04 Юни 2023неделя09:55 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22. Днес още преди обяд над северозападната половина от страната, а след обяд и до полунощ и в югоизточната, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места, ще има краткотрайни, интензивни валежи, придружени с гръмотевици. Ще има градушки. По-малка е вероятността за валежи по Черноморието и в крайните югоизточни райони. Дневните температури слабо ще се понижат и максималните ще са между 22 и 27 градуса, в София - около 22.

Матиас Корман

ОИСР покани България да започне преговори за членство

Процесът на присъединяване започва и за Бразилия, Аржентина, Хърватия, Перу и Румъния

/ брой: 18

автор:Дума

visibility 1

България получи официална покана за започване на преговори за членство в авторитетната "Организация за икономическо сътрудничество и развитие", по-известна като "клуба на богатите". През нощта срещу сряда ОИСР обяви, че отваря разговорите за присъединяване с 6-те кандидат-членки - Аржентина, Бразилия, България, Хърватия, Перу и Румъния. За пръв път България официално изяви желание за членство в международната организация през 2007 г., а добър сигнал бе получен по време на годишната среща на Съвета на ОИСР в Париж през есента на 2021 г. 

В момента в организацията членуват 38 държави, които са предимно страни с високи доходи, много висок индекс на човешко развитие и се смятат за развити държави. Поканата към България идва след години преговори и дипломатически усилия. Това бе сред основните външнополитически приоритети на страната през последните години, а предишното редовно правителство финансира дори специален план за целта. ОИСР изтъква, че кандидатурите на 6-те държави са внимателно проучени и е оценен техният напредък в последните години.

Оттук нататък всяка от държавите трябва да препотвърди желанието си за членство и готовността си да се придържа към ценностите на организацията за свобода, демокрация, върховенство на закона, закрила на правата на човека, както и към отворена, конкурентоспособна прозрачна пазарна икономика. Генералният секретар на ОИСР Матиас Корман коментира, че държавите-кандидатки могат да ползват процеса за извършването на допълнителни реформи за доброто на техните народи. Бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов заяви в социалните мрежи, че е изключително щастлив от поканата. Оттук нататък предстои България да отговори на поканата на ОИСР и след това да бъде изготвена и приета от Съвета на организацията индивидуална пътна карта, която ще изясни условията и сроковете в предприсъединителния процес. Той ще включва задълбочена оценка от около 20 технически комитета, които трябва да изяснят дали държавите-кандидатки спазват стандартите, политиките и практиките на ОИСР.

Ще има нужда от редица законодателни промени и реформи, особено в сферата на търговията и инвестициите, държавното управление, борбата с корупцията, ефективната защита на околната среда и действията срещу климатичните промени.

Няма краен срок за завършване на преговорния процес. Резултатът и графикът за това ще зависят от съответната държава и нейната способност да отговори на стандартите на ОИСР. След като техническите комитети направят прегледите си, крайното решение за приемане на страната в ОИСР трябва да бъде взето с единодушие на всички държави членки в Съвета на ОИСР.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ