05 Март 2024вторник06:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Огледалото на мъжката сила, или какво трябва да знаем за мустаците

Освен че са средство за магическа връзка с други светове, формата им разкрива някои черти от характера

/ брой: 134

автор:Альона Нейкова

visibility 1260

Дълги години една от задължителните всекидневни процедури при мъжете, наравно с чистенето на зъбите, бе бръсненето. Премахването на излишната растителност по лицето е цял ритуал, изискващ специална настройка и подход. В днешно време обаче мнозина представители на силния пол си пускат брада и мустаци, и то не от мързел или от бързане, а целенасочено - да подчертаят своята мъжественост. Поддържаните и стилно оформените косми на лицето отново са на мода.

Върху мъжкото лице винаги е имало мустаци, но през различните етапи на историята им се отрежда различна роля. В зората на човешкото съществуване те са необходима защита от студ, по-късно - съсловен знак, а в днешно време за някои те са изключителна гордост. Носенето на мустаци понякога е поощрявано, друг път - категорично забранявано. В Древен Египет дългата брада и мустаците били задължителен атрибут на висшата власт. Дори жените-фараони украсявали лицето си с тях. Гърците ги боядисвали с цветна глина или ги покривали с алкален разтвор, за да станат по-светли. Специални такси плащали през XVI век клиенти с бради и мустаци, обядващи в английските клубове. Във Франция пък хора с растителност на лицето не са били допускани в съдебните зали. А Петър I заповядал на болярите да се избръснат като онези, които се противопоставили на царския закон, били задължени да плащат данък "Брада" и да носят специален паспорт във вид на меден медальон с изображението на тези мъжки достойнства. Закон, според който небръснатите се вкарвали в затвора, бил приет в американския щат Масачузетс през 1830 г.
Е, имало и напълно противоположни реакции. Така например режимът на талибаните, управлявал в Афганистан, издал указ, задължаващ всички мъже да ходят с брада и мустаци. Тези, които по естествени причини (кьосе) не са могли да се сдобият с гъста и буйна растителност по лицето, се смятали за подозрителни личности. Когато талибаните били изгонени от Кабул и в града влезли войските на Северния алианс, пред бръснарите се извили огромни опашки от желаещите да махнат задължителната брада. Това бил своеобразен знак на освобождението.
Често именно брадата и мустаците служили за мерило на силата, ума, зрелостта и мъдростта. След определени периоди на отричане и забрава тези мъжки "аксесоари" винаги се завръщали на мода. И не само, за да украсят лицето на представителите на мъжкия пол. Мустаците се възприемали като огледало на вътрешната сила на притежателя им. Растителността по лицето като че ли посочвала "кой е шефът тук" - колкото по-дълга, гъста и стилна била, толкова по-уважаван бил стопанинът й. При това се смятало, че в мустаците се съсредоточава жизнената сила на човека и те са средство за магическа връзка с други светове.
Между дължината на косите, мустаците и брадата като че ли се наблюдава постоянна закономерност. През епохите, когато мъжете рядко скъсявали прическите си, растителността по лицето им намалявала. А когато идвала модата на почти голи глави, гъстите дълги бради и мустаци излизали на преден план.
Важно е да се помни, че поддържането на окосмяването върху горната устна, както и това на скулите, трябва да е съобразено с формата на лицето. Именно правилно подбраният тип мустаци може радикално да повлияе върху образа на човека и още повече да привлече вниманието на противоположния пол (а и не само на него). Добре е да се има предвид, че изборът на формата им е строго индивидуален. Много разпространени са широките (като на Сталин), тесните (ала Хитлер), с краища, засукани нагоре или надолу, тънките - тип Салвадор Дали, и редица други модификации.
В повчето случаи мъжете постригват мустаците над устната, за да не им пречат при храненето. Редовното коригиране на формата им позволява на представителите на силния пол не само да изглеждат стилно, но и да бъдат достойни притежатели на специалния "аксесоар".
Смята се, че характерът на мъжете може да се определи и по вида на мустаците и брадата. Притежателите им определено по-често от останалите привличат женските погледи, още повече че сигурно това е и един от основните стремежи на силния пол.
Ако мустаците са прави (разположени на една линия), пред вас най-верятно е делова личност, подредена и отговорна. Има опасност обаче такъв мъж да е доста досаден и дори скучен.
Изящните, стеснени в краищата мустаци обикновено са присъщи на бохемите, както и на романтичните и творческите натури.
Притежателят на елегантна и пищна растителност със засукани нагоре краища е мислещ човек, способен самостоятелно да взема важни решения. Но ако той е насочил краищата надолу, има вероятност мъжът вечно да се съмнява и да не е сигурен в себе си, въпреки че има голямо желание да привлича вниманието на околните.
Мустаци, дообогатени с брада и съчетани с бакенбарди, са отличителен белег на човек със загадъчна славянска душа, в който стабилността и надеждността са подплатени от здрава емоционалност. Такива мъже търсят и ценят у жените мекия характер и желанието да се проявяват като домакини.
Шкиперската форма (когато липсват мустаци, а са налице само бакенбарди и брада) издава творческата натура. Такъв човек обаче, ако не е зает да се възхищава и любува от самия себе си, то най-малкото смята, че всички трябва да го приемат такъв, какъвто е. (Че кой от мъжете не мисли така?!)
Испанската брадичка (избръснати бузи и къси мустачки) с удоволствие ще "пробва" върху лицето си представителят на силния пол с авантюристични наклонности, който се стреми да получи от живота всичко и при това наведнъж.
Много е важно как притежателят на красивото окосмяване върху лицето се грижи за него. Редовното полагане на специални усилия за мустаците, брадата и бакенбардите е задължително, но изобщо не е сложно, ако към тази работа се подходи наистина отговорно. Растителността над горната устна трябва да се мие със същите шампоани, както и главата. Съществуват специални гребенчета за мустаци за по-нежно разресване, но може да се използват и обикновени за коса.
За едно денонощие 25-те хил. косъмчета от брадата на всеки мъж израстават с половин милиметър. Средно той отделя по около 2287 часа, или повече от 3 месеца, в грижи за брадата и мустаците си. За корекцията им се използва ножица или специална машинка с керамични ножчета, която бързо премахва излишните косъмчета и придава на останалите правилната форма. Необходимо е да се знае, че мустаците и брадата не бива да се подрязват, докато са още влажни, защото като изсъхнат, може да се окаже, че са прекалено скъсени. За да станат симетрични, всяка страна трябва да се намалява по малко, като се движите от ухото към носа.
Е, колкото и грижи да полагат, при някои мъже нерядко се случва мустаците да пречат на партньорките им. На кого ще му стане приятно от целувка, придружена от боцкане и раздразнена кожа?! Не бива обаче веднага да се прибягва към радикални мерки, за да се задоволи желанието на дамите за премахване на космите. Може да опитате да ги омекотите, обаче помнете, че върху лицето са по-твърди, отколкото на главата. Мустаците са покрити с няколко слоя епидермис и затова изглеждат по-твърди. За омекотяването се използва балсам за коса или кокосово масло - след това усещането от допира с мустаците ще е като при докосване на коте, а не на таралеж.
Така или иначе, многобройните изследвания сочат, че в тълпата от мъже жените най-напред виждат онези, които имат брада или мустаци.

7 правила за поддържането им


1. Не мийте със сапун или шампоан брадата и мустаците си всеки ден. Това само ще ги направи по-твърди, тъй като по този начин се премахват природните масла, които правят косъма лъскав и "послушен".
2. Поне веднъж седмично използвайте за космите на лицето балсам за коса. Така те ще станат по-управляеми. Ако обаче ви предлагат специално средство за миене и изплакване на мустаците, трябва да знаете, че се опитват да ви продадат въздух под налягане.
3. Научете косъмчетата си да растат правилно, като ги разресвате по 10-15 минути на ден в избраната от вас посока.
4. Ако искате да имате пищни мустаци, след като ги измиете, още мокри разрешете ги в различни направления. Когато изсъхнат, подредете ги с влажни ръце в желаната форма.
5. Постригвайте мустаците си редовно. Така те винаги ще изглеждат добре и ще подчертават вашата индивидуалност.
6. Заредете се с търпение. Ако непослушните мустаци са ви омръзнали до такава степен, че все по-често си мислите дали да не ги обръснете, претеглете всички "за" и "против". Може пък растителността върху лицето ви да изживява тежък период. Ако ви провърви, всичко скоро ще си дойде на мястото.
7. Сменете стила си. При необходимост го направете няколко пъти. Ако нищо не помага, май ще трябва да се присъедините към обществото на гладко избръснатите...

Някои от най-известните им притежатели


Всеки може да се сети за десетки, ако не и стотици имена на крале, пълководци, прочути писатели, философи, композитори - притежатели на бради или поне на мустаци и бакенбарди. Сред тях са Рамзес II и Карл Велики, Платон и Еврипид, Нерон и Брут, Галилей и Леонардо да Винчи, кардинал Ришельо и тримата мускетари, Лев Толстой и Достоевски, Верди и Чайковски, Карл Маркс и Хо Ши Мин, Никита Михалков и Лучано Павароти, Дядо Коледа и Бай Ганьо... Списъкът може да продължи до безкрай. Ще добавим само още няколко имена на българи с емблематични бради и мустаци: Георги Парцалев, Кеворк Кеворкян, Иван Гарелов, Вежди Рашидов, Астор, Кирил Маричков, Милко Калайджиев, Ники Кънчев, Димитър Цонев.
В ДУМА се гордеем с емблематичните мустаци на Стефан Продев, на сегашния главен редактор Ивелин Николов, първия зам.-главен редактор Юрий Борисов, Павел Бебов, Васил Попов, Владимир Тополски, Желязко Тенчев и Пламен Симов.
 

Цените на горивата може да тръгнат зловещо нагоре

автор:Дума

visibility 1211

/ брой: 42

Банките са надули таксите с 30% за година

автор:Дума

visibility 1092

/ брой: 42

Външният дълг стигна близо 48% от БВП

автор:Дума

visibility 952

/ брой: 42

Хотелиерите очакват ръст на бизнеса с 15 %

автор:Дума

visibility 868

/ брой: 42

България е една от най-свободните страни

автор:Дума

visibility 1225

/ брой: 42

Ситуацията в Украйна остава трудна

автор:Дума

visibility 1236

/ брой: 42

БРИКС се отказва от долара

автор:Дума

visibility 1094

/ брой: 42

3 март 1878

visibility 1227

/ брой: 42

Най-красивият спомен на нацията

автор:Стефан Продев

visibility 1290

/ брой: 42

Трети март е роден отпреди да се случи

автор:Дума

visibility 1089

/ брой: 42

Кой размени Македония срещу Кипър?

автор:Никола Филипов

visibility 1200

/ брой: 42

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ