22 Май 2019сряда15:44 ч.

Ограничиха възможността да си пазиш място в яслата с бележка от доктор

автор:Дума

visibility 565

Общинските съветници в София ограничиха възможността постъпването в ясла или градина на вече прието и записано дете да бъде отлагано с месеци. Практиката е честа - родителите записват малчугана, но чрез медицински бележки отлагат постъпването понякога с половин година. Сега вече този период се ограничава до 60 дни.
Общинарите гласуваха днес и промени в критериите за прием в яслите и училищата в столицата. При яслите критериите се уеднаквяват с тези за детските градини. Намалява се допустимият брой на деца с хронични заболявания, които могат да бъдат приети в една група. Десега те бяха пет, вече ще са максимум три. Освен това заболяването ще се удостоверява не от личния лекар, а от ТЕЛК.
Към критериите се добавят и повече точки за деца на работещи родители и на студенти, както и предимство за кандидати, които имат брат или сестра в яслите.
Според промените постоянният или настоящият адрес на територията на административния район на детската градина ще носят 2 точки при класирането. Другото изменение в наредбата е свързано с децата братя и сестри и близнаците, като те отиват в списъците с по 1 точка и така им се дава по-голяма възможност да бъдат в едно заведение. Новата наредба предвижда и затягане на контрола за непосещаващите, но записани за детска градина и ясла деца.
Измененията влизат в сила от март тази година. От следващата година се предвижда да бъде заложен и критерият "уседналост", който се прилага за учениците в първи клас. Той ще осигурява възможност на детето да посещава най-близкото до неговата адресна регистрация училище.
При критериите за първи клас се дава по-голям шанс на първолаците, които имат брат или сестра в същото училище.
Така ако първото дете е до 12 години, то по-малките му братя или сестри ще бъдат поставени на първите места в класирането за съответното училище, без да се гледа критерият по уседналост. Ако вече приетото дете е над 12 години пък, второто и следващите ще получават максималния брой допълнителни точки – 11, и така и за тях ще има осигурени места.

ЧЕЗ се оттегля от делото срещу КЗК

автор:Дума

visibility 312

/ брой: 96

70 000 дка земи са с поражения от градушките

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 96

Близо 1/3 от жилищата у нас са необитаеми

автор:Дума

visibility 224

/ брой: 96

Гласуват вот на недоверие към Курц

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 96

Химическите компании са опасни за европейците

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 96

Нивото на океаните може да се покачи с 2 метра

автор:Дума

visibility 173

/ брой: 96

Законът срещу училището

visibility 525

/ брой: 96

Слугинажът

visibility 168

/ брой: 96

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ