти ще стават по-катастрофални, предупреждават учените. По-дъждовни, по-мощни бури като урагана "Харви" през 2017 г. и урагана "Флорънс" през 2018 г. ще стават по-чести, а бреговете по света ще се наводняват по-често. Кораловите рифове, чиито рибни популации са източници на храна за стотици милиони хора, ще бъдат подложени на нарастващ стрес. Само през последните три години са загинали една пета от всички корали.
 

БАБХ не казва има ли умрели от чума животни в Болярово

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 16

ГЕРБ пуснаха предизборната машина

автор:Дума

visibility 125

/ брой: 16

Очакват износ за над 57 млрд. лв. тази година

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 16

Кога ще си научим уроците?

автор:Зорница Илиева

visibility 118

/ брой: 16

Конгресът спря Тръмп да напусне НАТО

автор:Дума

visibility 70

/ брой: 16

Фронтекс: Не отнемаме суверенитета на държавите в ЕС

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 16

Русия е за мирен договор с Япония

автор:Дума

visibility 58

/ брой: 16

Лихвоточките - 30 години по-късно

автор:Евгени Гаврилов

visibility 88

/ брой: 16

Преход без изход

visibility 55

/ брой: 16