29 Септември 2020вторник20:16 ч.

Скандал

Океан от наглост

Поведението на властта след безобразията в научния фонд би рекордите по безочливост

/ брой: 8

автор:Велиана Христова

visibility 642

Не е възможно да се случва това, което се случва в България. Хиляди учени протестират срещу последната конкурсна сесия на фонд "Научни изследвания" на МОМН и никой във властта не се впечатлява. Академици, професори, доценти, асистенти, млади учени и водещите научни институции пишат десетки становища - всичките остро критични към резултатите от конкурса, и никой не им обръща внимание. Няма нито един учен, подкрепящ фонда. Стотици научни проекти са шкартирани предварително от чиновници. Семейни фирми без никакъв научен капацитет, научни кадри и научна база получават оскъдните пари за наука и си наемат изследователи, работещи в същото време в държавни институции, да свършат като шерпи работата - в същата държавна научна база. Фирми, регистрирани в последния ден за кандидатстване в конкурса, се оказват носители на "водещи научни постижения". Очеизвадни приятелски кръгове осмукват парите от фонда. Бунтари са уволнявани със съобщение в сайт, вместо със заповед. Всичко - на тъмно, без дори да се обявяват резултатите и класирането, рецензиите и комисиите, които са оценявали. А начело на тази вакханалия е назначен лъжепрофесор, който никога не е публикувал нищо в сериозно научно издание, широко известен с псевдонаучните си гадания! И след цялото това безобразие властта се репчи: няма проблеми.
Няма основание да бъде отстраняван който и да било шеф на фонда, повтаря министър Сергей Игнатов. Лъжепрофесорът Рангел Гюров, видите ли,

имал много добри организаторски качества!

Очевидно ги има, щом успя да пробута парите на обръчи от приближени, вместо на науката. Отскачайки паралелно едва ли не през месец до имението си на Азорските острови. Трети месец валят обещания да се провери очевидното. За последно проверката се отлага до 25 януари, така бил наредил Бойко Борисов. Както на тъмно работи фондът, така на тъмно ще го проверяват... инспектори на МС. Властта проверява себе си. Да бяха включили учени в проверките поне от кумова срама. Срам ли? Невъзможно понятие, ако се съди по приказките на министър Игнатов и управителя на фонда Христо Петров пред учените и пред депутатите в просветната комисия на НС.
Не е възможно в демократична и правова държава да се случва това, което се случва в България. Уравляващото мнозинство да отхвърля в пленарната зала създаването на анкетна комисия за скандалните факти с аргумента, че ще изслушат министъра в комисията, а сетне въпросното изслушване да се проваля, първо, с отлагане на заседанието, сетне с елементарно... бягство ("изсулване ", както го нарече Лютви Местан) на депутатите от ГЕРБ. При продължението на "изслушването" завчера невъзможното стигна своя връх. "Пълен цирк беше днешното изслушване" - коментираха след това в интернет форумите.
Не е възможно управляващите депутати с гласуване в комисия да променят правилника на парламента и да приложат в работата на комисия разпоредбите за пленарната зала, вместо тези, които се отнасят специално за комисиите. И чрез тази врътка да наложат цензура на опозиционните депутати и да ги лишат от право на глас. За последните 23 години никой със сигурност подобно безрецедентно обезсмисляне на парламента не е видял. С диктат бе отхвърлено създаването дори на работна група от депутати, която да вникне в сигналите за драстичните нарушения във фонда. Така българските депутати, а чрез тях - и българските избиратели, бяха лишени от правото им да надникнат в далаверите на една държавна институция, разпределяща държавни пари, т.е. парите на българите. Затова пък от думите на управителя Петров се разбра, че дори хора от... американското посолство били идвали да проверяват какво се случва във фонда! Моля? Американското посолство може, българските депутати - не?!
Невъзможно!
На фона на тези драстични невъзможности какво да говорим за дреболии като нелепите твърдения на Христо Петров, че не се отнасят за случая с фонда изричните предписания на Глава VII от задължителния еврорегламент 800/2008, която постановява кога е разрешено на фирми да се дават държавни пари за научна и развойна дейност.
Въпросният регламент изрично посочва, че за да се дадат пари от хазната на фирми за заемане на научен персонал от други институции (например от ВУЗ-ове и БАН), се изисква въпросният персонал да премине на работа във фирмата за времето на договора. А "кухите" фирми, на които фондът е дал пари, наемат научен персонал от ВУЗ-овете и БАН, който обаче не преминава на работа във фирмите, а си седи паралелно на държавната заплатка. Тъкмо това не се допуска от регламент 800. Да не говорим, че на заседанието на комисията на 19 декември м.г. Христо Петров говореше обратното - също толкова лъжливо - наетите от фирмите учени били подписали декларации, че минават на работа в съответната фирма. Човек немее пред такава наглост.
Завчера министър Игнатов заяви, че не му били зададени конкретни въпроси и чул само идеологически изявления и манипулации. Та, нека напомним какво точно питаха депутатите.

Въпроси без отговор

Валентина Богданова (БСП)

Коментарът не е за това кой не е спечелил в тази сесия, а за това кой и защо е спечелил.
Кому са нужни два месеца, за да получат учените достъп до рецензиите си?
Как прочетохте регламент 800 на ЕС, където за новообразувани предприятия се иска "одит на текущия фискален период, заверен от външен одитор"? Как при наличието на това изискване дадохте пари на фирми, регистрирани в последния ден за кандидатстване в конкурса? Да ми кажете как проучихте еднодневната история на тези фирми и къде са заверените одити?
Според чл.37 на регламента "временно изпратеният научен персонал не трябва да замества друг персонал, а трябва да бъде назначен на новосъздадени длъжности в предприятието получател". Задавам ясни въпроси, включително за готовността ви да представите документ, че това е спазено.
Как точно преценихте научния капацитет, научната база на фирмите? Иначе говорим за фирми посредници, чието участие в конкурса вие сами сте забранили.
Въпрос към министър Игнатов - защо не се спазва изискването в закона два месеца преди внасянето на държавния бюджет за всяка година вие публично да оповестявате доклад за научно-развойната дейност в България, в това число и за работата на фонд "Научни изследвания"?

Лютви Местан (ДПС)

Eдин много конкретен въпрос - има ли фирми, регистрирани в последния ден за подаване на документите, как са успели да отговорят на критериите, колко са тези фирми, на каква стойност проекти са спечелили? Отговор няма. И докато мълчите, създавате непреодолимо усещане, че цялостната конкурсна процедура е тотално опорочена, проведена в грубо нарушение и на закона, и на правилника на фонда. Затова е искането за това конкурсът да бъде прекратен, да не се извършат плащания, докато не се установи безспорната истина (б.а. - плащанията не само не са прекратени, а са завършени в същия ден, 19 декември).
Защо системно не изпълнявате чл.7 от закона? А той гласи, че до два месеца преди изтичането на сроковете за съставяне на държавния бюджет за съответната година министърът внася за одобряване от МС годишен доклад за състоянието и развитието на научните изследвания в научните организации и висшите училища. В срок до два месеца след това министърът публикува доклада по подходящ начин. Аз питам: Съставен ли е, внесен ли е в МС докладът за 2011 г., одобрен ли е, къде е публикуван? Къде е докладът за 2012 г.?
Второ. Защо, господин министър, системно не изпълнявате задължението си по чл.7а с нова редакция, приета от управлението на ГЕРБ: "Министърът издава правилник за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност, осъществявана от висшите училища и научните организации, както и на дейността на фонд "Научни изследвания". Къде е правилникът?
Не ми казвайте, че ще се случи оттук нататък. Защото тези разпоредби, които чета, са действащи. Да ви припомня, че по този закон задълженията ви по чл.7 и по чл.7а трябваше да бъдат извършени в срок до три месеца от влизането му в сила. Трите месеца от приемането на този закон изтекоха далеч преди края на 2010 г. Сега сме в края на 2012 г. Защо не е изпълнено това задължение?
Още. Къде е Националният съвет за наука и иновации, който трябваше да създадете според закона? Близо преди две години трябваше да има и правилник за дейността на този съвет. Това е системно неизпълнение на закона. Аз правя тази констатация с огромно неудоволствие, с огромно огорчение, че е възможно в България да се случи това. Защото, когато ликвидирате всичките тези колективни органи, естествено е, че се стига до произвола на личната преценка. И това поражда и скандала в научната общност във връзка с тази сесия.

Ивелин Николов (БСП)

Съгласно закона и действащия правилник в състава на Изпълнителния съвет на фонда се спазва баланс между науките, доколкото е възможно. Какъв е балансът на науките в момента в състава на Изпълнителния съвет, тъй като това е прерогатив на министъра?
Крайният срок за кандидатстване тази година в конкурса е 16 юли. Кога според вас се е събрал Изпълнителният съвет, за да назначи комисиите за оценяване, рецензентите? Гласувани ли са съставите на тези временни оценяващи комисии? Как са определени?
В действащия правилник е записано, че резултатите и класирането се обявяват на сайта. А сте обявили само спечелилите. Какво става с тези, които не са спечелили? Защо не сте обявили точките, които са получили и с които са класирани проектите? 
Казахте, че за да уволните някого, трябва да има нарушения, които са констатирани от проверяващите органи. Да кажете по кой текст на чл.11 от Правилника беше освободена госпожа Кортенска от Изпълнителния съвет, с какъв документ?

Катя Чалъкова (ГЕРБ)
Публикациите, които бяха като сигнали във вестниците "Труд", ДУМА, "Сега", в предаването "Факторът Кошлуков", да не изреждам всички, които са описани, проверени ли са и какви са резултатите от проверката?

Огнян Стоичков ("Атака")

Понеже стана въпрос за фирми, които са регистрирани буквално в 5 без 5. Е, този финансов одит, който изисква регламента, между 5 без 5 и 5 часа няма как да се извърши. Тези фирми с този предмет на дейност са регистрирани в три различни точки на София. Те имат абсолютно еднакъв предмет на дейност - копи пейст. Трима различни учени, управители, предприемачи, търговци, както искате ги наречете, в различни точки на София в един и същи час и минута са решили да си направят тези три фирми и са си копирали помежду си предмета на дейност. Разбира се, те печелят различни проекти. Формално законът не е нарушен, но ми се губи житейската логика. Г-н Петров, аз не знам как може да е направен финансов одит на текущата дейност на една фирма, при условие че тя е регистрирана в Търговския регистър в деня, в който приключва срокът за подаване на документите.
Когато твърдите, че регламент 800 е приложен, отговорете ми още веднъж. Твърдите ли, че тези фирми - 17 на брой, ако не бъркам, са назначили на трудов договор във фирмата учени, тъй както изисква регламентът. Това е изискване. Другото е посредническа дейност на фирмите. И ние можем да продължим да питаме, да ми кажете как строителна фирма проучва геотермалната енергия, фирма с предмет на дейност "Покупка на стоки с цел да ги препродаде" ще следи опазването на сгради при подземно строителство, а фирма с предмет на дейност "Производство и търговия със стоки, строеж и обзавеждане на недвижими имоти с цел продажба" ще прави ранна диагностика на туморите?

* * *
"Става дума за целенасочена криминална операция. Тук тази операция се извършва с политическа подкрепа", заяви пред депутатите проф. Лъчезар Аврамов, ръководител на лаборатория "Биофотоника" в БАН. И съобщи, че ще бъде подаден сигнал до главния прокурор за престъпления при разпределянето на средствата от фонда и съзнателно нанасяне на щети чрез сключване на неизгодни сделки.  
Главният прокурор на ГЕРБ Цацаров ли...
 

Румен Радев: Не съм снемал подкрепа от Корнелия Нинова

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

"Отровното трио" сезира ЕП как министри прикриват корупция

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

КНСБ предлага 300 лв. минимална пенсия и таван от 1400 лв.

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 185

Оттеглиха проекта за продажба на лекарства от машина

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Ремонт по „Тракия” ще е по-скъп от строежа

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Над 60% от българите са намалили разходите си

автор:Дума

visibility 5

/ брой: 185

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Външният дълг се е увеличил с 581 млн. евро през юли

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Турция няма да праща военни в Карабах

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Чехия ще връща извънредното положение

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Орбан иска оставката на зам-председателя на ЕК

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

Кратки новини

автор:Дума

visibility 4

/ брой: 185

На 100 секунди от Армагедона

автор:Георги Георгиев

visibility 5

/ брой: 185

Законите трябва да са в синхрон с народното сърце

автор:

visibility 4

/ брой: 185

Месец септември

автор:Никола Инджов

visibility 3

/ брой: 185

Трябва ни преоценка на нашето земеделие

автор:Въто Христов

visibility 2

/ брой: 185

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ